CE TREBUIE SĂ FACI pentru a-ţi SCHIMBA MEDICUL de familie
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

CE TREBUIE SĂ FACI pentru a-ţi SCHIMBA MEDICUL de familie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi despre modul în care îţi poţi alege un nou medic de familie am mai scris şi cu alte ocazii, numărul destul de mare de gălăţeni care sună sau vin constant la redacţie pentru a întreba despre această procedură ne-a determinat să reluăm subiectul. Astfel, dacă nu îţi place modul în care eşti tratat de actualul doctor sau dacă eşti nevoit să te muţi în altă localitate, trebuie să ştii că poţi alege aproape oricând un nou medic de familie. Transferul nu este prea dificil dacă ai în vedere următoarele sfaturi.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să depui o cerere de înscriere prin transfer la medicul de familie pe lista căruia vrei să fii. În cerere este musai să precizezi şi numele medicului de la care vrei să pleci. Pentru ca acest transfer să fie posibil, este însă necesar să treacă cel puţin şase luni de la data la care te-ai înscris pe listele medicului de familie la care vrei să renunţi. Această reglementare a fost introdusă cu scopul de a nu abuza nejustificat de dreptul de transfer de pe listele unui medic pe ale altuia.

Medicul de familie primitor are obligaţia ca în termen de 15 zile lucrătoare să-l anunţe prin poştă despre plecarea ta pe pe fostul medic de familie. La rândul lui, acesta din urmă are şi el obligaţia să transmită o copie certificată a fişei tale medicale, tot prin poştă, către noul medic de familie. Termenul este identic cu cel din primul caz. Cabinetul medical de la care pleci va păstra însă fişa medicală originală.

De asemenea, este important de precizat şi că pacientul trebuie să prezinte noului medic de familie documentele care să îi ateste calitatea de asigurat. Aceste documente diferă în funcţie de calitatea asiguratului: salariat, PFA, pensionar, student sau şomer.

În situaţia în care nu se respectă această obligaţie, la sesizarea asiguratului, casa de asigurări de sănătate va efectua actualizarea listei medicului de familie de la care asiguratul doreşte să plece, prin eliminarea asiguratului de pe listă.

Citit 3281 ori Ultima modificare Duminică, 10 August 2014 20:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.