După patru ani de BĂTĂI/ O gălăţeancă a ales să păstreze VÂNĂTĂI doar în suflet

După patru ani de BĂTĂI/ O gălăţeancă a ales să păstreze VÂNĂTĂI doar în suflet
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deşi n-avea nicio slujbă, femeia a făcut tot posibilul să-şi părăsească bărbatul care o bătea şi să-şi crească singură cei şase copii


Traumatizate fizic şi psihic. Aşa trăiesc sute de femei din Galaţi, după ce, din varii motive, soţii sau concubinii s-au obişnuit le lovească şi să le facă viaţa un coşmar. Drama este şi mai mare atunci când un copil sau mai mulţi sunt la mijloc. Cele mai multe rămân sub ploaia loviturilor, pentru că nu au suficientă tărie de caracter să ia viaţa de la capăt şi nici nu se pot desprinde material de călăii lor. Nu este şi cazul lui Flori (am ales un nume fictiv, pentru a-i proteja identitatea), pe care am găsit-o la adăpostul de la Fundaţia "Familia". Femeia în vârstă de 34 de ani s-a despărţit de bărbatul cu care a trăit timp de 12 ani, din cauza scandalurilor şi bătăilor frecvente. După jumătate de an petrecut la adăpostul pentru femei abuzate, îşi va reface viaţa, departe de bărbatul agresiv, împreună cu cei şase copiii.

Patru ani plini de bătăi şi scandaluri

Calvarul prin care a trecut, aproape nu i se mai citeşte pe chipul luminat de o undă de speranţă. Undeva în umbra privirilor întunecate de amintirile dureroase se puteau citi cicatricile care-i vor rămâne pe viaţă. Cu greu, a acceptat să ne povestească drama prin care a trecut. După nouă ani de viaţă liniştită alături de bărbatul pe care l-a ales din dragoste şi căruia i-a dăruit şase copii, lucrurile au luat-o razna când acesta a rămas fără muncă şi a căzut în patima beţiei. Era plecat toată ziua prin cârciumi, iar noaptea când ajungea acasă, începea scandalul, făcea crize de gelozie. Femeia îşi aminteşte şi acum când a fost lovită pentru prima dată. „Acum vreo patru ani şi ceva m-a lovit pentru prima dată. La trei ani după ce ne-am mutat la ţară a început să se schimbe, din ce în ce mai mult. Nu mă lovea des, dar şi când mă bătea era ca o fiară. Când nu mă bătea, trebuia să-i suport hachiţele. Tot timpul stătea cu gura pe mine, nu-i convenea nimic, mereu găsea motiv de scandal. Mulţumesc lui Dumnezeu că nu am ajuns niciodată la spital din cauza bătăilor primite. Odată m-am rănit însă destul de grav. În timpul unei discuţii aprinse a spart mobila, o servantă veche, din lemn masiv. Atunci am stat şi cu piciorul umflat timp de două săptămâni, pentru că am călcat într-un cui când am încercat să mă apăr, să scap de el. M-am speriat îngrozitor, pentru că era pur şi simplu desfigurat din cauza băuturii”, ne-a mărturisit femeia.

Spaima amplificată de şase perechi de ochi

Poate ar mai fi suportat calvarul, dar şi-a făcut griji pentru copiii ei: trei fete de 8, 9 şi 13 ani, dar şi trei băieţi de 5, 6 şi 12 ani, pe care îi iubeşte enorm şi pentru care luptă să aibă acum o viaţă liniştită. Ea povesteşte că bărbatul ei a ajuns să se poarte urât inclusiv cu cei mici, şi că, de multe ori, asistau la certurile şi bătăile din casă. „Copiii se speriau, de multe ori mergeau la culcare mai devreme, înainte să vină tatăl lor acasă. Au fost câteva tentative când el a vrut să dea în cei mici, dar eu am fost acasă şi am intervenit. Nu aş putea să-l las să-mi lovească copiii. Din păcate, ei au fost, de cele mai multe ori, de faţă când eu şi soţul ne certam şi el mă şi lovea. De frică, se adunau în spatele meu şi se rugau să se termine scandalul”, îşi aminteşte cu lacrimi în ochi Flori.

Punct şi de la capăt

Flori a simţit că momentul în care concubinul ei îşi va bate copiii este aproape şi s-a decis să ia măsuri înainte să se întâmple asta. Cum în satul în care locuia nu avea nicio rudă apropiată care să o ajute, a căutat sprijin şi protecţie în toate părţile. Într-un final, a găsit tot ce avea nevoie la Fundaţia „Familia”. „Înainte să plec de acasă, el îmi spunea mereu că nu am unde să plec, că nu mă va ajuta nimeni, că o să mă întorc la el. Am auzit din întâmplare de această asociaţie care ajută femeile abuzate şi am decis să vin aici. Mi-am luat copiii de mână şi am plecat. Nici nu am cum să le mulţumesc tuturor de aici”, spune Flori, într-o cu totul altă dispoziţie, faţă de momentele în care, povestind, retrăia momentele de groază prin care a trecut.

"O femeie foarte ambiţioasă"

Dacă cele mai multe femei nu reuşesc să se despartă de soţii agresivi pentru că nu au unde să locuiască, Flori şi cei şase copii au primit la "Familia" un acoperiş deasupra capului şi masă, dar şi un sprijin de nădejde în lupta pentru viitorul ei.

Cu ambiţiei ei de a se descurca singură, Flori a reuşit să-i surprindă şi pe cei de la fundaţie. Preşedinta Mariana Robea are numai cuvinte de laudă despre ea: „Este o femeie extraordinară, foarte ambiţioasă. M-a uimit. Multe femei n-au reuşit să facă ceea ce le-am sfătuit noi şi au sfârşit prin a se întoarce la soţii lor agresivi. Flori a strâns alocaţiile copiilor şi a făcut un curs de paznic, în speranţa că o să-şi poată asigura traiul singură. Din păcate, găsea mereu posturi de noapte, şi astfel, nu mai avea când să stea cu micuţii ei, dacă noaptea lucra şi ziua trebuia să se odihnească”, spune Mariana Robea.

După aproape jumătate de an, cât a stat la acest adăpost, Flori a cunoscut o femeie care doreşte să o ajute. Îi oferă o casă, undeva la ţară, în care să locuiască împreună cu copiii şi să ia viaţa de la început. Cu sufletul uşurat, ea ne-a spus că este dispusă să facă orice, atât timp cât micuţii ei vor creşte în linişte şi înconjuraţi de multă dragoste. Am întrebat-o dacă, după tot prin ceea ce a trecut, a găsit puterea să-şi ierte pe bărbatul şi să se reîntoarcă la el: „Îl iert. Dar nu mă mai întorc niciodată la el. A venit de trei ori la mine, aici la fundaţie, să-şi ceară iertare şi să-mi spună că se va schimba. Doar promisiuni, mereu au fost doar vorbe-n vânt”, spune hotărâtă Flori, care a ţinut la finalul discuţiei noastre să îndemne toate femeile care trec prin ceea ce a trecut ea să aibă curajul să ia viaţa de la capăt: "Nu au de ce să suporte vorbele urâte, jignirile şi bătăile bărbaţilor. Nici copiii n-au nicio vină să trăiască traumatizaţi. Trebuie să aibă încredere că vor reuşi, că viaţa va fi mai bună, departe de ei”, mai spune Flori.

CITEŞTE ŞI: Campania VL „Eu vara nu dorm”/ Cât COSTĂ vacanţa la EFORIE

Citit 1770 ori Ultima modificare Vineri, 18 Iulie 2014 18:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.