Cât costă INFORMATIZAREA a trei SPITALE gălăţene şi cine are de CÂŞTIGAT de pe urma ei
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Cât costă INFORMATIZAREA a trei SPITALE gălăţene şi cine are de CÂŞTIGAT de pe urma ei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 *Autorităţile locale promit că, după finalizarea Sistemului informatic integrat, pacienţii vor avea acces mai rapid la servicii medicale de o calitate mai bună * În urmă cu zece ani, un proiect similar derulat la Spitalul Judeţean a stârnit scandal şi controverse la nivel naţional


Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi, în parteneriat cu Spitalul TBC şi Spitalul de Boli Infecţioase, va implementa un proiect denumit "Sistem informatic integrat în vederea facilitării accesului pacienţilor la rezultatele medicale". Termenul-limită de finalizare a proiectului coincide cu sfârşitul acestui an.

Cinci firme, aproape niciun rezultat

La anunţul de licitaţie publicat de conducerea Spitalului Judeţean pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), pe 20 februarie 2013, s-au înscris cinci firme. Contractul a fost adjudecat pe 23 mai 2014 de firma bucureşteană Romsys S.R.L., operatorul economic care a avut cea mai bună ofertă. Deşi în urma unei licitaţii în care s-au întrecut cinci firme ne-am fi aşteptat ca valoarea finală a contractului să fie simţitor mai mică decât cea estimată, lucrurile nu s-au întâmplat deloc aşa în acest caz. Astfel, dacă estimarea iniţială a valorii contractului a fost de 4.759.348 de lei, fără TVA, licitaţia nu a reuşit să scadă suma decât cu mai puţin de 30.000 de lei, ajungându-se la o valoare finală totală de 4.729.494 de lei. Cu alte cuvinte, cu nici măcar un procent din suma totală.

De unde provin fondurile

Adăugând la suma finală de pe SEAP şi valoarea TVA-ului, rezultă că informatizarea celor trei spitale gălăţene va costa 5.865.572 de lei. Banii provin, în proporţie de 98 la sută, din fonduri structurale europene. Restul de 2 la sută va fi acoperit din banii Consiliului Judeţului (CJ) Galaţi. De altfel, toată valoarea contractului va fi plătită iniţial din banii CJ, urmând ca mai apoi autorităţile gălăţene să recupereze 98 la sută din sumă.

Pentru a înţelege mai bine ce înseamnă aceşti bani în contextul sistemului medical gălăţean, vom veni cu un exemplu. Potrivit unui raport al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Spitalul Judeţean a cheltuit anul trecut, pentru asigurarea medicamentelor celor 48.977 de pacienţi internaţi, suma de 9.802.035 de lei.

Cum vor fi cheltuiţi banii

După cum reiese din anunţul de atribuire, 1.947.355 de lei din totalul fără TVA al contractului vor fi folosiţi pentru achiziţionarea echipamentelor şi dotărilor necesare, alţi 2.063.836 de lei pentru achiziţionarea de aplicaţii informatice şi licenţe pentru aceste aplicaţii, iar 733.156 de lei pentru punerea la punct a reţelei informatice care va permite funcţionarea sistemului. De asemenea, cele trei unităţi sanitare vor organiza şi cursuri de formare profesională pentru personalul care va lucra cu noul sistem.

Care vor fi beneficiile

Potrivit managerului Spitalului "Sf. Andrei", dr. Mihaela Debita, sistemul informatic integrat le va oferi pacienţilor accesul la servicii medicale mai eficiente şi de o mai bună calitate. "Implementarea acestui sistem va duce la îmbunătăţirea actului medical şi, implicit, la creşterea stării de confort a pacientului. Bolnavul va avea acces mai rapid la informaţii şi va aştepta mai puţin pentru consultaţiile şi intervenţiile din spital. Şi personalul medical îşi va putea desfăşura mai eficient activitatea. Spre exemplu, nu va mai trebui să ţinem un om ocupat cu orele pentru a căuta o fişă a pacientului din urmă cu câţiva ani; totul va fi gata în doar câteva minute, prin accesarea bazelor de date pe care le vom avea la dispoziţie. Vom avea astfel acces mult mai rapid la istoricul medical al fiecărui bolnav care se internează în spital. De asemenea, va exista şi o gestiune mai bună a fondurilor spitalului. Vom şti în timp real de ce medicamente şi materiale sanitare dispunem şi cum vor fi cheltuite fondurile pe fiecare secţie în parte", ne-a explicat dr. Debita.

Informatizare eşuată, în urmă cu un deceniu

Cel mai mare spital din Galaţi nu este la prima încercare de informatizare. În anul 2002, managerul de la acea vreme a spitalului, doctorul Cornel Mihalache, a permis instalarea sistemului informatic "Hospital Manager", conformându-se astfel unui ordin ministerial. Potrivit articolelor apărute în presă la acea vreme, pachetul informatic acoperea toate domeniile activităţii unui spital, de la informaţiile referitoare la pacienţi (documente de internare, analize, tratamente, transferuri pe secţii, bilete de externare, costuri pacient etc.) la administrarea spitalului, situaţia financiar-contabilă, salarizare şi raportările statistice la DSP, CJAS şi Direcţia de Statistică.

Doar că în 2004 la conducerea spitalului a ajuns preşedintele de acum al CJ, Nicolae Bacalbaşa. Din diferite motive, noul director a decis să rezilieze unilateral contractul cu firma Info World, cea care câştigase proiectul "Hospital Manager". În mod previzibil, firma Info World a dat în judecată spitalul, urmând şase ani de procese. Tot la fel de previzibil, instanţa de judecată i-a dat câştig de cauză, pentru că rezilierea unilaterală a contractului a fost un act ilegal. Decizia de atunci a doctorului Bacalbaşa a costat unitatea sanitară peste 1.200.000 de lei.

Cine este Romsys SRL

Din datele de pe internet, firma Romsys SRL a fost înfiinţată în anul 1993. În prezent se află în Top 3 integratori de sistem din România, oferind soluţii informatice destinate în special sectoarelor financiar-bancar, asigurări, telecomunicaţii, industrie, utilităţi, sectorul public şi apărare. Romsys a fost prima companie de IT din România certificată ISO 9000, în iunie 1996. La sfârşitul anului 2007, Romsys a fost preluată de către concernul austriac New Frontier Holding.

Citiţi şi: De ce NU are MEDICI Spitalul Judeţean

Citit 4004 ori Ultima modificare Duminică, 13 Iulie 2014 15:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.