HOŢII de fier vechi ATACĂ ÎN PLINĂ ZI, după ce au „cucerit” două case pe Mihai Bravu
Foto: Foto: Victor Cilincă

HOŢII de fier vechi ATACĂ ÎN PLINĂ ZI, după ce au „cucerit” două case pe Mihai Bravu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Proprietarul s-a trezit că nişte indivizi puşi pe furat care au intrat în curte nestingheriţi, în plină zi


În timp ce casele vechi de-un secol de pe strada Mihai Bravu, de la numerele 18 şi 20, despre care abia am scris, case retrocedate şi lăsate fără pază, sunt furate cărămidă cu cărămidă, un perete pe jumătate dărâmat ajută acum hoţii să escaladeze şi să „atace” o casă neabandonată, însă vecină cu cea de la numărul 20, deşi are intrarea tocmai prin liniştita Alee mică, alee care începe din Mihai Bravu şi este paralelă cu strada Basarabiei. L-am găsit, încă afectat de cele întâmplate, pe Ciprian Mătăsaru, proprietarul din Aleea mică nr. 5, o căsuţă cochetă, dar nu luxoasă, construită în 1958: tocmai dăduse nas în nas cu câţiva bărbaţi intraţi prin gard în curtea sa! Era terorizat de această agresiune în plină zi. Cine ştie ce s-ar fi putut întâmpla, cu atâţia inşi în faţă, poate şi înarmaţi cu ceva, dacă ar fi fost noapte.

 

 

De fapt, hoţii au venit şi altădată, suindu-se pe un zid surpat al casei abandonate, îndoind tabla gardului şi strecurându-se în curte. Proprietarul mi-a arătat cum, specializaţi, tâlharii au baricadat uşa care dă în spatele casei, dotată cu vizor, dar care, blocată de ei cu o scândură, îi ferea astfel de surpriza de a fi luaţi pe nepregătite de către proprietari.

Poliţia nu are resurse

Omul n-a fost acasă când s-a dat prima spargere, probabil sâmbătă noapte. „Duminică n-am observat să fi lipsit ceva” – au spart magazia, hoţii erau pretenţioşi, voiau lucruri scumpe, nu fleacuri bătrâneşti. „Am îndreptat ce mi-au boţit, am reparat gardul, am luat lucrurile mai de suflet, că mare lucru ne e aici în magazia lui tata socru. Soţia mi-a spus că or să revină, eu n-am crezut, dar astăzi dimineaţă (luni. n.n.) când am venit, la ora 10,00, ei erau aici! Am strigat la ei până să deschid, că te fâstâceşti în situaţii de astea, şi au dispărut!”

Terorizat, omul a sunat la Poliţie: „Am sunat la Secţia 1. Mi-au spus că ei nu pot veni, că nu au maşini şi să vin eu. Cum să las uşa vraişte?! Au spus însă: Nu putem veni”. Şi, oricum, nu putea merge cu amprentele hoţilor la el! Disperat, gălăţeanul a sunat atunci la 112 şi imediat a fost sunat înapoi de la secţia de Poliţie: „Nu ţi-e ruşine?! Te joci cu apelurile la 112? Vrei amenzi?! Dacă ai făcut sesizarea la noi aşteaptă, sau vino încoace”. S-a dus. „Ca să-mi spună până la urmă că hoţii sunt un flagel al societăţii. Vorbeau frumos. Mi-au spus: „N-avem cum să-l stârpim: legea spune că trebuie să fie cercetaţi în stare de libertate, le dăm drumul iar…”

Gălăţeanul spune că i se trage de la cele două case în proces de dispariţie: „Pot să zic ce am pe suflet? Firma care a cumpărat casele naţionalizate nu şi-a respectat datoria şi dreptul de proprietar: să îngrădească spaţiul! Au băgat cea mai bună „maşină de demolat”, ca să nu plătească probabil demolarea caselor şi să poate construi apoi altceva. Până nu s-a deschis calea la cele două imobile, hoţii nu m-au călcat niciodată! În Mihai Bravu au luat porţile metalice cu tot cu lanţ, apoi au început să se uite prin jur!” „Cucerirea” celor două imobile, din care se cară mereu materiale de construcţie, a deschis astfel un „front” larg hoţilor: „S-au urcat la vecinul de la prima casă, sus pe acoperiş, să se uite în curţi. l-au văzut vecinii din partea cealaltă. Au furat şi de pe la ei fiare vechi. Dar e vorba de securitatea imobilelor şi securitatea noastră, până la urmă!”.

 

 

Citit 3736 ori Ultima modificare Marți, 16 Septembrie 2014 00:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.