Mircea Geoană: „Galaţiul şi Brăila nu se află în competiţie!”

Mircea Geoană: „Galaţiul şi Brăila nu se află în competiţie!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, se află astăzi, 25 aprilie, la Galaţi, unde va participa la lucrările Conferinţei Judeţene PSD Galaţi. „Viaţa liberă” a reuşit să obţină, în exclusivitate, un interviu în care liderul social-democraţilor răspunde la întrebări legate de viitorul Combinatului, situaţia infrastructurii şi proiectul Cartierului „D. Cantemir”

- În calitate de preşedinte al Senatului şi, în acelaşi timp, preşedinte al unui partid de guvernământ, care  sunt măsurile punctuale şi agreate şi la nivel european care se impun pentru sprijinirea efectivă a metalurgiei româneşti, în general şi a Combinatului ArcelorMittal Galaţi, în special,  în vederea depăşirii crizei actuale fără consecinţe sociale negative?

- Principala preocupare a PSD, ca partid aflat la guvernare, este protejarea categoriilor vulnerabile în faţa crizei economice. Ne interesează în mod deosebit păstrarea locurilor de muncă de pe marile platforme industriale şi în special din Galaţi, unde impactul social al crizei ar putea fi semnificativ. PSD a intervenit la nivelul Comisiei Europene pentru susţinerea financiară şomerilor de la Sidex şi a susţinut în cadrul Coaliţiei nevoia unui sprijin din partea statului pentru marile companii, pentru a preveni disponibilizările.

Chiar dacă UE interzice statelor membre acordarea unui sprijin expres pentru industria siderurgică, putem găsi unele formule de susţinere care să nu fie în afara normelor europene. Spre exemplu, Guvernul poate acorda sprijin pentru cercetare-dezvoltare, pentru protecţia mediului şi, mai important, pentru crearea şi menţinerea locurilor de muncă. Aceste variante trebuie analizate serios la nivelul Guvernului. PSD susţine politic stimularea marilor companii, pentru păstrarea locurilor de muncă, şi este de datoria primului-ministru şi a ministrului Videanu să găsească formulele tehnice prin care se poate acorda sprijinul.  

- Care ar fi condiţiile pe care statul le-ar putea impune în cazul acordării unor ajutoare financiare pentru combinatul siderurgic de la Galaţi? S-a discutat, la nivelul coaliţiei, problema combinatului gălăţean?

- Cea mai importantă condiţie pe care Guvernul trebuie să o impună este indiscutabil păstrarea locurilor de muncă. Este nedrept ca unele companii, care înregistrează profituri de sute de milioane de euro pe an, să încerce să treacă toate efectele crizei pe spatele muncitorilor. Am discutat aceste aspecte şi cu partenerii de guvernare şi ne-am manifestat îngrijorarea referitoare la uşurinţa cu care se vorbeşte de zeci de mii de disponibilizări. În momentul în care s-au împărţit profiturile, nu cred că cineva s-a gândit la muncitori. Însă acum, la primele greutăţi, compania vorbeşte despre disponibilizări. Este o atitudine nedreaptă şi Guvernul este obligat să intervină.

Nemulţumiri la capitolul infrastructură

- Din cauza bugetului de austeritate, la nivel naţional nu se mai vorbeşte despre proiecte importante pentru gălăţeni, care au constituit şi promisiuni electorale anul trecut: construcţia unui drum de centură pentru municipiul Galaţi sau înfiinţarea unui spital judeţean. Care sunt şansele reale (cu termene) ca măcar aceste două proiecte să se concretizeze în acest mandat?

- Am discutat cu colegii de aici şi cu vicepremierul Dan Nica problemele din judeţul Galaţi şi sunt încrezător că Guvernul va pleca urechea la problemele gălăţenilor. Există mai multe nemulţumiri la nivel naţional cu privire la stadiul proiectelor de infrastructură. Sincer, nici eu nu sunt foarte entuziasmat de proiectele demarate până în prezent de Ministerul Transporturilor şi aştept mai multă implicare şi mai multă energie din partea celor de acolo. Ministrul Transporturilor gestionează un buget de investiţii foarte mare şi are datoria să intervină atât în problemele comunităţilor locale cât şi în combaterea şomajului, prin atragerea de forţă de muncă. Până în prezent am văzut prea puţine proiecte de acest fel.

- Având în vedere că Galaţiul este un judeţ care, până la urmă constituie poarta de intrare în UE dinspre Est, cum comentaţi faptul că în plan local, în ultimii ani, nu s-a demarat nicio investiţie semnificativă în infrastructura rutieră, feroviară, pe apă sau aeriană?

- Din nefericire, în ultimii patru ani s-au risipit inexplicabil fonduri cu care se putea face investiţii importante. Am avut patru ani de creştere economică solidă, dar rezultatele nu sunt deloc vizibile. Acest lucru nu se întâmplă numai în Galaţi, ci se poate vedea în mai multe locuri din ţară. Fostul Guvern nu s-a descurcat să navigheze pe o vreme bună, iar acum noi suntem forţaţi să reparăm ce s-a stricat, însă pe vreme de furtună.

Să nu schimbăm majoritatea de dragul schimbării

- Proiectul Cartierului „Dimitrie Cantemir”, lansat în 2002, de premierul de atunci, Adrian Năstase, nu a evoluat prea mult la Galaţi, din cauza litigiului dintre cele două administraţii - gălăţeană şi brăileană – pe tema amplasării cartierului. Cum vă explicaţi tensiunile care durează de opt ani între cele două administraţii (gălăţeană şi brăileană) în condiţiile în care amândouă sunt social-democrate şi care credeţi că este soluţia pentru colaborare interjudeţeană?

- Sunt adeptul descentralizării şi cred că problemele trebuie rezolvate acolo unde apar, prin dialog şi printr-o strânsă colaborare a administraţiilor. Nu este deloc bine ca o dispută între două administraţii să pună piedici unui proiect important pe plan local, pe care câteva mii de oameni îl aşteaptă cu interes. Administraţiile din Galaţi şi din Brăila trebuie să înţeleagă că un astfel de proiect este în beneficiul ambelor judeţe şi că nu se află într-o competiţie. Această atitudine este contraproductivă şi nu face decât să întârzie dezvoltarea zonei.

Dacă Galaţiul şi Brăila continuă această competiţie, nu vor ajunge nicăieri. Trebuie să se găsească o cale de dialog şi să demareze o colaborare în folosul cetăţenilor. Principiul de bază, care se aplică şi în Galaţi şi Brăila, dar şi în Olanda, în Franţa sau Germania este „câştigăm împreună sau pierdem împreună”. Cred că şi colegii de aici sunt de acord că este mult mai bine să câştigăm împreună decât să pierdem împreună.

- La nivel local, în Galaţi, PSD formează majoritate cu PNL în administraţia publică locală şi judeţeană, dar la nivel naţional, alianţa actuală aduce lângă PSD, PD-L-ul…

- PSD nu are cum şi nici nu intenţionează să schimbe rezultatul votului. Sunt două lucruri diferite: la nivel naţional, majoritatea reflectă rezultatele votului de la alegerile parlamentare, iar la nivel local, majoritatea reflectă opţiunea gălăţenilor. Partidele politice nu trebuie să schimbe niciunul dintre aceste rezultate.

Dacă alianţa pe plan local a demonstrat că este competentă şi că poate conduce eficient administraţia judeţului, nu cred că trebuie să instaurăm haosul în administraţie, doar pentru a schimba o majoritate. Obiectivul nostru nu trebuie să fie schimbarea majorităţilor, ci asigurarea unei guvernări stabile şi competente, care să scoată România din criză. La nivel local este de competenţa organizaţiilor să decidă cea mai bună formulă de majoritate. Atât timp cât administraţia este eficientă şi aplică programul de guvernare, nu văd de ce ar trebui să intervenim.

Citit 1669 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.