Campania VL "Comori de patrimoniu"/ Singura mănăstire din Galaţi care a găzduit UN SFÂNT

Campania VL "Comori de patrimoniu"/ Singura mănăstire din Galaţi care a găzduit UN SFÂNT
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fostă mănăstire şi catedrală „Sf. Nicolae” e „îmbrăcată” în blocuri!


Monument de for public, minunata alcătuire cu aspect bizantin de pe str. Ion Creanga, nr. 15, biserica cu hramul Sfântului Ierarh Nicolae se găseşte pe Lista monumentelor istorice şi, în ciuda dimensiunilor mari – chiar a funcţionat ca primă catedrală episcopală, până la construirea actualei catedrale! – pare copleşită de blocurile nu foarte înalte, construite după război în partea veche a oraşului, cea distrusă de nemţi în retragere. O primă biserică cu acest hram a fost ridicată pe acest loc în anul 1776 (an care a rămas marcat până azi în fundaţiile şi pardoseala actualei biserici), în timpul domnitorului Mihail Racoviţă. Însă construcţia, ca şi restul oraşului, a fost distrusă complet în 1821, când, la atacul Eteriei asupra administraţiei turceşti din oraş, urmat de intervenţia artileriei navale şi a armatei Imperiului Otoman, Galaţiul a fost ars şi dărâmat în întregime. Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi menţionează: „Construcţia bisericii actuale a început în 1839, prin contribuţia enoriaşilor gălăţeni şi ofranda de 200 galbeni a lui Constantie, arhiepiscopul Sinaiului, unde Biserica "Sfântul Nicolae" era închinată” mănăstirii "Sfânta Ecaterina". Sfinţirea noii biserici s-a făcut în 1845.

Catedrală "de tranziţie"

După ce sediul Episcopiei "Dunării de Jos" s-a mutat de la Ismailul hrăpit de ruşi, la Galaţi (atunci a ajuns aici cărturarul şi primul istoric al judeţului, teologul şi ziaristul Moise Pacu), din 1877 până în 1903, aici a funcţionat Biserica Episcopiei "Dunării de Jos". Un cutremur avea s-o degradeze puternic în 1903, iar în 1905 era deja gata actuala catedrală, mai măreaţă, proiectată de Ion Mincu. Din nota Direcţiei de Cultură reţinem că „Pictura a fost refăcută după 1980 în culori stridente” şi că „la exterior, biserica prezintă câteva elemente decorative greceşti: coloane dorice adosate, frontoane triunghiulare şi denticuli. Biserica de la 1776 a fost mai mică şi a avut plan trilobat." Fundaţia este din bolovani de râu, zidăria de cărămidă, şarpanta din lemn şi învelitoarea din tablă de cupru. Foarte important: câteva dintre icoanele bisericii provin de la bisericile demolate: Sfântul Gheorghe şi Sfânta Vineri. Biserica s-a renovat în 1940 (turla), 1982-1984 (consolidare cu o reţea de stâlpi şi centuri din beton) şi 1990 (învelitoare din tablă). Tot aici a fost hirotonit, în 1990, IPS Arhiepiscop Casian, în treapta de arhiereu.
Istoricul Păltănea scria în „Istoria oraşului Galaţi”: „În grelele condiţii financiare prin care trecea ţara în anii de după Războiul de Independenţă, nu existau fonduri pentru înălţarea unei catedrale la Galaţi, deşi necesitatea ei a fost „simţită încă de atunci, pentru a eterniza eroismul soldaţilor români din Războiul pentru Independenţă. Până la realizarea acestui deziderat, toate serviciile bisericeşti s-au săvârşit, cu unele întreruperi, la Biserica Sf. Nicolae. La 31 august 1903, în urma unui cutremur, această biserică a devenit de nefolosit şi de aceea episcopul Pimen i-a cerut, la 22 septembrie, preşedintelui Consiliului de Miniştri (premierului, n.n.), D. A. Sturdza, să acorde fondurile necesare pentru construirea Catedralei.”

Poleită cu aur

Ca mănăstire, „Sf. Nicolae” avea desigur mici unităţi de producţie şi reparaţii (probabil fierărie, pielărie, tâmplărie etc.), de găzduire (han), mică agricultură. „Pictarea şi poleirea cu aur a bisericilor era făcută de zugravi. Patriarhul Atanasie Patelarie, găzduit de Vasile Lupu la mănăstirea Sf. Nicolae din Galaţi, cere ţarului Rusiei, Alexei Mihailovici, la 12 decembrie 1653 (cu un an înaintea morţii, n.red.), 3.000 de foi de aur „pentru zugrăvirea păreţilor acei biserici”, scria, în istoria sa, Paul Păltănea. Şi: „Cu altă ocazie, Atanasie cerea, tot pentru biserica Sf. Nicolae, 50 de ruble cu care să plătească zugravii tocmiţi să-i picteze mai multe icoane”. Patriarhul a stat mai întâi la mănăstirea Sf. Dumitru, dar „o neînţelegere” cu domnitorul îl aduce la Sf. Nicolae. În 1739, domnitorul Grigorie al II‑lea Ghica părăsea Iaşiul, la intrarea trupelor ţariste în Moldova, şi a stat o vreme la Sf. Nicolae, dar din pricina ciumei din oraş, s-a mutat mai la margine, la mănăstirea Mavramol, mai scrie Păltănea.

Patelarie Sfântul exilat la Galaţi

Este foarte important că un patriarh al Constantinopolului să trăiască aici, fie şi alungat! Născut în 1560, Atanasie Patelarie a fost însă doar 40 de zile patriarh, în 1634, când a încercat să răscumpere odoare sfinte de la misiţi turci. Site-ul www.crestinortodox.ro consemnează: „Din pricina datoriilor, turcii l-au aruncat în temniţă pe Sfântul Atanasie. În cele din urmă, sfântul a luat drumul pribegiei, a călătorit în Italia şi a dorit să ceară ajutor papei de la Roma”, care i-a cerut însă să-şi schimbe credinţa! S-a refugiat la Galaţi, scriind ţarului: „Cumplite şi nesuferite nenorociri ne silesc să umblam din ţară în ţară, ca să găsim ajutor şi odihnă la bătrâneţe. Nu pot să-mi aflu odihna, din pricina nesuferitelor datorii şi sufăr multe strâmbătaţi, nenorociri şi prigoniri, ba chiar şedere la închisoare (era nonagenar!, n.red.), care mă ameninţă cu moartea. Nemaifiind în stare să sufăr, am pribegit cu mare nădejde la binecredinciosul şi de Dumnezeu păzitul domn al Moldovei".
Sfântul Atanasie Patelarie este prăznuit pe 2 mai. Moaştele sale se află în Ucraina, iar o părticică din oasele sfinte se află şi în fosta mănăstire care l-a găzduit.

Citit 2991 ori Ultima modificare Vineri, 12 Septembrie 2014 16:31

6 comentarii

 • postat de Saruta mana Sfantului ......nu o musca !!!!!!!!!!!!!!!
  Duminică, 14 Septembrie 2014 20:02
  84.117.45.***
  Punand fata in fata ,cercetarile marelui istoric galatean Paltanea , cu mocirla postatoare a acestor "neica nimeni ", nihilisti ,lesne injuratori de lucruri sfinte , pentru care singurile valori sunt ragaitul porcesc si udatul gardului la iesirea din carciuma, constat amar ca nu-mi mai ramane decat sa spun:

  " IARTA-I DOAMNE CA NU STIU CE FAC"

  Daca mai poti si ne mai rabzi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  0
  3
  Raportează
 • postat de un idiot obligat sa plateasca taxe arendasilor USA si H-UE
  Sâmbătă, 13 Septembrie 2014 19:30
  185.26.182.***
  Scuze de revenire pentru a-mi corecta O MARE GRESEALA! Dreapta este sarbeasca iar romaneasca este STANGA!
  0
  2
  Raportează
 • postat de un idiot obligat sa plateasca taxe arendasilor USA si H-UE
  Sâmbătă, 13 Septembrie 2014 19:26
  185.26.182.***
  @ROMANIA TARA FEUDALA,PROPRIETATEA POPILOR BOR

  Nu pot fi de acord, in vecii vecilor.
  Popii BOR au furat si fura dar nu au pe constiinta INCHIZITIA CATOLICA!
  Nu au pe constiinta distrugerea singurei congregatii corecte - CAVALERII TEMPLIERI - ca erau prea corecti si aveau registre clare: nu se fura;
  Cum adica ?tinutul secuiesc? Cei 1200 de secui ramasi sa aiba, ce? Daca bozgorii vor tinut, OK sa mearga inapoi la ei in Desertul Mongolic!
  Daca au procedat corect ALUNGAND DIN '89 INCOACE ZECI DE MII DE FAMILII ROMANESTI, sprijiniti de Buda-pesta, este rusinos ca Bucurestiul nu a fost in stare sa sprijine si sa revendice tinutul Dreapta al Dunarii, cu capitala la Buda!
  Ce au facut "politicienii bozgori" la ei acasa si prin vecini? Au distrus munti intregi FURAND LEMNUL SI DISTRUGAND INDUSTRIA MAJORITAR ROMANEASCA DE ACOLO ca sa-si aduca aminte de stepa mongolica!
  Grav este ca au inceput cu cadrele didactice.
  Niste salbatici in vremuri moderne! Doar cine a trait cu ei, langa ei, PRICEP CHESTIA ASTA!
  Ce o sa facem daca lipovenii vor revendica Delta si Bucovina, bulgarii Dobrogea de sud, sarbii mehedintiul, armenii Limba Romana s.a.m.d.? Noroc ca sufletul lor este mai intai ROMANESC si apoi al originilor lor! Cele 17 nationalitati conlocuitoare declarate se afla in aceasta situatie! Doar tiganii o balancane.
  Sa treaca si romanii de la nord la sud, de la vest la est - ACOLO UNDE PLANG CA PE VREMEA MARELUI EMINESCU, Crimeea, Balcic, Bazargic, s.a.
  Nici macar o vorba despre: Vaticanul confirmă teoria dacologilor: Dacii n-au fost romanizați, ci erau strămoșii romanilor conduși de Traian
  08/06/2014 BY STEFAN BADITA.
  Sa le fie rusine!

  Scuze de rabufnire dar, daca aceasta problema sau altele extrem de grave pentru poporul romam nu sunt "atacate" de redactorii VL, ne agatam si noi de ce putem! Cum altfel sa ne auto-EDUCAM?
  1
  4
  Raportează
 • postat de ROMANIA TARA FEUDALA,PROPRIETATEA POPILOR BOR
  Sâmbătă, 13 Septembrie 2014 16:02
  5.13.130.***
  Felicit proiectul de autonomoe a Tinutului Secuiesc. In aceasta situatie banii din cele 3 judete, nu vor mai hranii 6oo de trantori,mii de bugetari paraziti,salarile popilor BOR imbracati in aur,profilor de religie colivara si la monsstruozitatea ce secatuieste Romania,Catedrala Agoniei Neamului.. Impozitati BOR,dati afara religia din scoli,iar Romania va putea sa respire.
  10
  3
  Raportează
 • postat de un idiot obligat sa plateasca taxe arendasilor USA si H-UE
  Sâmbătă, 13 Septembrie 2014 13:00
  185.26.182.***
  Dupa Teoctist, o sa urmeze Daniel si apoi Casian, ....., ca ala de la Constanta era mai mic.
  Ca si la vama, politie de frontiera, circulatie, dupa sosirea lui Daniel, stapanul pamantului de la FUS si CUG Iasi, cica intru terminarea catedralei neamului, daniile obligatorii ale personalului bisericesc S-AU DUBLAT.
  Dar cele declarate au scazut la un sfert. Aici sa vedeti ce EVAZIUNE FISCALA SE FACE!
  Diferenta se face la "ziua ...". Daca la alea servicii nascute ciubucare este una pe an, la biserici, au grija popii sa se faca HRAMURI!

  SFINTII SUNT DESEMNATI DE DUMNEZEU DIN TAGMA PREOTILOR. Restul sunt POPI.
  2
  5
  Raportează
 • postat de sfanta filofteia
  Sâmbătă, 13 Septembrie 2014 11:41
  83.103.238.***
  Tot sfant e si ala de la constanta care e cercetat pt spaga? Todosie hotul si lacomul dupa averi!
  4
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.