REPORTAJ în CARTIERUL FANTOMĂ al Galaţiului

REPORTAJ în CARTIERUL FANTOMĂ al Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru cele câteva mii de gălăţeni care locuiesc în cartierul fantomă al Galaţiului, viaţa înaintează într-un ritm uniform şi aproape imperturbabil. Zi de zi se trezesc în zgomotul de înjurături al găştilor de cartier care au pus stăpânire pe grădinile din faţa blocurilor. Cum apa caldă de la robinet este pentru cei mai mulţi dintre locuitorii fostelor cămine din spatele Liceului "Anghel Saligny" o amintire îndepărtată, oamenii sunt nevoiţi să se mulţumească doar cu cea rece. Aventura continuă afară, atunci când, odată ieşiţi din scara blocului, trebuie să ocolească pungile şi gunoaiele purtate în voie de vânt.

Promisiuni electorale

Dacă a plouat, punctul de depozitare a gunoiului devine o insulă pe care nu mai poţi ajunge decât încălţat în cizme înalte de cauciuc. După-amiaza, cei care se întorc de la şcoală sau de la serviciu trebuie din nou să înfrunte un covor de scuipaţi şi coji de seminţe, întins de băieţii buni, peste zi. Seara, oamenii adorm în zgomotul făcut tinerii care au prins rădăcini în grădini. Ciclul se reia, zi de zi, fără încetare.

Doar o dată la patru ani, monotonia este dată peste cap timp de câteva ore, atunci când candidaţii la postul de primar vin şi îi sufocă pe locuitori cu o listă lungă de proiecte şi promisiuni. Râd cu poftă, spun glume, se pozează cu oamenii, după care pleacă fără a se mai uita în urmă. Până peste patru ani, când circul se reia.

Cu poliţia la kilometri distanţă

Flancată de cartierele Micro 38 şi Fileşti, zona despre care scriem este una dintre cele mai rău famate din oraş. Cu toate că multe dintre scandalurile izbucnite aici se termină cu bătăi şi că oamenii aşteaptă cu groază să vadă ce maşină va mai fi spartă peste noapte, cel mai apropiat post de poliţie este la peste doi kilometri distanţă. Siguranţa publică de aici intră în sarcina poliţiştilor de la secţia din Micro 39.

Nu e de mirare, astfel, că oamenii se simt neprotejaţi. "Cred că siguranţa publică este cea mai mare problemă a noastră. Doar în luna august două maşini au fost sparte. Plus că multe găşti se adună aici, atrase parcă de un magnet. Oamenii sună la poliţie, însă nimeni nu ia măsuri. Ne-am săturat să tot fim ameninţaţi. În rarele ocazii când trec, patrulele de poliţie se uită în partea cealaltă atunci când văd un grup mai zgomotos", ne-a spus Vasile Pădurescu, unul dintre locuitorii cartierului.

Dâmburi construite după pofta buzunarului

Accesul către cele 13 foste cămine care au aparţinut Combinatului, Atlasului şi ICMRSG-ului se face din două părţi. Pe ambele căi de acces, proprietarii din zonă au turnat, cu de la sine putere, limitatoare de viteză chiar pe stradă. Mai mult, un astfel de dâmb a fost prelungit în mod grotesc şi pe trotuar. La acest peisaj se adaugă şi gropile în asfalt, care uneori au ajuns să atingă chiar şi peste jumătate de metru adâncime, potrivit locuitorilor de aici.

O altă nemulţumire a oamenilor este legată de locul de depozitare a gunoiului. Locuitorii spun că deşeurile menajere sunt ridicate prea rar de către firma de salubrizare, motiv pentru care locul roieşte de câini maidanezi şi şobolani.

Am părăsit locul pe care noi am găsit nimerit să-l numim "cartierul fantomă" cu gândul la următoarea vizită în acelaşi loc. Deşi declaraţi gălăţeni şi puşi să plătească impozitele de rigoare, oamenii de aici nu au nici farmacie, nici şcoală sau grădiniţă în apropiere. Cât despre mijloacele de transport în comun, nici nu poate fi vorba...

Citit 3559 ori Ultima modificare Joi, 11 Septembrie 2014 16:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.