ÎPS Casian Crăciun - două decenii de slujire arhierească
Foto: Foto: arhiva VL

ÎPS Casian Crăciun - două decenii de slujire arhierească
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Înalt Prea Sfinţitul Casian, arhiepiscopul locului, împlineşte, astăzi, 20 de ani de slujire arhierească în eparhia Dunării de Jos. Mare parte din ceea ce percepem, astăzi, ca mediu creştin ortodox în judeţele Galaţi şi Brăila - de la faţa nouă şi frumoasă a multor bisericilor şi mănăstiri, până la calitatea învăţământului teologic local şi creşterea implicării bisericii în educarea spirituală a comunităţii şi în rezolvarea problemelor urgente legate de sărăcie – s-a săvârşit sub coordonarea sa. Vă reamintim, astăzi, câteva detalii legate de activitatea omului care a sfinţit locurile acestea, prin dragoste faţă de Hristos şi de oameni, dar şi stricteţea sa de a păstra tradiţia bisericii noastre şi de a îmbogăţi viaţa creştinească a comunităţii, atât sub aspect liturgic, cât şi din punct de vedere administrativ, misionar, filantropic şi cultural.

Bisericile şi mânăstirile

La începutul anilor '90, viaţa spirituală, în eparhia noastră, abia reuşea să îşi revină după vremurile de opresiune comunistă. Dacă atunci, în zorii democraţiei, nu aveam nicio mănăstire, acum avem 12, toate bine aşezate, după rânduielile specifice. E vorba despre mănăstirile gălăţene de la: Buciumeni, Vladimireşti, Cudalbi, Adam, Cârlomăneşti, Sf. Trifon, Toflea, Galaţi (Sf. Arhangheli - Metoc, Sf. Vasile cel Mare şi Sf. Ioan Gură de Aur). Sute de preoţi de mir slujesc în sutele de biserici ale eparhiei şi tendinţa tuturora este de a se implica, tot mai mult în activităţi filantropice şi culturale pentru a reda bisericii locul său de drept – acela de ghid spiritual al gălăţeanul creştin-ortodox.

Învăţământul teologic, restructurat din temelie

Potrivit datelor din CV-ul său oficial, IPS Casian a fondat (sau reactivat, după caz) şase instituţii de învăţământ, printre care: Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei”, Şcoala de Cântăreţi Bisericeşti din Galaţi (ianuarie 1993), Şcoala de Cântăreţi Bisericeşti din Brăila (septembrie 1995), Şcoala de Cântăreţi Bisericeşti din Tecuci (februarie 1996), Şcoala Postliceală Teologico-Sanitară din Brăila (septembrie 1995). Tot chiriarhul locului este şi fondatorul învăţământului teologic universitar în judeţul nostru. A înfiinţat, în anul 1992, Secţia Teologie Ortodoxă-Litere a Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ – Galaţi. Secţia a evoluat, în cei 22 de ani scurşi, devenind Departamentul Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie – Galaţi.

Activităţile sociale-filantropice

Pe durata celor 20 de ani de păstorire şi coordonare, IPS Casian a fondat instituţii social-filantropice. Vorbim aici despre Aşezământul „Sf. Vasile cel Mare„ de la intersecţia străzilor Basarabiei cu Poşta Veche (inaugurat în decembrie 1997), despre Cantina socială „Sf. Nicolae“ (în preajma catedralei episcopale), inaugurată în septembrie 1998, despre Centrul medical „Sf. Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian“ (inaugurat în noiembrie 2003 în incinta aşezământului Vasile cel Mare) şi despre Centrul pastoral, misionar şi social „Sf. Cuv. Ioan Casian“, inaugurat în octombrie 2006. În judeţul Brăila, la Lacu Sărat, chiriarhul locului a fondat un aşezământ social-filantropic al cărui ocrotitor este Sfântul Pantelimon. Sute de oameni nevoiaşi de toate vârstele primesc, în aceste centre, toate cele câte le sunt necesare, de la hrană şi îngrijire medicală până la speranţă şi acces la ceea ce înseamnă o viaţă trăită pentru Hristos. În judeţ, tot cu binecuvântarea şi sprijinul chiriarhului locului, funcţionează alte nouă aşezăminte social-filantropice parohiale. În Brăila sunt altele 15.

Publicistica şi managementul editorial 

De numele arhiererului Dunării de Jos se leagă revigorarea activităţii culturale în eparhie, incluzând aici şi latura publicistică, cuprinzând atât aspectele legate de scris şi editat, cât şi pe cele legate de managementul editurii.

A scris 13 volume de autor: Reprezentarea Imnului Acatist în iconografia secolului al XVI-lea (1999), Poarta Cerului, 1999, Duh din cuvânt (1999), Buna Vestire în iconografie şi cult, seria „Misionaria“, Editura Episcopiei Dunării de Jos, Galaţi (1999), Cetatea Sf. Andrei (1999), Ancora Veşniciei (2000) (pastorale, cuvinte înainte şi interviuri publicate în perioada 1990-2000), Cinci cuvinte către tineri (2001), Scara căinţei (2003), Mreaja cuvântului (2004), Candelele credintei (2005), Întru lumina Ta! (2007), Un patriarh ecumenic la Galaţi-Sfântul Atanasie Patelarie (2009), Arhiepiscopul Epifanie – lumina slujirii jertfelnice (2013). A fondat revista eparhială „Călăuză ortodoxă” (1990) care a ajuns la numărul 306. De asemenea, a fondat volumul anual „Biserică. Misiune. Slujire”, care apare din anul 200.

Distincţii din ţară şi din străinătate

În anul 1999, IPS Casian a primit Ordinul „Sf. Ap. Andrei” al Patriarhiei Ecumenice, din partea S.S. Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol. Un an mai târziu, i se acordă Ordinul Naţional „Pentru Merit”, în grad de Mare Ofiţer din partea Preşedinţiei Române. Este cetăţean de onoare al municipiilor Galaţi, Tecuci şi Brăila şi a mai primit, Ordinul „Sf. Maria Magdalena” al Bisericii Ortodoxe a Poloniei, oferit de Prea Fericitul Vasile Bisericii Ortodoxe din Polonia (1989), Ordinul „Sf. Ap. Petru şi Pavel” al Mitropoliei de Veria – Grecia oferit de Î.P.S. Pantelimon, Mitropolit de Veria, Campania şi Nausa (1996), Ordinul „Voievod al Sfântului Mormânt”, oferit de Patriarhul Diodor I al Ierusalimului (2000).

Cine este Casian Crăciun al Dunării de Jos

Chiriarhul Dunării de Jos s-a născut în 1955, în comuna Lopătari din Buzău. Seminarul Teologic îl face tot la Buzău, iar între 1976-1980 urmează cursurile Institutului Teologic de grad universitar din Bucureşti. În perioada în care predă la seminarul Teologic din Buzău, pe 20 decembrie 1980 , este tuns în monahism la Mănăstirea Ciolanu de Episcopul Antonie al Buzăului (Plămădeală), care va ajunge Mitropolit al Ardealului. Între 1981-1984 a obţinut, prin concurs, o bursă de studii pentru doctorat de la Guvernul francez, cu binecuvântarea Episcopului Antonie, la Universitatea de Ştiinţe Umane - Strasbourg II. Aici îşi obţine titlul de doctor. Este hirotonit ierodiacon, în 1980 şi ieromonah, în Catedrala Mitropolitană din Sibiu, în 1985. Va fi apoi hirotesit protosinghel şi arhimandrit la Mănăstirea Sâmbăta – din Sibiu.

Între anii 1988-1990, s-a ocupat de conducerea mănăstirii Antim din Bucureşti. Devine episcop titular al Eparhiei Dunării de Jos, în data de 12 iulie 1994. şi este instalat canonic, în Catedrala Episcopală din Galaţi, pe 24 iulie 1994, adică exact acum 20 de ani.

În 2009, a devenit Arhiepiscop, odată cu ridicarea în rang a eparhiei pe care o păstoreşte.

 

Citit 2812 ori Ultima modificare Joi, 24 Iulie 2014 10:06

9 comentarii

 • postat de O carcotasa
  Miercuri, 30 Iulie 2014 07:38
  78.96.253.***
  Cine vorbea de spiritul patriotic? Spiritul civic este cel ce ne lipseste si e cu totul altceva. Nu cred ca fumul de tamaie ne va face sa vedem realitatea ce ne inconjoara asa ca ...sa nu fim malitiosi. Episcopul, care din fericire nu e o sluga politica) sigur va putea sa asfalteze drumuri si sa repare cladiri de patrimoniu daca vreodata asta va dori (dar nu e cazul, inca) deci, de ce nu? Din pacate avem o administratie aservita, conducatori de institutii care nu ridica privirea din pamant de frica pierderii titlului pompos de manager si din acest motiv, multe merg prost. Au trecut 20 de ani pana cand proprietarul de drept ( institutia - Arhiepiscopia Dunarii de Jos) a avut "curajul" sa intre pe proprietatea sa ( Palatul Episcopal). 20 DE ANI. Ce s-a intamplat in tot acest timp? S-au facut adrese catre administratie? Cumva, petitii? Cumva, proiecte europene? Nu? Nimic din toate acestea? Atunci... pur si simplu, Muzeul de Arta, asta merita! Vedeti partea buna a lucrurilor, expuneti "la bloc", mergeti inainte cu capul sus si multumiti ca nu aveti operele de arta, impachetate intr-un beci insalubru. Daca situatia este inacceptabila, la munca! Europa abia asteapta sa dea bani pentru proiecte sustenabile, are nevoie doar sa-i cereti si sa motivati, cu cap, cererea . Spor la treaba!!!!!!!!!!!!!!!!
  1
  1
  Raportează
 • postat de @O carcotasa
  Luni, 28 Iulie 2014 10:27
  5.13.129.***
  Bine specificat : unde lipseste spiritul patriotic local se instaleaza cel al bigotismului si manipularii spirituale . Sa ia episcopul in mana toata administratia si sa instaleze troite la fiece intersectie , din care sa iasa valatuci de fum de tamaie , apoi sa faca el asfaltari si sa repare el toate cladirile de patrimoniu lasate in paragina sau pe mana tuciuriilor .
  1
  0
  Raportează
 • postat de O carcotasa
  Sâmbătă, 26 Iulie 2014 10:20
  78.96.253.***
  pentru cei interesati, reporterii "Viata libera" ar trebui sa publice un articol foarte bine documentat din care, sigur vom afla ca Episcopia are de 20 de ani hotarare judecatoreasca de retrocedarea cladirii, ca muzeul s-a folosit in acest timp de spatiu fara sa incerce nici o clipa sa gaseasca o solutie sustenabila de mutare, ca stabilitatea functiei de conducere este mai importanta pentru directorii muzeelor decat orice obiect de arta. Episcopia cel putin, a consolidat cladirea si indiferent ce va face acolo, vom avea inca multi ani de acum inainte, o cladire de patrimoniu in picioare. Nu acelasi lucru se intampla cu fostul sediu din strada Domneasca a Muzeului de Istorie precum si cu multe alte cladiri de patrimoniu care sunt rase de pe suprafata pamantului ( vezi casa in care a locuit Dna Elena Cuza, recent demolata). Unde va este spiritul civic in aceste situatii?
  0
  3
  Raportează
 • postat de pastorala
  Joi, 24 Iulie 2014 15:08
  79.116.103.***
  Multi ani binecuvantati! Va rugam sa infiintati si sectia pastorala la Univ.- Galati.
  5
  1
  Raportează
 • postat de cetatean
  Joi, 24 Iulie 2014 12:24
  86.127.208.***
  GODCORPORATIA

  http://campanii.gandul.info/godporatia/

  ca intre jurnalisti, ca munciti pe acelasi domeniu !???
  1
  4
  Raportează
 • postat de securist
  Joi, 24 Iulie 2014 10:07
  5.13.158.***
  In slujba cui?
  2
  14
  Raportează
 • postat de doar un carcotas
  Joi, 24 Iulie 2014 09:14
  5.13.223.***
  multumim si pt faptul de a fi trimis Muzeul de Arta la bloc , pt ca nu inapoiaza comunitatii vilele norvegiene si toate cele primite in plus , pt uriasul SA care a devenit BOR , pt bogatia unor preoti etalata ostentativ si pt multe , multe altele .
  4
  12
  Raportează
 • postat de cetatean
  Joi, 24 Iulie 2014 09:01
  193.230.156.***
  SANATATE, RABDARE SI CINSTIREA CELOR CU CARE A INFAPTUIT ATATEA.
  14
  2
  Raportează
 • postat de l.c.
  Joi, 24 Iulie 2014 06:20
  89.137.141.***
  Sănătate! Mulți ani binecuvântați!
  14
  3
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.