Viaţă redată cu bisturiul

Viaţă redată cu bisturiul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Realizate la timp, intervenţiile neurochirurgicale îi pot salva pe pacienţi de paralizie * Există soluţii şi pentru alte complicaţii grave, printre care şi coma *

Când boala e tratată la timp

Este cazul unui bărbat de 64 de ani din Tecuci, care, după o viaţă de muncă în condiţii dificile, de patru luni avea mari probleme motorii. “Piciorul stâng pur şi simplu nu mai era al meu, mă ajutau fetele mele să urc în maşină”, îşi aminteşte bărbatul, care păşeşte acum cu încredere pe ambele picioare, la nici o săptămână după operaţie. A venit cu cârja, dar intervenţia chirurgicală i-a redat redat mobilitatea.

“Pacientul prezenta dureri şi amorţeli în picioare.  Nu le-a dat importanţa cuvenită, până când a ajuns la urgenţe, cu pareză. A avut norocul că a venit, totuşi, de la început. Dacă ar mai fi amânat prezenţa la medic, degeaba s-ar mai fi efectuat operaţia, pentru că tumora ar fi strangulat măduva”, precizează medicul neurochirurg care a efectuat intervenţia, dr. Corneliu Marinescu, din cadrul Secţiei de Neurochirurgie a Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi.

“Din acest punct de vedere, adresabilitatea la medic este foarte importantă. În cazul unei măduve strangulate total pentru o perioadă mai  lungă de 48 de ore, operaţia reface anatomic zona, dar coloana îşi revine foarte greu la normal, iar daunele pot fi permanente”.

Trezită din morţi

Tot în urma operaţiei, o gălăţeancă de 74 de ani a ieşit din comă. Îşi amintea, la două zile după intervenţie, că rudele veniseră să o viziteze şi reuşea să înţeleagă ce îi spuneau cei din jur. Iniţial, fusese adusă la spital în stare gravă.

“Femeia prezenta o tumoră de circa 10 cm în zona creierului mic, într-o fosă posterioară, care acoperă trunchiului cerebral - o chintesenţă a sistemului nervos. Acest trunchi este originea nervilor cranieni şi este locul prin care trec fibre nervoase foarte importante. Tot aici se găsesc centri respiratori şi cardiaci cerebrali”.

„Tumora foarte mare pe care o avea îi presa pe aceşti centri, producându-i coma. Pe de altă parte, suferea de hidrocefalie acută - lichidul din cutia craniană se secretă dar nu se mai duce înspre măduvă şi nu mai poate fi resorbit în organism. Ca la un baraj, lichidul rămâne în cap, apăsând pe creier şi producând coma şi, în cele din urmă, decesul bolnavului. Operaţia avea riscuri majore datorită vârstei şi a stării de sănătate a pacientei, aşa că este o mare bucurie că după intervenţie starea ei este bună”, a precizat dr. Marinescu.

Cum intervenţia a decurs bine, rezultatele nu au întârziat să apară, iar specialiştii se pot concentra acum asupra recuperării postoperatorii a pacientei.

Citit 1213 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.