Campania VL "Noii români"/ Un american îi învaţă pe gălăţeni să facă afaceri
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Campania VL "Noii români"/ Un american îi învaţă pe gălăţeni să facă afaceri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dr. Robert J. Boncella, profesor în cadrul Universităţii Washburn din Kansas - SUA, director MBA Program şi profesor invitat al Şcolii de Management din cadrul Universităţii de Ştiinţă şi Tehnologie din Wuhan - China, s-a născut în California, în 1948. De aproape doi ani, este una dintre figurile eminente care le predă cursul de Bussines Inteligence masteranzilor de la „Dunărea de Jos” - Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor.

- Ce v-a determinat să veniţi să predaţiîn România?

- Auzisem despre România, şi în special de Galaţi, de la unul dintre colegii mei. Mi-a spus despre România că e o oportunitate să predau aici, în condiţiile în care predasem deja în China. Am aşteptat să se organizeze aici o conferinţă în octombrie 2012 şi aşa am venit.

- Cunoşteaţi ceva despre ţara noastră?

- De la Jocurile Olimpice, o ştiam pe Nadia Comăneci. Mai ştiam despre rolul României în cel de-Al Doilea Război Mondial, în special despre bombardamentul de la Ploieşti. Eram un copil când am citit despre asta. Mai ştiam despre căderea lui Ceauşescu, despre Revoluţie, asta a fost o ştire în SUA. Venirea în România a fost o oportunitate grozavă pentru a învăţa mai multe despre ţara voastră.

- Ce ştiaţi despre Galaţi?

- Înainte de a veni aici, mi-am petrecut câteva săptămâni încercând să aflu despre Galaţi de pe Wikipedia. Este un oraş foarte interesant. De exemplu, am aflat că Galaţiul este înfrăţit cu un oraş din China, Wuhan. Eu am predat în Wuhan, ca profesor invitat la universitatea de acolo, şi am zis că este probabil destinul ca eu să predau în două oraşe înfrăţite, aflate la o aşa mare distanţă, pe două continente!

- Ce vă place cel mai mult aici?

- Îmi place ospitalitatea, mâncarea este foarte bună. Oraşul pare atât de calm. Este un loc plăcut în care să stai. Mâncarea de aici îmi aminteşte de copilăria mea. Bunicul meu era născut în Polonia, iar bunica în Cehoslovacia, iar eu am crescut cu mâncăruri specifice acestor ţări, aşa că friptura de porc sau de pui ori tăieţeii îmi sunt foarte familiari. E ca şi cum m-aş întoarce acasă.

- Care este cel mai important lucru pe care studenţii ar trebui să-l ştie despre afaceri, astfel încât să fie buni antreprenori?

- Să fie perseverenţi. De trei ori perseverenţi. Una e să ai o idee bună, alta să fii perseverent suficient cât să le insufli acea idee tuturor oamenilor de la care ai nevoie de capital sau de care ai nevoie să îţi aplice ideea. Nu trebuie să renunţi. Toţi antreprenorii pe care i-am cunoscut au fost întotdeauna foarte perseverenţi. Aşa vine succesul.

- Dacă aţi fi primarul Galaţiului, care ar fi primele trei măsuri pe care le-aţi lua?

- Sunt multe de spus. Unele străzi ar trebui îmbunătăţite, de exemplu. Apoi i-aş ajuta pe oamenii de afaceri, pe antreprenori, să se impună, să prindă curaj şi să investească. Aş revitaliza sistemul de schimbare a destinaţiei clădirilor, cum se întâmplă în SUA. Noi avem zone în oraşele vechi, unde de exemplu au fost fabrici care au fost dezafectate, au venit antreprenori care le-au renovat şi le-au transformat în locuinţe. Ar funcţiona şi în Galaţi. Am fost, de exemplu, pe Domnească şi am văzut multe clădiri vechi care sunt în ruină, pe lângă cele care au fost renovate. Ar fi frumos dacă s-ar găsi soluţii, investitori. Poate că primarul ar trebui să se gândească la asta, să faciliteze găsirea unor soluţii pentru a uşura investiţiile şi cheltuirea banilor în folosul comunităţii şi al oraşului.

- Tinerii americani sunt mai întreprinzători decât cei din România?

- Cred că tinereţea este cel mai bun motor pentru un spirit antreprenorial, oriunde în lume. La cursurile mele aduc experienţa acumulată atât în America cât şi la alte universităţi din lume. Studenţilor români le spun despre economie, dar şi despre globalizare. În toată lumea, regulile sunt aceleaşi, iar interesele sunt comune. Trebuie să facem structura pentru a construi schimbul de idei, de oameni, de mărfuri.

- Cu ce se deosebeşte România de alte ţări pe care le-aţi văzut?

- Am fost în China, Hong Kong, Canada, Franţa, Anglia România este prima ţară din estul Europei pe care o vizitez. Ce o face pe România să iasă în evidenţă? Ospitalitatea! Oamenii de aici au un fel de umor negru, un umor pe care îl au chiar şi în situaţiile cele mai grele. Românii sunt unici şi se regăsesc acum într-un loc şi un moment foarte provocator. Simt această energie în studenţii mei pe care am regăsit-o de altfel şi la studenţii chinezi.

Românii de la Washburn, ambasadori pentru Galaţi

Relaţia dr. Robert J. Boncella cu „Dunărea de Jos” a fost facilitată de trei români, profesori la Universitatea Washburn. S-a întâmplat în urmă cu aproape patru ani, când conducerea Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor a avut prilejul să ia contact pentru prima dată cu specialistul în „inteligenţa afacerilor”. „În 2010, am vorbit despre posibilitatea unei cooperări, mai ales că la Universitatea Washburn sunt trei profesori români. În octombrie 2011, au venit doi dintre profesorii români pentru a participa la o conferinţă, iar în anul următor a venit dl. Boncella şi a preluat cursul de master pe care îl predă şi în prezent. Sperăm să fie o cooperare pe termen lung, pentru că acest program de master cuprinde discipline pe care dl. Boncella şi ceilalţi profesori români de la Washburn le predau aici cu succes”, a ţinut să puncteze conf. dr. Edit Lukacs, decanul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor Galaţi.

Citit 1504 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Martie 2014 17:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.