Educaţia, în chinurile facerii

Educaţia, în chinurile facerii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Elevii, cadrele didactice şi părinţii au nu una, ci patru variante de proiecte de legi ale Educaţiei. Trei dintre ele sunt total sau parţial redactate şi făcute deja publice. A patra variantă, a actualului ministru Ecaterina Andronescu, ar urma să fie prezentată cât de curând.

Patru variante

Primul proiect în ordine cronologică este cel dezbătut public la sfârşitul lui 2007 şi începutul lui 2008, în timpul ministrului Cristian Adomniţei. Proiectele Legilor Învăţământului Preuniversitar, a celui Universitar şi proiectul Statutului Personalului Didactic prevăd, în principal, reforma sistemului prin descentralizare, dar şi salarizarea în funcţie de performanţe. Pachetul celor trei documente are avantajul că a fost discutat pe îndelete cu partenerii sociali, iar Adomniţei intenţionează să înainteze Parlamentului forma finală la mijlocul lunii viitoare.

În urmă cu câteva săptămâni, Comisia prezidenţială pentru analiză şi elaborarea politicilor din domeniul educaţiei, condusă de un fost ministru al Educaţiei, Mircea Miclea, a făcut publice alte proiecte de legi. Bazându-se pe Pactul Naţional pentru Educaţie şi pe Strategia de modernizare a sistemului, Comisia a redactat legi separate pentru învăţământul preuniversitar şi pentru cel universitar, dar şi pentru educaţia permanentă. Un Statut al Personalului Didactic ar urma să fie reglementat abia după adoptarea prezentului pachet legislativ şi a legii salarizării unice.

Dacă Miclea a lucrat în domeniu, acestuia i s-a reproşat, totuşi, că proiectele vin din partea unei comisii care nu ar avea drept de a propune documente cu caracter de lege în învăţământ. Unii consideră complet proiectul Miclea, redactat pe baza unei strategii şi pe câteva principii de bază (formarea şi evaluarea de competenţe, de exemplu). Alţii îi reproşează că nu aduce o modificare fundamentală faţă de proiectele lui Adomniţei.

Actualul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, şi echipa sa au muncit, în paralel, la alte proiecte de legi, fără ca până acum să dezvăluie prea multe partenerilor sociali. Şefa Educaţiei a promis că prezintă forma finală a proiectelor încă din luna aprilie, dar o asemenea variantă nu există nici până în acest moment.

Trei ONG-uri (EDU GATE, EDU CER, Fundaţia pentru Promovarea Calităţii) şi câteva sindicate (afiliate la Blocul Naţional Sindical) au redactat mai multe tipuri de documente. Reprezentanţii lor au recunoscut că la bază au textul proiectelor Miclea, cărora le-au adăugat propriile propuneri. Ei au diferenţiat între Legea învăţământului superior, a celui preuniversitar, Legea calităţii, Legea descentralizării în educaţie, Legea formării continue, Legea educării pentru copiii cu nevoi speciale, Organigrama funcţională a Ministerului Educaţiei, dar au redactat şi un suport legislativ pentru Statutul personalului didactic.

Puncte comune

Toate variantele de proiect făcute publice prevăd o structură diferită a ciclurilor de studiu: educaţie timpurie (0-3 ani), grădiniţă (3-6 ani), învăţământ primar (de 5 ani, cu clasa pregătitoare inclusă), ciclul gimnazial (V-IX) şi liceal (X-XII). De asemenea, proiectele reorganizează învăţământul în funcţie de principiile descentralizării administrative, financiare şi în ce priveşte resursele umane. Conform proiectelor, educaţia are la dispoziţie, anual, (cel puţin) 6 la sută din PIB.

Proiectul Adomniţei

- educaţie timpurie - grădiniţă (3 ani) - învăţământ primar (cinci ani) - gimnazial (cinci ani) - liceu

- învăţământ obligatoriu de 10 ani

- şapte probe obligatorii la bac, dintre care trei comune

- intrarea la liceu prin concurs sau repartizare computerizată

Proiectul Mircea Miclea

- bacalaureat diferenţiat pe profilul liceului

- şcoala decide 20 la sută din orele care se predau în învăţământul obligatoriu

- evaluarea elevilor din aproape doi în doi ani

- evaluare naţională la sfârşitul gimnaziului, dar liceele pot organiza admitere

- organizarea Consorţiilor şcolare

- se înfiinţează Biblioteca Şcolară Virtuală şi Platforma Şcolară de e-learning

Consorţiul pentru educaţia supradotaţilor, Blocul Naţional Sindical

- dreptul profesorilor titulari la un an sabatic

- alocaţia în şcoli, pentru păstrarea legăturii cu familia

- promovabilitatea de la media 6 (şi nu 5 ca până acum)

Proiectul Andronescu este în pregătire.

Actuala Lege a Învăţământului datează din 1995, dar în decurs de 14 ani a suferit nu mai puţin de 34 de modificări. Statutul Personalului Didactic e un act normativ ceva mai nou, din 1997. Pentru a intra în vigoare, proiectul Legii Învăţământului Preuniversitar, cel al Învăţământului Superior şi cel al Statutului Personalului Didactic vor trebui să fie mai întâi dezbătute public, apoi varianta finală înaintată Parlamentului, spre vot, iar apoi şefului statului, spre promulgare.

Explicaţie foto: În aşteptarea noilor legi ale Educaţiei...

Citit 869 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.