Galaţiul va avea un Centru de Chirurgie Experimentală. Proiectul este unic în regiune

Galaţiul va avea un Centru de Chirurgie Experimentală. Proiectul este unic în regiune
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Facultatea de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" Galaţi este pe cale să înfiinţeze un centru regional de cercetare în chirurgia experimentală * Proiectul are la bază două componente adresate studenţilor şi două gândite pentru medici


Potrivit iniţiatorilor, centrul urmăreşte atât dezvoltarea profesională a studenţilor medicinişti gălăţeni, prin accentul care va fi pus pe aplicarea noţiunilor teoretice în practică, cât şi pregătirea mai bună a medicilor rezidenţi şi specialişti din cadrul specialităţilor chirurgicale. Scopul final este ca persoanele pregătite în cadrul Centrului de Chirurgie Experimentală să poată dezvolta proiecte şi programe proprii de cercetare.

Cui se adresează

"Centrul de Cercetare Galaţi va fi împărţit în patru departamente funcţionale. Primele două ramuri, «Anatomia aplicată» şi «Noţiuni chirurgicale de bază», se vor adresa studenţilor. Celelalte secţiuni sunt destinate medicilor rezidenţi şi specialişti, cercetătorilor din domenii precum chimie, biologie şi fizică, dar şi studenţilor pasionaţi de cercetare din alte discipline care au legătură cu domeniul medical. Cele două secţiuni au fost numite «Chirurgie experimentală» şi «Cercetare ştiinţifică medicală pe departamente chirurgicale»", explică dr. Virgil Cristea, managerul de proiect.

De ce un astfel de centru

Iniţiatorii proiectului sunt, alături de dr. Cristea, Alexandru Nechifor şi Mircea Teodor Cofa, ambii studenţi la Facultatea de Medicină Galaţi. Lor li s-a alăturat de curând şi Marius Dănilă, medic rezident în primul an în specialitatea Chirurgie pediatrică.

Dacă în majoritatea ţărilor dezvoltate, învăţământul medical pune un mare accent pe partea aplicată, în România lucrurile încă nu se află la acelaşi nivel. Absenţa aparaturii şi a materialelor de laborator face ca de multe ori studentul să rămână mai mult cu ceea ce a învăţat la cursuri sau din tratatele de medicină. Potrivit coordonatorilor Centrului de Cercetare, proiectul vine tocmai pentru a acoperi această nevoie. "Centre asemănătoare funcţionează deja pe lângă universităţile de medicină din Bucureşti, Iaşi şi Timişoara, unde şi-au dovedit din plin eficienţa. Ne-am gândit că ar fi oportun ca şi Galaţiul să beneficieze de un astfel de proiect, mai ales că am obţinut sprijinul conducerii Facultăţii de Medicină şi al autorităţilor locale. Pe măsură ce lucrurile vor avansa, sperăm să reuşim să aducem la Galaţi specialişti din ţară şi din străinătate, cu scopul de a ţine traininguri în faţa studenţilor şi a medicilor gălăţeni aflaţi la început de drum", adaugă dr. Cristea.

Un profit intelectual

Deşi Centrul de Cercetare va fi un proiect non-profit, cei care vor beneficia de pregătire în cadrul lui vor avea şansa ca, pe baza proiectelor personale de cercetare, să atragă fie diverse fonduri europene, fie fonduri provenite de la investitorii români. "Într-o notă mai degajată, ne-am spus încă de la început faptul că, dacă nu vom avea un câştig material, cel puţin va fi un profit intelectual, ceea ce contează pentru comunitatea gălăţeană. Intenţionăm ca prima parte a proiectului, "Anatomia aplicată", să înceapă încă din acest an", spune Alexandru Nechifor.

Citit 3545 ori Ultima modificare Luni, 24 Februarie 2014 22:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.