Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
23 comentarii

* La un singur control, Inspecţia Muncii a depistat mai multe persoane fără forme legale decât a găsit în ultimii doi ani la un loc


a un control efectuat săptămâna trecută, inspectorii de muncă au descoperit că un singur hiperpermarket din Galaţi a angajat aproape 800 de oameni fără formele legale cerute de lege. Este vorba, mai exact, de 794 de persoane care au inventariat produsele magazinului. Cifra este una record, ţinând cont că, la controlul efectuat săptămâna trecută la nivel naţional, s-au descoperit, cu tot cu cele din Galaţi, 1.100 de persoane lucrând la negru. De altfel, Inspecţia Muncii nu a găsit, la verificările efectuate în ultimii doi ani în Galaţi, cu mult peste 300 de angajaţi la negru, anual.

Sesizare penală pe numele magazinului

Ionel Petrea, inspectorul-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi ne-a declarat că cele 794 de persoane au fost selectate de un supermarket gălăţean pentru a presta, pentru două zile, activitatea de inventariere a unor produse. „Conform contractelor încheiate cu angajatorul, aceşti oameni au avut calitatea de zilieri, dar, din punctul de vedere al legislaţiei în domeniu, lor ar fi trebuit să li se încheie, pentru cele două zile de activitate, contract individual de muncă. Ca urmare, am raportat aceste persoane ca fiind muncitori la negru, pentru că inventarierea nu este o activitate necalificată sau ocazională şi nici nu se încadrează în domeniile incluse în Legea Zilierilor”, ne-a declarat Ionel Petrea.
În acest caz, inspectorii de muncă nu a aplicat nicio amendă, întrucât legislaţia prevede ca, atunci când se descoperă mai mult de cinci muncitori la negru, se face direct sesizare penală pe numele angajatorului, pentru că se consideră că este vorba de infracţiune. „Întrucât este o cercetare penală în curs, nu putem face public numele hipermarketului în cauză. Rămâne ca organele de cercetare penală să decidă dacă este infracţiune sau nu”, a mai spus inspectorul-şef al ITM, Ionel Petrea.
La controlul efectuat săptămâna trecută, inspectorii gălăţeni de muncă au mai descoperit alte nouă persoane lucrând la negru, toţi fiind taximetrişti. Firmele pentru care lucrau au fost amendate cu câte 10.000 de lei pentru fiecare dintre cei nouă angajaţi găsiţi fără forme legale.

Citit 8771 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Martie 2014 22:41

23 comentarii

 • postat de anti-psd Luni, 28 Iulie 2014 14:08 86.124.204.*** Link la comentariu
  0
  0

  S-a trezit taranul cu un calculator in fata si se crede buricul pamantului.Fetito cu 2 nume si 2 comentarii:Raluca si Carmen vezi ca ai acelasi IP.Ti se afiseaza tocmai sa nu mai fie pr osti ca tine:::)))

  Raportează
 • postat de Mihai Marți, 01 Aprilie 2014 19:35 89.137.138.*** Link la comentariu
  1
  3

  De fapt, maretul ITM a descoperit ca persoanele "angajate la negru" au fost eronat inregistrate ca zilieri (si pentru acestia se fac inregistrari, se depun declaratii si se platesc impozite) cand, de fapt, trebuiau angajate pe perioada determinata de ... 2 zile. Nu trebuie sa va inchipuiti ca hipermarketul lu' Petrea facea evaziune, ci ca cei de la ITM au spart normele la raportarile facute in stil pur comunist (reiese din articol), basca ca s-au inregistrat si cu o sesizare penala pe care orice procuror sanatos o va arunca la gunoi. Daca sclavii erau angajati doar pentru manipularea marfurilor puteau sa fie incadrati ca zilieri, dar daca, odata cu manipularea, numarau si cantareau aveau o calificare si trebuiau angajati cu contract individual de munca. Asa ca .... articolul este slab sau, cel putin, confuz, institutia publica are performante comuniste si hipermarketul isi va angaja scavii data viitoare cum spune legea, cei de la ITM, sau judecatorul, dupa caz.

  Raportează
 • postat de milton Marți, 01 Aprilie 2014 10:14 89.137.223.*** Link la comentariu
  0
  0

  este parerea ta mr. avocat . nu insemna ca este 100 la suta valabila . la fel de valabil cum o sentinta nu respecta un precedent si nu este unitara pe acelasi tip de actiune ... in romania . in fine ....
  pt ,,cunoscator" daca se da asa de informat ... pana la proba contrarie .... deocamdata ai lansat o afirmatie si ca sa nu iti stirbesti calitatea de ,, informat " ne-ar ajuta un link cu speta in cauza ( postac , 10.000 euro ) , asta ca sa nu devii la fel de ambiguu ca articolul de mai sus .... am auzit pe cineva .... undeva .... ca cineva ....
  ipoteza : daca as fi in locul Carrefour/Kaufland si as considera ca imi este lezata imaginea, cred ca as solicita daune de la cel care lanseaza articolul ( editor, redactie ) . de ce sa ma risc cu un postac ; castig procesul/sau nu - 10.000 euro - si dupa complicate cercetari si proceduri constat ca este ... insolvabil . de ce sa nu atac direct redactia pentru ca a lansat un articol ambiguu care a starnit pasiuni in dezbaterile postacilor si a devenit incontrolabil in spatiul editorial online, apartinand editurii/redactiei ; de ce sa nu castig 100.000 euro , executabili non-stop . in fine... doar o idee .

  cum de v-ati otzarat asa de tare cand a aparut carrefour in comentarii ? cateva zile , s-a tot aruncat in kaufland si nu s-a luat atitudine . ce se intampla cu moderarea comentariilor, daca in articol nu ati avut curajul sa indicati punctual cine a savarsit fapta .... evident pana la pronuntarea instantei .

  Raportează
 • postat de avocat Luni, 31 Martie 2014 23:24 5.13.151.*** Link la comentariu
  1
  1

  Milton, tu stii ce inseamna `a chema in garantie`? Mi se pare ca nu!
  Culpa e 100 la suta a ta in cazul in care introduci o informatie eronata.
  Stiu bine ce spun, ca am lucrat pe un astfel de caz recent.

  Raportează
 • postat de milton Luni, 31 Martie 2014 20:46 89.137.223.*** Link la comentariu
  2
  1

  un ,,cunoscator" de la viata sau chiar cristina carp ? si daca v-as chema in garantie, la proces , pentru inducere in eroare ?

  Raportează
 • postat de cunoscător Luni, 31 Martie 2014 15:07 81.12.150.*** Link la comentariu
  3
  2

  1 - procesul verbal a fost contestat în instanţă, deci cine scrie înainte riscă să platească daune serioase în caz că firma respectivă câştigă procesul (ceea ce e foarte posibil, de altfel; din ce am auzit, oamenii nu lucrau de fapt la negru, ci pe baza unei convenţii civile înregistrată pentru Bucureşti, dar aplicată la Galaţi).
  2 - nu este Carrefour, ci o cu totul altă firmă. Eu aş fi mai precaut în afirmaţii, căci şi un comentariu pe site poate fi folosit într-un proces privind prejudicierea imaginii mărcii respective. A fost la Bucuresti o situaţie, acum două luni, cu Selgros. Postacul a fost condamnat să plătească daune de 10.000 de euro. Dacă te ţine portofelul, dă-i înainte!

  Raportează
 • postat de milton Luni, 31 Martie 2014 14:05 89.137.223.*** Link la comentariu
  3
  2

  Cristina Carp ... lucrezi si tu la negru ? ce mare scofala sa publici numele hipermarket-ului ? va ascundeti in spatele ... sa nu facem reclama sau va este frica ca va taie publicitatea ? atata timp cat fapta impreuna cu inculpatul fac obiectul unui proces verbal facut de o autoritate de control nu vad decat faptul ca va este teama de a doua varianta . pentru a lamuri speculatiile , este vorba de CARREFOUR .

  Raportează
 • postat de Somn usor natiune pentru refacerea luciditatii Duminică, 30 Martie 2014 16:32 62.197.206.*** Link la comentariu
  0
  4

  Problema nu e firma care a angajat si nici inspectorii care au controlat si au vazut, problema este sistemul legislativ al muncii din Romania care permite acest circ perpetuum , la toate firmele din tara si pentru toti angajati care contribuie la platirea taxelor. Cand doi iti spun ca esti beat te duci si te culci pentru refacerea mintii dar cand iti spun aproape 800 de angajati la " negru " (alta sansa au avut?) ca sistemul asta poate oferi de ce nu se culca analistii legiuitori (asupra sistemului de legi - nu in ... .) pentru refacerea mintala a legislatiei actuale? Ce interes au pentru perpetuarea acestui circ sadic fara bani pentru buget dar cu export de capital peste legislatie in afara tarii? In alte tari este o mandrie plata taxelor si respectarea legilor dar la noi plata taxelor cum e privita ? Dar respectarea legilor? In ce tara exista afaceri semi-legale? E un non sens lingvistic inovat de oamenii de ”bine" din tara (bine pentru ei si catastrofal pentru sistem). Somn usor pentru urgentarea refacerii mintale a legislatiei si stoparea circului . Toate cele bune!

  Raportează
 • postat de Eu Joi, 27 Martie 2014 22:02 89.122.189.*** Link la comentariu
  0
  3

  Se stie clar ca doar cei din Kaufland angajeaza oameni pentru inventare.
  Cei care lucreaza in domeniu stiu mai bine.

  Raportează
 • postat de Bravo Joi, 27 Martie 2014 17:18 108.245.201.*** Link la comentariu
  5
  3

  Ba,Baaaa voi nici macar nu stiti ca traiti in feudalism ,,,,treziti-va ,,v-ati intors in timp,,,,sunteti serbi si iobagi ,,v-o baga astia cum vor si cand vor ,,,grofi si iobagi asta suntei acolo in Ro..._UEEEE hheheh

  Raportează
 • postat de Raluca Joi, 27 Martie 2014 14:06 86.127.215.*** Link la comentariu
  3
  9

  S-a obosit ITM-ul sa faca un control?MINUNE!La sesizarea care am facut-o eu.....in legatura cu evaziunea fiscala care se face la o firma.....am primit raspunsul : "Are acte in regula...nu ne puteam duce sa controlam...ca ne da apoi patronul in judecata ca il hartuim...nu ne putem duce sa vedem daca angajatii lucreaza 12 ore sau 4 cat sunt trecute in contract...."Si dupa aceea Statul se plange ca nu are bani.....Pai normal ca nu are cand patronii fura,angajatii tac ca sa isi pastreze locul de munca...si ITM-ul nu face nimic in privinta asta...Au gasit la un supermarket nereguli....au avut noroc...sau s-a deplasat o echipa de inspectori mai seriosi...Din pacate eu nu am dat peste nici unul....Si eu care credeam ca o sa fie floare la ureche si ca o sa fie foarte bine primit pontul....Le arde si astora sa munceasca cum imi arde mie sa ma plimb pe drumuri de aiurea....

  Raportează
 • postat de blablabla Joi, 27 Martie 2014 13:06 5.13.162.*** Link la comentariu
  2
  8

  @logica pai sunt 3 Kaufland in Galati. Dar si in articol se vorbeste de hipermarket, nu supermarket. Sau poate nici jurnalistii nu stiu sa faca diferenta,

  Raportează
 • postat de Raluca Joi, 27 Martie 2014 12:20 5.13.195.*** Link la comentariu
  3
  11

  Brutariile de la Liesti nu le poate controla nimeni? Sa vina ITM aici si chiar la cofetaria SELENA sa vada cate sunt angajate si cate nu si cate cu 2 ore ,si au un program in brutarie doua nopti la munca si una acasa. DE CEEE???? Nu vede nimeni ,nu aude nimeni????

  Raportează
 • postat de Carmen Joi, 27 Martie 2014 12:12 5.13.195.*** Link la comentariu
  4
  10

  Sa vina ITM si la LIesti , sa ia toate brutariile la purificat si nu numai, sa vada cati sunt angajati si cati muncesc la negru. .Trimiteti ITM la cofetaria SELENA din Liesti , cateva sunt angajate cu 2 ore si apoi........bataie de joc

  Raportează
 • postat de costi Joi, 27 Martie 2014 11:58 95.77.96.*** Link la comentariu
  3
  10

  Pai daca au lucrat doar 2 zile si chiar atunci a venit si controlul ITM exact la ora la care erau inauntru toti cei 800 de muncitori, a fost turnatorie. Probabil de la concurenta li se trage :)

  Raportează
 • postat de amza muila Joi, 27 Martie 2014 11:26 109.115.181.*** Link la comentariu
  2
  6

  Ce poti afla de la unul precum ionel COMUNIST petrea?ei sunt complicii kauflandului, sa mearga sa vorbeasca cu acele salahoare, si nu cu mosierul de ioti si cu prostituatele de amza numite.COLCAIE kauflandurile de nereguli,dar cine are interes sa scoata toate acestea la iveala?

  Raportează
 • postat de Anonim Joi, 27 Martie 2014 10:23 82.137.10.*** Link la comentariu
  2
  12

  Nu anunta ca vin, dar pleaca cu "mici atentii" majoritatea care merg in controale. Despre Kaufland este vorba, dar nu e nimic de mirat, la ce fel sunt tratati oamenii de acolo de catre conducere...din pacate le este frica sa vorbeasca, fiind amenintati cu demiterea.

  Raportează
 • postat de logica Joi, 27 Martie 2014 10:19 81.12.150.*** Link la comentariu
  7
  11

  Cu un pic de logica, va puteati da seama ca e vorba de Auchan, care zilele astea si-a aranjat magazinul pentru deschidere. In mod normal, un supermarket n-are decat vreo 200 de angajati, in niciun caz 800.
  Pe de alta parte, institutiile statului nu anunta numele celor in cauza pentru ca sanctiunile sunt contestabile in instanta, iar in cazul pierderii proceselor ar plati despagubiri.

  Raportează
 • postat de bo Joi, 27 Martie 2014 10:01 89.137.222.*** Link la comentariu
  2
  8

  E vorba de Kaufland ,dar toate hipermarketurile fac asa .Cat despre controalele ITM-ului s-o lasam balta ,atata timp cat se anunta ca vin in controale ....e ca apa de poaie in ochi. Sa vina pe nepusa masa ,fara sa stie nimeni ,atunci
  voi spune ca e control.....dar stiti cum e o mana spala pe alta.

  Raportează
 • postat de jack Joi, 27 Martie 2014 09:20 95.77.107.*** Link la comentariu
  2
  20

  O mare nesimtire din partea vietii libere ca nu ne da si numele hipermarketului...de altfel daca dau o stire despre vreun hot sarac sau baba violata, nu stiu cum sa o mai pozeze si sa o arate; dar in cazuri ca acesta nu fac altceva decat sa protejeze imaginea celor care nu merita si sa-si bata joc de proprii cititori.....in plus si mai mult dispret arata viata libera cu aceasta lipsa de reactie, de raspuns cand observa atatea comentarii pe acelasi subiect.

  Raportează
 • postat de Lili Joi, 27 Martie 2014 08:11 5.13.213.*** Link la comentariu
  1
  27

  Pe langa faptul ca salariile sunt de mizerie nici contracte de munca nu fac nesimtitii. Dar este tot vina omului ca a stricat piata muncii si din disperare accepta orice loc de munca in orice conditii. Asa ca nu va mai mirati.

  Raportează
 • postat de STIRI FARA NUME = frectie la picior de lemn! Joi, 27 Martie 2014 07:37 5.13.183.*** Link la comentariu
  2
  28

  Stiri fara noima, atat timp cat nu dati nume! ESTE ILEGAL !!!?? Eu zic ca nu! Mai vad stiri gen: a fost gasita paine cu tot felul de rahati,....dar nu stim unde!? DE CE!? Noi cum aflam de cei care fac tot felul de tampenii, astfel incat sa ii boicotam!?

  Raportează
 • postat de dan Joi, 27 Martie 2014 00:32 5.13.131.*** Link la comentariu
  9
  28

  cred ca e vorba de kaufland

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.