Pasiunea pentru desen a suplinit LIPSA FAMILIEI, pentru o copilă de 13 ani din Galaţi

Pasiunea pentru desen a suplinit LIPSA FAMILIEI, pentru o copilă de 13 ani din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gabriela, o elevă aflată în îngrijirea Protecţiei Copilului, a câştigat ca premiu o excursie la Disneylandul din Paris

Gabriela este o adolescentă de 13 ani din Galaţi şi se află în îngrijirea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului încă de la vârsta de şase ani, după ce mama sa nu a mai putut să o crească şi a lăsat-o în voia sorţii. Din 2009, locuieşte în casa de tip familial „Cireşarii”, aici găsind căldura unei familii pe care nu a avut-o niciodată şi oamenii de care are nevoie să o încurajeze în tot ceea ce face. Aici a fost încurajată să nu renunţe la pasiunea ei pentru desen. „Cu câţiva ani în urmă, Claudiu, un student care locuia tot aici în casă, mi-a văzut desenele, i-au plăcut şi şi-a dat seama că am înclinaţie spre desen. El m-a sfătuit să continui. Dacă nu era el, poate n-aş fi continuat”, ne-a spus Gabriela.

Păcăleală de 1 Aprilie

La una din orele de desen, profesoara le-a spus tuturor elevilor că un supermarket din Galaţi organizează un concurs cu tematică de Paşte. Iar premiul cel mare, pentru cel mai talentat copil, va fi o excursie în regatul personajelor de desene animate Disneyland din Paris. Chiar dacă nu se aştepta, Gabriela a câştigat premiul întâi, iar vestea cea mare a aflat-o pe 1 aprilie, crezând iniţial că este o păcăleală. Abia după ceva timp a realizat că e adevărat şi că va pleca într-o călătorie în care nici măcar mulţi copii din familii normale nu au şansa să meargă.

Parisul văzut prin ochii unui copil

Adolescenta a plecat în aventura vieţii sale cu câteva zile înainte să înceapă anul şcolar, împreună cu un instructor de la Casa „Cireşarii” şi cu încă o tânără de 18 ani, şi ea aflată în sistemul copiilor instituţionalizaţi. Fetele au petrecut trei zile de vis la Disneyland Paris, iar toate cheltuielile excursiei au fost plătite de reprezentanţii supermarketului. Chiar dacă a călătorit pentru prima dată cu avionul, ea spune că nu a avut emoţii deloc şi că i-a plăcut foarte mult. La fel de curajoasă a fost şi când s-a urcat în montagne russe şi când a încercat trenuleţele şi celelalte instalaţii distractive. „Mi-a plăcut foarte mult să văd toate acele castele minunate. Spectacolul de seară, cu tot felul de jocuri de lumini şi flăcări, a fost, de asemenea, impresionant. Îmi amintesc cu plăcere şi de parada personajelor, unde i-am recunoscut pe Mickey, Minnie, Donald şi multe alte personaje din desene, pe care le-am văzut până acum doar la televizor. Am reuşit să vizităm şi studiourile Walt Disney, a fost extraordinar”, povesteşte adolescenta.

Spectaculoasă i s-a părut şi plimbarea cu metroul care merge la suprafaţă, între Marne-la-Vallée, unde e parcul de distracţii, şi zona turistică din jurul Turnului Eiffel. „Am urcat în turn, a fost impresionant. Am urcat pe scări până sus. Am făcut multe fotografii acolo. Mi-a plăcut să fiu la înălţime, nu mi-a fost teamă deloc. Nu am crezut că o să ajung vreodată să văd Turnul Eiffel”, ne-a spus emoţionată Gabriela.

În timpul excursiei în Franţa, a fost plăcut surprinsă şi de un alt lucru. „M-a impresionat starea de spirit a oamenilor. Peste tot unde mergeam, fie la Disneyland, fie prin Paris, fie la hotel, toţi oamenii erau zâmbitori, dispuşi să te ajute, dacă aveai nevoie de ceva”, îşi aminteşte fata.

Luptă pentru viitorul ei

În comparaţie cu alţi copii abandonaţi de părinţi, care cresc prin case de tip familial şi refuză să evolueze, adolescenta le-a demonstrat tuturor că îşi doreşte să meargă mai departe şi să-şi găsească propriul drum în viaţă. Toţi cei care o cunosc pe Gabriela, profesorii, îngrijitorii de la Direcţia de Protecţia Copilului au doar cuvinte de laudă la adresa fetei şi spun că, deşi problemele familiale au maturizat-o prea repede, ea va avea puterea să treacă peste tot ce va fi de acum înainte. Este elevă la Şcoala Nr. 22 din Galaţi şi spune că, în afară de desen, mai este atrasă şi de sport, limba şi literatura română, geografie şi muzică. „Acum îmi place cel mai mult să desenez personaje din desenele animate. Mi-ar plăcea, după ce termin clasa a VIII-a, să mă înscriu la Liceul de Arte”, spune hotărâtă Gabriela.

CITEŞTE ŞI: Pasiunea pentru ritm nu ţine cont de graniţe/ DANSUL SPORTIV uneşte Galaţiul cu Brăila (FOTO)

Citit 1535 ori Ultima modificare Vineri, 26 Septembrie 2014 17:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.