Aproape 800 de angajaţi la negru, la un hipermarket din Galaţi

Aproape 800 de angajaţi la negru, la un hipermarket din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La un singur control, Inspecţia Muncii a depistat mai multe persoane fără forme legale decât a găsit în ultimii doi ani la un loc


a un control efectuat săptămâna trecută, inspectorii de muncă au descoperit că un singur hiperpermarket din Galaţi a angajat aproape 800 de oameni fără formele legale cerute de lege. Este vorba, mai exact, de 794 de persoane care au inventariat produsele magazinului. Cifra este una record, ţinând cont că, la controlul efectuat săptămâna trecută la nivel naţional, s-au descoperit, cu tot cu cele din Galaţi, 1.100 de persoane lucrând la negru. De altfel, Inspecţia Muncii nu a găsit, la verificările efectuate în ultimii doi ani în Galaţi, cu mult peste 300 de angajaţi la negru, anual.

Sesizare penală pe numele magazinului

Ionel Petrea, inspectorul-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi ne-a declarat că cele 794 de persoane au fost selectate de un supermarket gălăţean pentru a presta, pentru două zile, activitatea de inventariere a unor produse. „Conform contractelor încheiate cu angajatorul, aceşti oameni au avut calitatea de zilieri, dar, din punctul de vedere al legislaţiei în domeniu, lor ar fi trebuit să li se încheie, pentru cele două zile de activitate, contract individual de muncă. Ca urmare, am raportat aceste persoane ca fiind muncitori la negru, pentru că inventarierea nu este o activitate necalificată sau ocazională şi nici nu se încadrează în domeniile incluse în Legea Zilierilor”, ne-a declarat Ionel Petrea.

În acest caz, inspectorii de muncă nu a aplicat nicio amendă, întrucât legislaţia prevede ca, atunci când se descoperă mai mult de cinci muncitori la negru, se face direct sesizare penală pe numele angajatorului, pentru că se consideră că este vorba de infracţiune. „Întrucât este o cercetare penală în curs, nu putem face public numele hipermarketului în cauză. Rămâne ca organele de cercetare penală să decidă dacă este infracţiune sau nu”, a mai spus inspectorul-şef al ITM, Ionel Petrea.

La controlul efectuat săptămâna trecută, inspectorii gălăţeni de muncă au mai descoperit alte nouă persoane lucrând la negru, toţi fiind taximetrişti. Firmele pentru care lucrau au fost amendate cu câte 10.000 de lei pentru fiecare dintre cei nouă angajaţi găsiţi fără forme legale.

Citit 9189 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Martie 2014 22:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.