PERICOL în MAGAZINE/ Peste 200 de kilograme de LACTATE au fost oprite de la VÂNZARE

PERICOL în MAGAZINE/ Peste 200 de kilograme de LACTATE au fost oprite de la VÂNZARE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Analizele de laborator au arătat că informaţiile de pe unele etichete erau false


O acţiune de control desfăşurată de comisarii Protecţiei Consumatorilor Galaţi, între 10 şi 20 iunie, a scos în evidenţă faptul că opt din cei zece operatori economici controlaţi nu respectau legea în informarea corectă a cumpărătorilor, cu privire la produsele lactate. La o parte dintre vânzători şi producători au fost descoperite şi nereguli în privinţa calităţii alimentelor pe bază de lapte din rafturi.

Telemea de oaie amestecată cu margarină

Inspectorii CJPC au descoperit că majoritatea operatorilor economici (opt din zece - n.r.) nu informau consumatorii în privinţa datelor de expirare a produselor lactate comercializate vrac. Într-un supermarket au fost găsite produse lactate vrac care aveau înscrise pe eticheta de preţ ingrediente diferite de cele utilizate de producător. De asemenea, unii comercianţi vindeau diverse sortimente de telemea cu etichetele având înscrisuri mărunte, greu de citit.

"Doi dintre vânzătorii verificaţi comercializau sub denumirea de telemea produse ce aveau în compoziţie atât proteine lactate cât şi grăsimi vegetale, într-o proporţie destul de mare (cca 40 la sută), aceste produse fiind expuse alături de cele lactate", se arată în comunicat. 241 kilograme de produse lactate au fost oprite temporar de la vânzare, valoarea lor fiind de 3.565 de lei. Cele nouă amenzi aplicate au o valoare totală de 30.400 le. De asemenea, comisarii au dat şi un avertisment.

Produse expirate de două săptămâni

În ceea ce priveşte calitatea alimentelor comercializate, pe rafturi au fost găsite şi produse lactate expirate de aproximativ două săptămâni. După efectuarea analizelor de laborator, alte 11,6 kilograme de produse lactate au fost retrase definitiv din galantare.

Potrivit CJPC, se afla la comercializare „brânză telemea dietetică” cu un conţinut de grăsime declarat pe etichetă de opt la sută iar la analize s-a descoperit că are 19,6 la sută grăsime. De asemenea,„unt de masă tip B, grăsime 65 la sută avea 61,2 la sută.

Protecţia Consumatorilor vă recomandă să acordaţi o atenţie deosebită atunci când cumpăraţi lapte şi produse din lapte. Un ambalaj bombat indică un proces de fermentare a alimentului. De asemenea, trebuie să îi solicitaţi vânzătorului să vă arate eticheta produsului pentru a analiza compoziţia şi, mai ales, termenul de valabilitate.

Citiţi şi:

Un nou număr pentru sesizări la Protecţia Consumatorilor

Protecţia Consumatorilor Galaţi s-a mutat în sediu nou

Citit 2196 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Iulie 2014 15:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.