Gălăţenii cu DIZABILITĂŢI vor lua LECŢII de şofat la ei ACASĂ

Gălăţenii cu DIZABILITĂŢI vor lua LECŢII de şofat la ei ACASĂ
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Mulţi dintre cei aproximativ 3.000 de gălăţeni cu handicap locomotor îşi doresc să facă şcoala de şoferi


Galaţiul va deveni, în cel mult două luni, singurul judeţ din sud-estul ţării în care persoanele cu dizabilităţi vor putea face şcoala de şoferi. Iniţiativa aducerii în oraşul nostru a unei maşini potrivite acestui scop îi aparţine preşedintelui Asociaţiei "Sporting Club", Vasile Cristea.

Până acum, persoanele cu handicap care voiau să urmeze cursurile unei şcoli de şoferi trebuiau să meargă sute de kilometri şi să plătească sume importante de bani pe drum şi cazare.

Cu maşina în faţa scării

Cornel Deaconiţa, un gălăţean de 38 de ani cu handicap locomotor din naştere, şi-a cumpărat recent o maşină, căreia i-a montat şi un dispozitiv special care să-i permită să o conducă. Doar că, pentru că nu are suficienţi bani, nu a putut să meargă la Turda sau în alte zone mai îndepărtate ale ţării pentru a face şcoala de şoferi. Atât pentru el, cât şi pentru alţi câţiva zeci de gălăţeni cu probleme similare, vestea aducerii acestei maşini la Galaţi înseamnă îndeplinirea unui vis frumos.

"Acum stau cu maşina în faţa scării şi nu o pot folosi. De mult timp vreau să fac şcoala de şoferi, dar nu am avut posibilităţile necesare. Indemnizaţia de handicap, care este mai mult simbolică, nu mi-a permis să merg şi să mă cazez în alt oraş pentru a învăţa să conduc acolo. Abia aştept să încep orele de condus aici", ne-a spus Cornel Deaconiţa.

Pregătirile sunt în toi

Deşi maşina a fost adusă deja la Galaţi, ea nu poate fi folosită încă de către elevi. Vasile Cristea este însă optimist şi spune că în aproximativ două luni vor putea fi ţinute primele ore de şofat. "Mai trebuie montată dubla comandă, trebuie să găsim un instructor auto şi avem de rezolvat şi partea care ţine de asigurări. Din câte ştiu, în judeţele Brăila, Buzău, Tulcea, Vrancea şi Vaslui nu există o astfel de maşină. Aşa că ne aşteptăm să primim cereri şi de acolo. Deja cinci membri din asociaţie s-au înscris pe listele de aşteptare", ne-a spus preşedintele "Sporting Club".

Sistemul de adaptare a maşinii pentru a putea fi condusă de cei cu handicap locomotor constă într-o manetă care înlocuieşte pedalele de frână şi acceleraţie. Pentru că are cutie automată de viteze, pedala de ambreiaj nu mai există. Maneta poate fi împinsă în faţă pentru a frâna şi trasă în spate pentru a accelera. Astfel, toate comenzile maşinii pot fi acţionate doar cu mîinile.

În judeţul Galaţi trăiesc în prezent în jur de 3.000 de persoane cu diverse forme de handicap locomotor. Pentru mulţi dintre ei, o maşină şi un carnet de conducere ar însemna, alături de îmbunătăţirea calităţii vieţii de zi cu zi, şi şansa de a vizita alte oraşe şi regiuni ale ţării.

CITEŞTE ŞI: Gălăţeanul care a făcut din HANDICAP o ŞANSĂ

Citit 2205 ori Ultima modificare Joi, 04 Septembrie 2014 18:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.