Duminica Floriilor. Mai e o săptămână până la Sfintele Paşti

Duminica Floriilor. Mai e o săptămână până la Sfintele Paşti
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După 40 de zile de post, credincioşii ortodocşi întâmpină duminică cel din urmă prilej de bucurie de dinainte celui mai mare praznic al creştinătăţii: Învierea Domnului Nostru Iisus Hristos. Vorbim despre praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, numit şi Duminica Floriilor. Cu 400 de ani înainte ca Mântuitorul Hristos să intre în Ierusalim, sfântul prooroc Zaharia profeţea: "Bucură-te foarte fiica Sionului, veseleşte-te fiica Ierusalimului, căci iată Împăratul tău vine drept şi biruitor, smerit şi călare pe asin, pe mânzul asinei".

Sărbătoarea, istoria şi semnificaţiile 

Convinse parcă de minunea pe care o săvârşise Mântuitorul prin învierea lui Lazăr, mulţimile îl aşteaptă la intrarea în cetate strigând „Osana!” şi aşternând haine, pe jos, în calea sa. Din întreaga mulţime, singurul trist este Mântuitorul, care ştie că cei care acum îl aclamă îl vor părăsi curând, când vor urma chinurile şi drumul spre Golgota. Floriile sunt, deci, prilej de bucurie pentru întreaga creştinătate, dar o bucurie pe care drept credincioşii o trăiesc totodată cu tristeţea cauzată de intrarea într-o nouă etapă liturgică şi anume Săptămâna Patimilor. Intrarea Domnului în Ierusalim este menţionată de toţi cei patru evanghelişti Ioan, Luca Matei şi Marcu. Sfinţii Părinţi au tălmăcit acest comportament spunând că astfel se prevestea faptul că toate neamurile Pământului vor cunoaşte învăţătura lui Dumnezeu. Este menţionată însă de Sfântul Ioan Gură de Aur (407), de Sfântul Epifanie de Salamina (403), de Sfântul Chiril al Alexandriei (444), care au scris omilii la această sărbătoare, precum şi de pelerina spaniolă, Egeria, care o descrie în jurnalul său de călătorie la Locurile Sfinte.

Sărbătoarea mai poartă şi numele de Duminica Stâlpărilor, după numele ramurilor de palmier sau finic folosite pentru a-l întâmpina pe Mântuitorul la intrarea Sa în Ierusalim au fost înlocuite cu ramuri de salcie, care se sfinţesc în biserică, la finele slujbei.

Duminică este a doua dezlegare la peşte din Postul Paştelui, după cea a Bunei Vestiri. De asemenea, este onomastica tuturor celor cu nume de flori.

Citit 1248 ori Ultima modificare Joi, 10 Aprilie 2014 18:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.