Statistici ALARMANTE/ FUMATUL ucide anual peste 1.000 de gălăţeni

Statistici ALARMANTE/ FUMATUL ucide anual peste 1.000 de gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Unele boli grave cauzate de fumat apar chiar şi la 20 de ani de la debutul acestui obicei * Un sfert dintre gălăţeni fumează, mulţi dintre ei tineri, spun specialiştii


Mai mult de 42.000 de români mor anual din cauza unor afecţiuni precum cancerul, bolile cardiovasculare sau bolii pulmonare obstructiv cronice (BPOC), declara, la sfârşitul săptămânii trecute, medicul pneumolog Magdalena Ciobanu. Adaptând acest număr la judeţul Galaţi, ar reieşi că bolile cauzate de fumat ucid anual peste 1.000 de gălăţeni.

"Universitatea din Washington a calculat câţi fumători mor în fiecare ţară din cauza uneia dintre cele patru boli principale - este vorba de cancer, boli cardiovasculare, boli obstructive cornice şi infarct miocardic", a afirmat dr. Ciobanu, la conferinţa organizată de Fundaţia medicală „Pneuma“. Potrivit medicului, în ultimii ani, numărul de decese prin cancer pulmonar, ca de altfel prin orice altă formă de cancer, a crescut cu mai mult de 10 la sută. În judeţul Galaţi, spre exemplu, în anul 2013 au fost depistate 626 de noi cazuri de cancer, în creştere cu 261 faţă de anul 2012. La începutul lui 2014, în evidenţele medicilor gălăţeni se aflau aproape 14.500 de bolnavi cu tumori maligne.

Trecutul ne ajunge din urmă

Pe de altă parte, medicul pneumolog prof. Miron Bogdan, prezent la conferinţă, a vorbit despre BPOC, subliniind că este o boală care apare la 20 de ani din momentul în care o populaţie începe să fumeze foarte mult. "Dacă noi avem acum o creştere foarte mare de BPOC şi de cancer este fiindcă în anii '90 s-a fumat în demenţă în ţara noastră. Şi dacă este să sperăm că vom putea interveni în sensul dorit în a scădea cifrele de morbiditate şi de mortalitate, aceasta se va întâmpla după 2020, adică la cel puţin 12-15 ani de când am început să reacţionăm viguros împotriva factorilor de risc, dintre care fumatul este cel mai important. Fumatul este cea mai gravă pandemie mondială; din şapte miliarde de oameni un miliard şi ceva fumează“, a arătat prof. dr. Bogdan. Specialistul a mai precizat că România, din punct de vedere al mortalităţii din bolile respiratorii, se află undeva mult peste media europeană.

„Media europeană este de 85 la suta de mii de locuitori, noi suntem la 111, cam la acelaşi nivel cu englezii, danezii şi ungurii. Oricum, avem o prevalenţă foarte mare de boli respiratorii cauzatoare de deces“, a spus medicul pneumolog.

Unul din patru gălăţeni fumează

Specialiştii susţin că în jur de 125.000 de gălăţeni sunt fumători. Cei mai mulți dintre ei au între 25 și 44 de ani, locuiesc la oraş şi sunt bărbaţi. Cel mai puțin fumează persoanele trecute de 65 de ani, cei care locuiesc în mediul rural, bărbaţii cu studii superioare şi femeile cu educaţie primară. Cea mai alarmantă cifră se înregistrează în rândul tinerilor sub 15 ani, unul din patru fumând zilnic.

Fundaţia medicală „Pneuma“ a lansat, cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun, o petiţie publică prin care îi invită pe toţi cei care doresc o viaţă fără tutun să solicite autorităţilor creşterea bugetului alocat activităţilor de prevenire şi tratament al fumatului. Petiţia poate fi semnată între 31 mai şi 30 iunie pe site-ul www.fundatiapneuma.ro.

Citeşte şi

Şoc pentru un gălăţean care a crezut că face afaceri cu tutun ieftin la colţ de stradă

Citit 1064 ori Ultima modificare Duminică, 01 Iunie 2014 17:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.