Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
5 comentarii

* Analizele de laborator au arătat că informaţiile de pe unele etichete erau false


O acţiune de control desfăşurată de comisarii Protecţiei Consumatorilor Galaţi, între 10 şi 20 iunie, a scos în evidenţă faptul că opt din cei zece operatori economici controlaţi nu respectau legea în informarea corectă a cumpărătorilor, cu privire la produsele lactate. La o parte dintre vânzători şi producători au fost descoperite şi nereguli în privinţa calităţii alimentelor pe bază de lapte din rafturi.

Telemea de oaie amestecată cu margarină

Inspectorii CJPC au descoperit că majoritatea operatorilor economici (opt din zece - n.r.) nu informau consumatorii în privinţa datelor de expirare a produselor lactate comercializate vrac. Într-un supermarket au fost găsite produse lactate vrac care aveau înscrise pe eticheta de preţ ingrediente diferite de cele utilizate de producător. De asemenea, unii comercianţi vindeau diverse sortimente de telemea cu etichetele având înscrisuri mărunte, greu de citit.
"Doi dintre vânzătorii verificaţi comercializau sub denumirea de telemea produse ce aveau în compoziţie atât proteine lactate cât şi grăsimi vegetale, într-o proporţie destul de mare (cca 40 la sută), aceste produse fiind expuse alături de cele lactate", se arată în comunicat. 241 kilograme de produse lactate au fost oprite temporar de la vânzare, valoarea lor fiind de 3.565 de lei. Cele nouă amenzi aplicate au o valoare totală de 30.400 le. De asemenea, comisarii au dat şi un avertisment.

Produse expirate de două săptămâni

În ceea ce priveşte calitatea alimentelor comercializate, pe rafturi au fost găsite şi produse lactate expirate de aproximativ două săptămâni. După efectuarea analizelor de laborator, alte 11,6 kilograme de produse lactate au fost retrase definitiv din galantare.
Potrivit CJPC, se afla la comercializare „brânză telemea dietetică” cu un conţinut de grăsime declarat pe etichetă de opt la sută iar la analize s-a descoperit că are 19,6 la sută grăsime. De asemenea,„unt de masă tip B, grăsime 65 la sută avea 61,2 la sută.
Protecţia Consumatorilor vă recomandă să acordaţi o atenţie deosebită atunci când cumpăraţi lapte şi produse din lapte. Un ambalaj bombat indică un proces de fermentare a alimentului. De asemenea, trebuie să îi solicitaţi vânzătorului să vă arate eticheta produsului pentru a analiza compoziţia şi, mai ales, termenul de valabilitate.

Citiţi şi:

Un nou număr pentru sesizări la Protecţia Consumatorilor

Protecţia Consumatorilor Galaţi s-a mutat în sediu nou

Citit 1955 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Iulie 2014 15:29

5 comentarii

 • postat de Marius Stanica Joi, 03 Iulie 2014 09:39 213.218.53.*** Link la comentariu
  0
  2

  sa imi dau si eu cu parerea...

  dintre laptele crud, dar fiert acasa si cel UHT si cel pasteriorizat, cel mai bun este laptele pasteurizat.

  Peste 100* C se cam duc multe vitamine si nutrienti !! NU TOATE atentie, ci doar gradual mai multe, spre foarte multe.

  la UHT temperatura trece de 100*C si chiar daca este pe termen scurt, totusi cel mai bun lapte este cel pasteurizat.
  Este valabil si pentru sucurile gen teddy pasteurizate.

  Problema in schimb a celor pasteurizate este ca trebuie tinute in temperaturi joase la pastrare SI TEMPERATURI CONSTANTE JOASE !!!!

  Dar pe langa animalele imputite de la toate alimentarile de cartier care opresc frigiderele si unitatile frigorifice peste noapte, acelasi lucru au inceput sa faca chiar si unele super marketuri mari !!!
  Si atunci cand ai un lapte care zi de zi sta 12 ore la 10*C (nu au ele 4-6*C cum ar trebui) la 20*C alte 12 ore, poti sa faci ceva pe ele alimente lactate (si la produsele din carne la fel).

  Ce solutie ramane?
  Statul sa isi faca datoria, sa ceara deschiderea magazinului la 12 noaptea si sa vada daca sunt deschise frigiderele, si daca nu sunt o amenda aproape de faliment.

  Raportează
 • postat de koka Miercuri, 02 Iulie 2014 20:59 5.13.200.*** Link la comentariu
  0
  7

  La supermarket in Tiglina, a venit vara. Laptele de aici deja are gust de stricat cu toate ca mai e cca de saptamana pana la termenul de valabilitate. De fapt problema vine de la faptul ca depozitul de produse al supermaketului nu detine instalatie frigotehnica, asa ca fraierii cumpara lapte gata stricat.
  Cica se autosesizeaza si verifica pe vanzatorii care atenteaza la sanatatea consumatorilor?

  Raportează
 • postat de Dacă tastezi UHT, afli avantajele acestei metode de fierbere a laptelui timp de 2la 3 secunde la 135 grade C. Miercuri, 02 Iulie 2014 18:22 92.86.89.*** Link la comentariu
  0
  7

  Laptele UHT(Ulta High Tempereture)-laptele este adus brusc în 3 sau 4 secunde de la temperatura de depozitare de 4 grade C la temperatura de 135 sau 150 grade C și apoi răcit imediat la 4 grade C. Timpul de depozitare este lung, 3 până la 6 luni fără conservanți, dar odată deschis ambalajul, laptele trebuie să fie consumat în maximum 3 zile.
  Laptele Pasteurizat este invenția lui Pasteur și presupune încălzirea laptelui de la temperatura de depozitare de 4 grade C la temperatura de 72 sau 75 grade C timp de 15-20 secunde și apoi răcit la 4 grade C cu timp de depozitare de 5 până la 15 zile, dar obligatoriu cu depozitare și transport prin refrigerare la 4 grade C.
  Industrial sau acasă laptele trebuie să fie fiert, diferența fiind făcută de timpul cât se menține la fierbere laptele, acasă laptele fiind fiert în timp îndelungat cu riscul distrugerii valori nutritive și mai ales vitaminelor.
  Avantaj UHT-încălzirea scurtă timp de 2-3 secunde distruge microbii și microorganismele asigurând păstrarea vitaminelor și proteinelor, pe când la fierberea pe aragaz timp îndelungat distruge microorganismele dar și vitaminele, deci nerecomandat.
  Dacă vrei probiotice bune pentru stomac, consumă cu încredere orice iaurt.

  Raportează
 • postat de Cristi Miercuri, 02 Iulie 2014 16:59 5.13.196.*** Link la comentariu
  5
  4

  Laptele UHT nu are in comun cu laptele obisnuit decat culoarea si grasimea, restul fiind materie MOARTA.

  Raportează
 • postat de La brânză este mai greu, dar laptele ambalat în tehnologia UHT este cel mai sigur. Miercuri, 02 Iulie 2014 15:42 92.86.68.*** Link la comentariu
  3
  6

  Cu brânza este mai greu de controlat, dar la lapte este mai ușor cumpărând lapte pasteurizat ce rezistă cam o lună și mai sigur lapte UHT ce rezistă peste șase luni, ambele putând fi consumate fără a fi fierte, ele fiind deja fierte înainte de ambalare printr-o tehnologie specială, ambalajul fiind și el sterilizat. Pentru încredere laptele UHT este mai sigur fiind fiert la o temperatură mai ridicată decât laptele pasteurizat.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.