Spitalul Judeţean din Galați plăteşte scump pentru greşelile unor medici

Spitalul Judeţean din Galați plăteşte scump pentru greşelile unor medici
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cea mai mare unitate sanitară cu paturi din judeţul Galaţi a rămas cu o "gaură" de 220.000 de lei în bugetul propriu, după ce a fost executată silit pentru erorile medicale a doi angajaţi * Recuperarea sumei pierdute se va face abia pe parcursul următorilor zece ani * Conducerea nu a vrut să ne destăinuie numele doctorilor


Toată situaţia a apărut din momentul în care doi medici angajaţi ai spitalului au fost găsiţi vinovaţi de ucidere din culpă de instanţele de judecată. Despăgubirile materiale şi morale pe care instanţele le-au stabilit au fost de 90.500 de lei într-un caz şi de aproape 1.300.000 de lei în cel de-al doilea. "Medicii au fost condamnaţi la pedepse cu privare de libertate, dar cu suspendare. Mai mult, nici nu li s-a retras dreptul la liberă practică. Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi a fost introdus în cauză deoarece instituţia are calitatea de parte responsabilă civilmente, având în vedere că este angajator al medicilor. Dispoziţiile codului civil spun că spitalul răspunde în solidar cu cei doi angajaţi", a declarat managerului instituţiei, dr. Mihaela Debita.

O vacă bună de muls

După pronunţarea deciziilor definitive, familiile pacienţilor omorâţi în spital au solicitat executorilor judecătoreşti să recupereze sumele de la părţile vinovate. Doar că, surpriză, medicii nu mai aveau niciun bun material pe numele lor, motiv pentru care executorii judecătoreşti s-au orientat, fireşte, spre spital. Cum în conturile instituţiei existau sumele datorate, reclamanţii şi-au putut recupera fără întârziere banii. "Banii luaţi din conturi au devenit pentru noi prejudicii create de către cei doi medici în detrimentul avuţiei spitalului. Singura modalitate de a recupera aceşti bani a fost cea judecătorească, deoarece angajaţii au calitatea de personal contractual şi nu de funcţionar public. Au fost astfel chemaţi în judecată, pentru a-i putea obliga să plătească prejudiciul. Instanţele de judecată ne-au admis cererile şi, după pronunţarea sentinţei definitive şi irevocabile, spitalul a procedat la cererea de executare silită a medicilor", explică conducerea instituţiei.

Pentru că, aşa cum am amintit deja, angajaţii nu deţineau niciun bun pe numele lor, singura cale de a-i face să plătească a fost să le reţină o treime din venituri, aşa cum prevede Articolul 609 din Codul de procedură civilă.

Vinovaţi şi săraci

Potrivit unei surse care a dorit să-şi păstreze anonimatul, este o practică destul de comună în astfel de situaţii ca persoana acuzată de o faptă penală să-şi treacă toate bunurile mobile şi imobile deţinute pe numele unei rude sau a cuiva cunoscut. De fapt, sugestia este făcută de avocatul apărării încă de la prima întâlnire cu acuzatul. Astfel, singura modalitate de a recupera prejudiciul este prin oprirea din banilor din salariu, în cazul medicilor.

Recuperare cu încetinitorul

Am încercat să aflăm de la dr. Debita atât numele medicilor vinovaţi de ucidere din culpă, cât şi dacă în prezent mai sunt angajaţi ai spitalului. La niciuna dintre întrebări însă managerul instituţiei nu a vrut să ne răspundă. În ceea ce priveşte prejudiciului, în 2012 şi 2013 s-a reuşit recuperarea a abia 26 la sută în primul caz şi a doar 16,7 la sută în cel de-al doilea. Făcând un calcul elementar, la ritmul în care au fost redobândiţi banii până în prezent, ar mai trebui să treacă încă zece ani pentru ca suma să fie recuperată în totalitate. Toate acestea în condiţiile în care absenţa oricărui ban din bugetul spitalului se resimte în primul rând la patul pacientului.

Pe rolul instanţelor de judecată gălăţene se mai află în prezent un proces pentru o cauză asemănătoare, în care este implicat un medic al aceluiaşi spital. Dacă decizia definitivă a instanţei va fi la fel ca în celelalte două situaţii, şi dacă medicul acuzat va sărăci brusc, atunci despăgubirile vor fi suportate tot din fondurile unităţii.

Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi avea la sfârşitul anului 2012 un număr de 1.222 de paturi. Instituţia se află în subordinea Consiliului Judeţului Galaţi. Pentru fiecare caz rezolvat, spitalul primeşte de la Casa de Asigurări de Sănătate Galaţi suma de 1.800 de lei.

Citit 3099 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Februarie 2014 19:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.