Târg cu meşteri populari din TOATĂ ŢARA/ Gălăţenii sunt aşteptaţi în Ţiglina I până duminică (FOTO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Târg cu meşteri populari din TOATĂ ŢARA/ Gălăţenii sunt aşteptaţi în Ţiglina I până duminică (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Câteva sute de obiecte şi produse culinare tradiţional româneşti aşteaptă să le vizitaţi până duminică în Parcul Ţiglina, la cea de-a XIV-a ediţie a Târgului Meşterilor Populari organizat de Centrul Cultural „Dunărea de Jos”


Anul acesta, sunt prezenţi peste 40 de meşteri recunoscuţi, mulţi dintre ei fideli evenimentului de la Galaţi, care au adus cu drag fel şi fel de articole lucrate de ei, după o tradiţie moştenită din moşi strămoşi. Gălăţenii vor avea ocazia de a vizita standuri care conţin produse născute dintr-o gamă largă de meşteşuguri: cioplit lemn, ţesături din păr de capră, ţesături din bumbac şi din in, icoane pictate pe sticlă, ceramică de Baia Mare sau de Braniştea, pictură naivă, împletituri din nuiele, măşti tradiţionale sculptate în lemn. „Sperăm să fie un târg care să îi bucure pe toţi cei care vin să vadă aceste produse. Ne străduim ca, în fiecare an, să păstrăm şi să ne încadrăm în limitele tradiţionalului. Încercăm să facem o selecţie riguroasă, iar meşterii pe care îi avem aici să fie meşteri care lucrează cu adevărat produsele respective şi  reprezintă zonele în care s-au născut şi în care trăiesc”, ne-a spus Anişoara Ştefănucă, şeful secţiei Cercetare din cadrul Centrului Cultural „Dunărea de Jos”.

Un creator valoros, la Galaţi

Printre numeroşii meşteri populari, o găsiţi în Parcul Ţiglina şi pe Cristina Niculescu din Stoeneşti (Vâlcea), singura din ţară care mai ţese borangic de la viermii de mătase, pe care îi creşte în propria casă.  Cristina Niculescu ţese de mai bine de zece ani şi spune că, în acest domeniu, e nevoie de multă răbdare, iar rezultatele nu vor întârzia să apară. „Când eram copil, mama avea război de ţesut şi eu eram omul ei de bază. Am învăţat şi mai apoi am început să fac ţesături de borangic. Ţeserea şi obţinerea firului de borangic este total diferită de bumbac, de cânepă – e mult mai greu, pentru că e pretenţios şi la urzit şi la năvădit. Diferenţa e incomparabilă. Iar în ceea ce priveşte creşterea viermilor de mătase, acum nu prea se mai cunoaşte acest lucru pentru că s-a mai pierdut tradiţia. Mulţi, când aud cuvântul „vierme”, se sperie, în special copiii, deoarece semnifică ceva urât. Dar eu le spun că sunt viermi buni”, ne-a explicat Cristina Niculescu, care a adus pentru gălăţeni podoabe, ii, ştergare şi marame din borangic şi din pânză topită, iar preţurile pornesc de la 10 lei şi pot ajunge până la câteva sute de lei.

Citeşte şi:

MICUL românesc se va putea VINDE în toată Uniunea Europeană

 

 

Citit 2491 ori Ultima modificare Vineri, 06 Iunie 2014 18:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.