* Elevii din Galaţi şi din alte judeţe sunt invitaţi la o călătorie în regiunea “Dunărea de Jos”, aşa cum era acum câteva mii de ani * Istorie şi mitologie, într-o tabără şcolară de vară *
Biserica Fortificată Precista, muzeele din Galaţi, rezervaţiile botanice, dar şi Cetatea Dinogeţia, Basilica de la Niculiţel, mănăstirile Cocoş, Celic Dere, Gologanu, Adam, Vladimireşti. Pe o hartă a regiunii Dunărea de Jos, toate aceste obiective turistice şi alte câteva vor fi bifate, pe rând, de tinerii care vor alege să vină în tabăra de la Gârboavele.
Ca să îi atragă şi pe elevii interesaţi de istoria locului, dar şi pe cei care vor ceva mai multă distracţie, din oferta Direcţiei Judeţene pentru Tineret (DJT) Galaţi nu lipsesc jocurile originale şi cursurile tematice.
Excursii, cursuri, jocuri
Tabăra de la Centrul de Agrement Gârboavele e gândită special pentru elevii pasionaţi de istorie. În program, trei excursii, una în municipiul Galaţi, una în Dobrea şi o alta prin câteva comune din judeţul Galaţi.
Toate vizitele vor fi dublate de cursurile legate de rolul creştinismului de la Dunărea de Jos. La sfârşitul celor şapte zile de tabără, elevii vor cunoaşte “Mituri, legende şi adevăr despre lumea sec. I d.Hr.” sau vor fi documentaţi despre „Istoria şi civilizaţia preromânească”.
Bineînţeles, nu îi va asculta nimeni ca să le pună note în catalog. Totuşi, ca să aibă ce povesti prietenilor, acasă, copiii se vor întrece şi la concursuri, într-un fel de jocuri de-a „Migratorii şi creştinii”. Unele dintre probele practice sunt trasul la ţintă cu arcul şi aruncarea suliţei.
Girul profesorilor de istorie
La realizarea programului taberei tematice a contribuit profesorul de istorie Sorin Langu, de la Şcoala Nr. 26 din Galaţi. Acesta va susţine şi cursurile din sejurul elevilor la Gârboavele.
„Domnul Cristian Căldăraru, directorul Muzeului Judeţean de Istorie, ne-a propus, de asemenea, o colaborare pentru această tabără”, am aflat de la instructorul de turism din cadrul DJT, Aurelia Amorţilă.
Într-un an cu buget redus, părinţii sunt îndemnaţi să se gândească mai degrabă la pasiunile copiilor lor, decât la câţi bani scot din buzunar. Ţinând cont de acest sfat, părinţii vor trebui să decidă dacă li se pare exagerat sau nu să dea 57 de lei pe zi, pentru şapte zile de excursii, concursuri şi discuţii cu profesori de istorie.
Deşi primul sejur este programat abia de la 1 iulie, instructorii de turism recomandă rezervarea din timp a unui loc. Dacă elevii cunosc deja foarte bine împrejurimile, părinţii lor pot căuta şi oferta de tabere tematice din alte judeţe.
Explicaţie foto: După ce a fost renovată, vila “Stejarul” oferă condiţii de “Trei margarete”