VASUL „Libertatea” a REVENIT la Galaţi (VIDEO)

VASUL „Libertatea” a REVENIT la Galaţi (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În cadrul expoziţiei Campionatului Naţional de Navomodele Machete din holul Universităţii, doar astăzi şi mâine publicul mai are ocazia să admire fostul simbolul al Galaţiului,  vasul „Libertatea”, într-o machetă realizată de către Ştefan Dobrin, modelist amator şi voluntar la CS Universitatea. Lucrarea a fost realizată doar după fotografiile şi cărţile poştale în care a apărut vasul. Lipsa schiţelor l-a împiedicat pe realizator să intre în concurs cu ea, pentru că în competiţii sunt necesare documentaţia şi planurile oricărei lucrări.

Totuşi, gălăţenii care nu apucă să ajungă acum la Universitate, vor mai putea admira „Libertatea” peste câteva săptămâni, când va fi expusă la Biblioteca „V.A.Urechia”.

O altă lucrare de mare atracţie este diorama „În port”, realizată de gălăţeanul Dan Ciosu. Oferim şi un pont doritorilor să o admire, este musai necesar să solicitaţi organizatorilor să vă asiste, pentru că altfel sunt şanse uriaşe să rataţi observarea multora dintre detaliile ce dau un farmec aparte acestei lucrări.

În paralel cu jurizarea specialiştilor, se va acorda şi un premiu de popularitate, publicul având posibilitatea să depună în urna de la ieşire bileţelul cu numărul machetei preferate. Expoziţia mai este deschisă publicului astăzi şi sâmbătă, între orele 8,00 – 22,00.

 

Ce s-a întâmplat cu „Libertatea”

Unul dintre principalele simboluri ale oraşului şi bun de preţ în patrimoniul naţional, nava „Libertatea” a fost vândută pe mai nimic, în 1999, de SC Regal SA unei firme britanice. Nava a primit aviz de „export temporar” de la Ministerul Culturii şi… dusă a fost. Aceasta ar fi trebuit să revină în ţară în 2000, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. Iahtul „Libertatea” navigheză acum pe mările lumii sub vechiul nume, „Nahlin”. Nava a fost restaurată după planurile originale şi este cotată la o valoare de 45 milioane de euro.

Citiţi detalii aici: Istoria vândută ca fier vechi - Nava „Libertatea”, tezaurul pierdut al Galaţiului

 

Vezi şi: De la hârtie şi aracet, la MACHETĂ SCULPTATĂ dintr-o pasiune rară, MODELISMUL (FOTO)

Citit 6337 ori Ultima modificare Vineri, 06 Iunie 2014 11:32

6 comentarii

 • postat de MARIA
  Sâmbătă, 07 Iunie 2014 21:21
  5.13.201.***
  D-LE GOE, EU CRED CA NU ATI INTELES NIMIC. EU NU VA DORESC SA FITI PUS IN SITUATIA DE A AJUNGE LA "URGENTA",DAR AM VRUT SA FAC CUNOSCUT GALATENILOR MERITELE UNUI OM. IAR IN CE PERIVESTE VASUL LIBERTATEA, ASTA NU MAI E DECAT ISTORIE PENTRU GALATENI SI ATAT. SA AVETI O SEARA MINUNATA!!!
  4
  1
  Raportează
 • postat de Goe
  Sâmbătă, 07 Iunie 2014 00:10
  5.13.170.***
  @MARIA
  Am inteles dar ce legatura are nava Libertatea cu acest doctor ? Am mai inteles ceva : pe acel doctor il cheama DR.DOCAN .De aici trag concluzia ca daca esti inginer te cheama ing.V..........,daca esti economist te cheama Ec.V..........,sau daca esti instalator te cheama inst.V..........!
  2
  4
  Raportează
 • postat de @Maria
  Vineri, 06 Iunie 2014 23:23
  5.13.217.***
  frumos , frumos , frumos Marie . Am retinut : DOCAN .
  1
  3
  Raportează
 • postat de MARIA
  Vineri, 06 Iunie 2014 22:32
  5.13.130.***
  BUNA SEARA! AM DEOSEBITA PLACERE SA VA RELATEZ CA AM AVUT OCAZIA SA CUNOSC UN OM, DAR NU UN OARECRE CI UN OM DE MARE CLASA CARE DEZINTERESAT ISI FACE DATORIA ASA CUM AR TREBUI SA SI-O FACA TOTI SEMENII NOSTRI. CAND SPUN ACEST LUCRU MA REFER LA UN MEDIC CARE ERA DE GARDA LA SPITALUL JUDETEAN. UN OM PE CARE L-AM VAZUT PENTRU PRIMA DATA IN VIATA MEA. M-AM PREZENTAT CU MAMA MEA LA URGENTA PENTRU CA NU SE SIMTEA BINE ASTA DUPA CE MEDICUL DE FAMILIE I-A PRESCRIS UN TRATAMENT TOTAL GRESIT IN URMA CARUIA MAMA A INCEPUT SA SE SIMTA DIN CE IN CE MAI RAU. ESTE ADEVARAT CA AM STAT MULT TIMP LA RAND, INSA AICI PERSONALUL ERA FOARTE OCUPAT INTRUCAT ERA UN AFLUX DE PACIENTI ATAT DE MARE CA PERSONALUL NU MAI DOVEDEA SA FACA FATA. IN SFARSIT CAND NE-A VENIT RANDUL, ACEST DOCTOR CU O RABDARE DE NEIMAGINAT A CONSULTAT-O PE MAMA, I-AM EXPLICAT CE S-A INTAMPLAT, NE-A DAT TOATE EXPLICATIILE NECESARE SI CU MARE CLASA NE-A SALUTAT CA SI CUM AM FI FOST PRIETENI DE MULTA VREME. CINSTE ACESTUI MARE OM CARE SI-A FACUT DATORIA CU INALT PROFESIONALISM SI DEDICATIE. DATI-MI VOIE SA II DEZVALUI NUMELE ACESTUI DOCTOR. SE NUMESTE" DR. DOCAN "SI ATAT. VA MULTUMESC DIN SUFLET D-LE DOCTOR SI VA DORESC DIN TOT SUFLETUL TOT BINELE DIN LUME SI EVIDENT SA AVETI O GARDA USOARA!!! CINSTE DV.!!!
  4
  4
  Raportează
 • postat de Galatean
  Vineri, 06 Iunie 2014 14:51
  79.116.104.***
  Ghilimelele trebuiau puse la verbul "a venit", pentru ca, adevaratul "Libertatea", se afla pe mari si oceane......nici gand sa ajunga la Galati !
  0
  8
  Raportează
 • postat de jack
  Vineri, 06 Iunie 2014 10:13
  95.77.107.***
  http://www.youtube.com/watch?v=mSOKf7ZlIx8

  ...pentru cei ce vor sa vada ce a ajuns vasul libertatea...omul sfinteste locul, la noi nu a fost cazul.
  0
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.