Spitalul Judeţean din Galați plăteşte scump pentru greşelile unor medici

Spitalul Judeţean din Galați plăteşte scump pentru greşelile unor medici
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cea mai mare unitate sanitară cu paturi din judeţul Galaţi a rămas cu o "gaură" de 220.000 de lei în bugetul propriu, după ce a fost executată silit pentru erorile medicale a doi angajaţi * Recuperarea sumei pierdute se va face abia pe parcursul următorilor zece ani * Conducerea nu a vrut să ne destăinuie numele doctorilor


Toată situaţia a apărut din momentul în care doi medici angajaţi ai spitalului au fost găsiţi vinovaţi de ucidere din culpă de instanţele de judecată. Despăgubirile materiale şi morale pe care instanţele le-au stabilit au fost de 90.500 de lei într-un caz şi de aproape 1.300.000 de lei în cel de-al doilea. "Medicii au fost condamnaţi la pedepse cu privare de libertate, dar cu suspendare. Mai mult, nici nu li s-a retras dreptul la liberă practică. Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi a fost introdus în cauză deoarece instituţia are calitatea de parte responsabilă civilmente, având în vedere că este angajator al medicilor. Dispoziţiile codului civil spun că spitalul răspunde în solidar cu cei doi angajaţi", a declarat managerului instituţiei, dr. Mihaela Debita.

O vacă bună de muls

După pronunţarea deciziilor definitive, familiile pacienţilor omorâţi în spital au solicitat executorilor judecătoreşti să recupereze sumele de la părţile vinovate. Doar că, surpriză, medicii nu mai aveau niciun bun material pe numele lor, motiv pentru care executorii judecătoreşti s-au orientat, fireşte, spre spital. Cum în conturile instituţiei existau sumele datorate, reclamanţii şi-au putut recupera fără întârziere banii. "Banii luaţi din conturi au devenit pentru noi prejudicii create de către cei doi medici în detrimentul avuţiei spitalului. Singura modalitate de a recupera aceşti bani a fost cea judecătorească, deoarece angajaţii au calitatea de personal contractual şi nu de funcţionar public. Au fost astfel chemaţi în judecată, pentru a-i putea obliga să plătească prejudiciul. Instanţele de judecată ne-au admis cererile şi, după pronunţarea sentinţei definitive şi irevocabile, spitalul a procedat la cererea de executare silită a medicilor", explică conducerea instituţiei.
Pentru că, aşa cum am amintit deja, angajaţii nu deţineau niciun bun pe numele lor, singura cale de a-i face să plătească a fost să le reţină o treime din venituri, aşa cum prevede Articolul 609 din Codul de procedură civilă.

Vinovaţi şi săraci

Potrivit unei surse care a dorit să-şi păstreze anonimatul, este o practică destul de comună în astfel de situaţii ca persoana acuzată de o faptă penală să-şi treacă toate bunurile mobile şi imobile deţinute pe numele unei rude sau a cuiva cunoscut. De fapt, sugestia este făcută de avocatul apărării încă de la prima întâlnire cu acuzatul. Astfel, singura modalitate de a recupera prejudiciul este prin oprirea din banilor din salariu, în cazul medicilor.

Recuperare cu încetinitorul

Am încercat să aflăm de la dr. Debita atât numele medicilor vinovaţi de ucidere din culpă, cât şi dacă în prezent mai sunt angajaţi ai spitalului. La niciuna dintre întrebări însă managerul instituţiei nu a vrut să ne răspundă. În ceea ce priveşte prejudiciului, în 2012 şi 2013 s-a reuşit recuperarea a abia 26 la sută în primul caz şi a doar 16,7 la sută în cel de-al doilea. Făcând un calcul elementar, la ritmul în care au fost redobândiţi banii până în prezent, ar mai trebui să treacă încă zece ani pentru ca suma să fie recuperată în totalitate. Toate acestea în condiţiile în care absenţa oricărui ban din bugetul spitalului se resimte în primul rând la patul pacientului.
Pe rolul instanţelor de judecată gălăţene se mai află în prezent un proces pentru o cauză asemănătoare, în care este implicat un medic al aceluiaşi spital. Dacă decizia definitivă a instanţei va fi la fel ca în celelalte două situaţii, şi dacă medicul acuzat va sărăci brusc, atunci despăgubirile vor fi suportate tot din fondurile unităţii.
Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi avea la sfârşitul anului 2012 un număr de 1.222 de paturi. Instituţia se află în subordinea Consiliului Judeţului Galaţi. Pentru fiecare caz rezolvat, spitalul primeşte de la Casa de Asigurări de Sănătate Galaţi suma de 1.800 de lei.

Citit 3002 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Februarie 2014 19:59

7 comentarii

 • postat de Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sfantul Apostol Andrei Galati
  Vineri, 21 Februarie 2014 13:12
  86.127.215.***
  Referitor la comentariile efectuate la adresa articolului de mai sus, precizam ca nu au fost mentionate numele medicilor implicati, nu pentru a musamaliza situatia, ci pentru ca acestea sunt publice si pot fi accesate pe portalul instantelor de judecata de catre orice persoana interesata.
  Mentionam ca domnul Presedinte al Consiliului Judetului Galati nu are nicio legatura cu aceasta situatie.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Joi, 20 Februarie 2014 23:48
  5.13.150.***
  Mama mea era sa moara din cauza acestor CRETINI DIN SPITALUL JUDETEAN HORROR!
  NOROC ca sunt o persoana foarte incapatanta, atenta la detalii si cu relatii foarte mari in toate domeniile!
  Daca se intampla nenorocirea ii transam pe toate planurile iremediabil! Si sunt o persoana cu o rabdare si precizie asidua... MARE NOROC ATI AVUT! MAI ALES TANTI CU PAR SCURT DE LA UPU SI ZAMBET RECE!
  SPER SA VA GASITI ODATA UN NAS IN ADEVARATUL SENS AL CUVANTULUI VOI AIA CARE TRATATI PACIENTII DUPA DESCHIZATURA BUZUNARULUI STIIND CA LE PUNETI VIATA IN PERICOL!
  PS:
  Si eu sunt doctor dar in alt domeniu, si ma uit IN PRIMUL RAND LA OM, apoi la cati bani ii cer!
  DACA NU FACI ASTA, NU FACI DOUA PARALE PE NICI UN PLAN! Mi-am incheiat pledoaria!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Porupca
  Joi, 20 Februarie 2014 12:52
  82.137.14.***
  Acest spital este renumit in tara pentru cele mamari greseli si cele mai proaste tratamente aplicate pacientilor. Mai este supranumit si SPITALUL MORTII!
  1
  9
  Raportează
 • postat de Sorcova trista
  Joi, 20 Februarie 2014 09:24
  5.13.204.***
  Le voi bântui spitalul dacă voi muri din vina lor! Promit!
  0
  8
  Raportează
 • postat de Nu s-ar putea ?
  Joi, 20 Februarie 2014 09:13
  5.13.143.***
  ... este o practica destul de comuna in astfel de situatii ca persoana acuzata de o fapta penala sa-si treaca toate bunurile mobile si imobile detinute pe numele unei rude sau a cuiva cunoscut ,citesc di articol . Daca inculpatul in momentul comiterii faptei avea bunuri si dupa acea le-a instrainat de ce nu sunt recuperate pagubele prin trecerea bunurilor inapoi in proprietatea celui ce le-a instrainat ? Ma refer la cele cedate cu titlu gratuit .Chiar si cele care se considera ca vandute , se poate concluziona prin cercetarea si justificarea cheltuirii banilor incasati de catre vanzator, ca sunt cedate doar pentru a nu avea bunuri personale pentru a plati pagubele si nicidecum nu s-a incasat .real, vreun ban pe acele bunuri .
  2
  7
  Raportează
 • postat de geo
  Joi, 20 Februarie 2014 08:02
  193.230.156.***
  banii vor fi recuperati tot de la cetateni care au avut de suferit de pe urma unor medici incompetenti."cultul" de Bacalbasa sa raspunda la aceasta situatie nu sa se faca,acum ,ca este impotriva incompetentei si hotiilor.
  0
  11
  Raportează
 • postat de doctorul
  Joi, 20 Februarie 2014 00:31
  5.13.216.***
  bacalbasa este printre vinovati, altfel debita nu avea motiv sa pastreze secretul, dar bacalbasa a mai pierdut 12 miliarde si a scapat basma curata....este curios ce gaura a facut si va face pana la sfarsitul mandatului la consiliul judetean !
  0
  25
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.