Dr. Angel Trifan, coordonatorul UPU-SMURD Galaţi: „Când salvezi o viaţă simţi că Dumnezeu te mângâie pe creştet”

Dr. Angel Trifan, coordonatorul UPU-SMURD Galaţi: „Când salvezi o viaţă simţi că Dumnezeu te mângâie pe creştet”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cu un prenume parcă predestinat, Angel Trifan este medicul pe care oricine şi l-ar dori în preajmă atunci când viaţa îi este pusă în pericol de o întâmplare nefastă. În cei aproape 15 ani de când profesează, dr. Trifan a smuls din ghearele morţii nenumăraţi oameni. Unii dintre cei salvaţi l-au căutat mai apoi pentru a-i mulţumi, în vreme ce pe mulţi alţii nu i-a mai revăzut. Deşi mărturiseşte că este o ramură a medicinei care nu de puţine ori creează traume şi frustrări, medicul spune că nu şi-ar fi dorit cu niciun preţ să facă altceva.
Prima amintire dureroasă a dr. Angel Trifan este de pe vremea când încă nici măcar nu împlinise şase ani. Bunica sa era chinuită de cancer. Văzând suferinţa prin care trece, copilul de atunci i-a spus bunicii că vrea să se facă medic pentru a o ajuta. "A murit la scurt timp, însă dorinţa mi-am păstrat-o", povesteşte dr. Trifan.

"Nu mă vedeam stând la patul bolnavului"

Cu media obţinută la concursul de rezidenţiat, proapătul medic a hotărât să rişte şi să urmeze o cale încă nebătăturită în România până atunci, medicina de urgenţă. „La scurt timp, mi-am dat seama că a fost alegerea potrivită. Este un domeniu extraordinar, care mi se mulează nemaipomenit. Nu mă vedeam şi nici nu mă văd stând la patul bolnavului zi de zi, făcând tot felul de consultaţii şi recomandând o analiză sau alta. În medicina de urgenţă, tratamentul este aproape simultan cu stabilirea diagnosticului”.

Un exemplu pentru alte ţări

Prima gardă a dr. Trifan a coincis chiar cu înfiinţarea Camerei de Stabilizare a Spitalului Judeţean. A salvat în acea zi de la moarte trei pacienţi cu edem pulmonar. În urmă cu aproximativ şase ani, atunci când a luat fiinţă Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), pentru dr. Trifan a început o nouă provocare. Aceea de a salva vieţile victimelor din cele mai grave accidente, fie ele rutiere, de muncă sau casnice.
„Chiar mă gândeam, zilele trecute, la câte astfel de cazuri am participat. În ultimii şase ani am intervenit la 27 de descarcerări. Unele cumplite, care s-au prelungit şi câteva ore, altele de doar câteva minute. În astfel de situaţii, este absolut necesar să te detaşezi, pentru că viaţa pacienţilor depinde de asta. La o descarcerare sunt în general mai multe victime şi trebuie să decizi în timp foarte scurt care are cea mai mare nevoie de ajutor”, adaugă medicul.
Dr. Trifan coordonează în prezent peste 170 de angajaţi, ceea ce face ca secţia pe care o conduce să fie poate cel mai greu de manageriat. Potrivit specialistului, în timp ce aproape tot sistemul medical autohton este la un pas de colaps, medicina de urgenţă românească este un exemplu pentru multe alte state europene.

Modele şi hotărâri

Coordonatorul compartimentului UPU - SMURD Galaţi spune că modelul profesional şi uman pe care îl urmează este cel al doctorului Raed Arafat, omul care a revoluţionat medicina de urgenţă în România. „Am fost întrebat dacă nu sunt tentat să plec din România. Răspunsul este nu. Am aici o familie pe care o iubesc şi, de ce să nu spun, sunt şi un patriot. Mai mult, când pleci ca medic în altă ţară, ajungi să nu mai faci ceea ce ştii cel mai bine. Plus că există şi o mafie medicală pentru cei care migrează”, mărturiseşte specialistul.

Cea mai mare mulţumire

Nu de puţine ori, pacienţii nu îşi mai aduc aminte că medicul de pe echipajul de intervenţie le-a salvat viaţa. Toate mulţumirile ajung astfel la medicul din secţie, cel care veghează la recuperarea bolnavului. „Este frustrant, pe de o parte, dar cu o satisfacţie tot rămâi. Cea mai mare bucurie o ai însă când un fost pacient vine şi-ţi mulţumeşte că i-ai salvat viaţa. Asta îţi dă un impuls nebănuit. În momentul în care reuşeşti să salvezi o viaţă, simţi că Dumnezeu te-a mângâiat pe creştet. Reversul medaliei este însă mereu prezent. Sunt cazuri în care pur şi simplu nu mai ai ce face. Îmi vine în minte acum drama recentă a fetiţei de trei ani şi jumătate, căreia câinele din curtea unui vecin i-a sfâşiat faţa şi gâtul. Echipajul medical a găsit-o în stop respirator şi i-a acordat primul ajutor. Noi am pornit din Galaţi şi am gonit cu 170 de km pe oră pe drumul spre Cuca. Chiar şi aşa, nu am mai putut face nimic. Nu pot uita nici cazul în care un bărbat a fost prins şi tras într-o motoprăşitoare. Am mai găsit doar picioarele şi fundul din el. Atunci nici eu şi nici restul echipajului nu am reuşit să mai dormim trei zile. Sunt situaţii care te marchează, oricât ai încerca să te detaşezi”, concluzionează specialistul.

Cine este dr. Angel Trifan

S-a născut pe 27 iunie 1968, în Brăila. A urmat cursurile Liceului „Nicolae Bălcescu”, profilul matematică-fizică. Facultatea de Medicină a făcut-o la Constanţa, între 1990 şi 1996. În 2000 a terminat rezidenţiatul. În 2005 a devenit medic primar în medicină de urgenţă. Între 2006 şi 2010 a urmat al doilea rezidenţiat, în Terapie intensivă, la Bucureşti. Mai are un frate, care e neurochirurg la Brăila. Prin bunicul său, de 88 de ani, căruia i-a şi moştenit prenumele, dr. Trifan are şi origine grecească. Este căsătorit şi are doi copii. Atunci când mai are timp, pasiunile sale sunt motociclismul, cititul şi şahul.

Citit 7279 ori Ultima modificare Duminică, 30 Martie 2014 17:27

7 comentarii

 • postat de entru adinuta, sofica si alte ersoane de genul lor
  Miercuri, 02 Aprilie 2014 06:43
  92.85.144.***
  Adinuta si Sofica, sunteti niste MARLANCE,
  Ce vreti sa va duca e brate. Duceti-va in alte tari, ca, atnci chiar muriti cu zile daca nu ai asigurare.
  La noi, toti banii asiguratilor se duc e marlanii care se bat , se taie, conduc beti si roduc accidente....
  Asa ca rusine voua iocritelor
  0
  2
  Raportează
 • postat de Adinutsa
  Miercuri, 02 Aprilie 2014 00:51
  5.13.205.***
  Cand va mangaie Dumnezeu pe crestet ? Cand ajungeti dupa 30 de minute la bolnav cand spitalul e la 5 minute distanta ? Cand mor oamenii asteptandu-va? :))))
  4
  0
  Raportează
 • postat de Alex
  Luni, 31 Martie 2014 23:25
  5.13.160.***
  Domnule DOCTOR aveti tot respectul nostru si va dorim sa va mangaie cat mai des Dumnezeu pe crestet salvand vieti omenesti !!!
  0
  2
  Raportează
 • postat de ase
  Luni, 31 Martie 2014 10:25
  86.127.212.***
  astia nu mai iesa in stradaa sa protesteze pentru conditiile in care muncesc, pentru numarul de ore suplimentare care il fac, sau pentru salariile mizere! Bine ca ies soferii de la RATB! (care apropo, castiga cam la fel ca un paramedic SMURD, daca nu chiar mai bine) RUSINE!!!
  2
  12
  Raportează
 • postat de Felicitări UPU, singurul lucru câștigat după 89...Bravo vouă, suflete și inimoși mai rari pe mioriticul plai.
  Luni, 31 Martie 2014 10:14
  92.86.71.***
  După 25 de ani singurul lucru care merge bine este UPU, un serviciu realizat prin încăpățânarea lui Raed Arafat și apoi prin inimoșii medici asistenți, șoferi și chiar voluntari ce vin și acord primul ajutor ''ca-n afară'', profesionist. Bravo lor și le mulțumim. Apoi trecut de porțile spitalului, aici este cam de belea, sunt depășiți, organizare ca-n gară prin spațiul înghesuit și chiar neigienic, bolnavii și însoțitorii la grămadă....de belea....când se termină UPU de la ''gura spitalului'' ce nu se mai termină?
  1
  12
  Raportează
 • postat de alex
  Luni, 31 Martie 2014 09:57
  89.121.200.***
  E minunat ca inca mai avem medici de vocatie printre noi. Pacat ca nu stim sa-i pretuim.
  4
  12
  Raportează
 • postat de Sofia
  Luni, 31 Martie 2014 09:20
  86.124.200.***
  Nu cred ca te a mangaiat de prea multe ori.Cine te crede ? N u va este rusine sa va filmeze cineva sa vada ce fete plictisite si pline de indiferenta aveti.
  8
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.