Civilizaţia nu a trecut şi pe la ei/ Ţara guvernată de dictatura absurdului
Foto: Foto: Kim Il-Sung în stânga, Kim Jong Il în centru, Kim Jong-Un în dreapta - conducătorii Coreei de Nord din 1948 până în prezent

Civilizaţia nu a trecut şi pe la ei/ Ţara guvernată de dictatura absurdului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu există ţară care poate fi numită neinteresantă. Fiecare în parte are ceva special, ceva care te face să spui „Oau!”. Din păcate, există locuri unde exclamaţia are conotaţii negative, pentru că efectiv nu-ţi vine să crezi că în anul 2014 civilizaţia refuză să-şi facă treaba şi acolo.

Unul dintre aceste locuri poartă numele de Republica Populară Democrată Coreeană, pe scurt Coreea de Nord. Conducătorul suprem al ţării este Kim Jong-Un, iar partidul din care face parte - care este la putere din 1948 - se numeşte Partidul Muncii din Coreea. Nimic ieşit din comun până acum. Dar...

În Coreea de Nord, dacă ai comis o infracţiune vei fi pedepsit atât tu cât şi familia ta, împreună cu următoarele două generaţii. Asta înseamnă că întreaga familie a infractorului este trimisă în lagărul de muncă, urmând ca viitorii copii şi nepoţi să se nască şi să trăiască acolo. Abia de la a patra generaţie pedeapsa este ispăşită şi rudele pot fi eliberate. Nu trebuie să faci mare lucru pentru a te alege cu un aşa ghinion, e destul să critici guvernul sau să încerci să fugi din ţară.

Săptămâna de muncă are şase zile în Coreea de Nord. Cu toate astea, a şaptea zi este zi de muncă voluntară... obligatorie. Se pare că, prin această măsură, guvernul ţării vrea să se asigure că omul de rând nu are pic de timp liber pentru a se gândi la ce nu e bine în ţară. Pe de altă parte, dacă facem o paralelă cu România, e interesant de observat faptul că orice tânăr primeşte un loc de muncă de la guvern de îndată ce termină liceul. Partea absurdă este că nu are cum să mai scape de acel loc de muncă şi va trebui să lucreze acolo până la pensie.

Fostul conducător Kim Jong Il, un superom

Documentele oficiale din Coreea de Nord spun că tatăl lui Kim Jong-Un a învăţat să meargă la vârsta de trei săptămâni şi că deja vorbea perfect la vârsta de opt săptămâni. Ca student, Kim Jong Il a scris 1.500 de cărţi şi a compus şase piese de operă. Conform biografiei sale, piesele de operă care-i aparţin sunt „mai bune decât orice muzică compusă în istoria omenirii”. Apoi, trebuie menţionate şi abilităţile sale sportive. Documentele oficiale atestă că în ziua în care răposatul a pus mâna pe o crosă de golf a reuşit să nimerească 11 găuri din prima, cu câte-o singură lovitură. Mulţumit de sine, Kim Jong Il a decis să se retragă din acest sport, dar nu înainte ca fiecare din cele 17 gărzi de corp să verifice loviturile miraculoase.

Cei mai fericiţi dintre pământeni

În 2011, un studiu efectuat de către nord-coreeni a concluzionat că aceştia sunt cei mai fericiţi oameni de pe Pământ. În nicio altă ţară, lucrurile nu sunt mai bune ca în Coreea de Nord, susţine studiul, în timp ce americanii sunt cei mai trişti oameni de pe planetă. Paradoxal e că locuitorii acestei ţări sunt obligaţi ca în caz de incediu să salveze, înainte de toate, portretele şi statuile cu actualul şi foştii lideri ai ţării şi abia apoi pe ei.

Citind toate astea, probabil nu ar trebui să ne mire faptul că în Coreea de Nord nici măcar nu e anul 2014, ci anul 103. Anul 1 este considerat anul în care s-a născut Kim Il-Sung, bunicul actualului conducător. Suprinzător sau nu, copiii sunt consideraţi capabili să vorbească abia atunci când pot rosti „Kim Il-Sung”. Cu toate astea, sistemul de învăţământ obligatoriu are 11 ani în Coreea de Nord, motiv pentru care guvernul susţine că locuitorii au un grad de alfabetizare de 99 la sută. Aşa o fi, dar nu ai cum să nu te miri când acelaşi guvern se mândreşte cu un număr de doar 605 oameni capabili să lucreze pe un calculator. Da, cei mai fericiţi oameni din lume...

Citit 1469 ori Ultima modificare Joi, 01 Mai 2014 14:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.