Campania VL "Comori de patrimoniu"/ Fostul sediu al Prefecturii, la un pas de ruinare (FOTO)

Campania VL "Comori de patrimoniu"/ Fostul sediu al Prefecturii, la un pas de ruinare (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Casa este una dintre cele mai vechi de pe strada Domnească * În ciuda însemnătăţii monumentului pentru Galaţi, autorităţile sunt total indiferente


Pe strada Domnească, la o aruncătură de băţ de Palatul Prefecturii, se află o clădire pe lângă care fără îndoială fiecare gălăţean a trecut cel puţin o dată. Cândva una dintre cele mai frumoase construcţii ale oraşului, faţada imobilului este acum într-o stare avansată de deteriorare.

Pe când Prefectura era Teatru

Informaţiile pe care vi le prezentăm în rândurile ce urmează apar acum pentru prima oară în presă. Datele au fost culese şi puse cap la cap de Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Galaţi. "Pe Planul oraşului Galaţi de la 1897, la intersecţia străzii Codreanu (astăzi str. Eroilor) cu strada Domnească, pe locul actualului Palat Administrativ (astăzi Instituţia Prefectului) figura „Teatrul”.

Era aşa numitul Teatrul cel Mare, sau Teatrul „Temistocli”, sau „Baraca lui Bogdan”, ridicat de Bogdan Ceacîru, cu autorizaţia emisă în 1864, pe „locul negustorului Sacomanu”. La nord de acest stabiliment nu figura aleea pe care o cunoaştem cu toţii astăzi. O tentativă de „stradelă”, care să facă legătura între str. Domnească şi str. Al. I. Cuza de astăzi, a fost şi în anul 1887, dar se pare că aceasta a fost ocupată de trei proprietari, care au câştigat mai apoi şi procesul cu Primăria. Astfel, în 1897, la nord de Teatru nu figura nicio stradelă, ci un teren pe care se afla clădirea Prefecturii", se arată în documentul pus la dispoziţie de Marius Mitrof.

Prefectură în clădire de închiriat

"Până la 1904, când s-a început construcţia Palatului Administrativ, Prefectura funcţiona în diverse imobile pe care le închiria. La 1908, imobilul aflat la nord de palatul Administrativ, figura pe str. Domnească, 88 şi aparţinea Creditului Urban Bucureşti. Se învecina  la sud cu Palatul Administrativ şi la N cu proprietatea Ecaterinei Ernici. Între timp, clădirea la care ne referim a fost cumpărată de către E.I.Gheshov. I.E.Gheshov, sau Gheşoff, era succesorul lui Evloghie Gheorghieff, un bulgar venit pe meleagurile noastre.

CITEŞTE ŞI: Campania VL "Comori de patrimoniu"/ Galaţiul, constructor uitat de submarine de război

Acest Evloghie, împreună cu fratele său Hristu, au dezvoltat afaceri mai întâi în Galaţi, apoi la Brăila şi mai târziu la Bucureşti, adunând averi însemnate atât din comerţ, cât şi din arendarea unor moşii. După decesul lui Evloghie şi a lui Hristu, I.E.Ghesov rămâne singurul moştenitor al averilor strânse de cei doi fraţi, inclusiv banca înfiinţată de cei doi", mai specifică documentul.

Naţionalizarea

"Deoarece locuia în Bucureşti, Ghesov a închiriat imobilul din Galaţi, str. Domnească, nr. 90 (fost nr. 88, actual nr. 58), în perioada 1939-1941, Comandamentului 3 Teritorial. După decesul proprietarului, moştenitorii i-au preluat averea, inclusiv imobilul din strada Domnească, nr. 90 (actual nr. 58). În anul 1950, imobilul a fost naţionalizat, trecând în proprietatea statului, găzduind, de-a lungul timpului diferite instituţii, printre care şi Casa Pionierului, în anii ’80 ai veacului trecut", potrivit datelor furnizate de Marius Mitrof.

Reparaţii capitale

Construit în anul 1872, imobilul se remarcă, graţie cărţilor poştale de la începutul veacului trecut, prin arhitectura lui. "În anul 1926, I.E. Gheşov a înaintat Primăriei Galaţi o solicitare pentru acordarea autorizaţiei privind reparaţiile capitale ale acestei clădiri, compusă din corpul principal cu subsol şi parter, cu câte opt încăperi fiecare şi atenanse (corpuri secundare ale unei case) cu parter şi etaj cu câte şapte încăperi fiecare. Reparaţiile constau din tencuieli, zugrăveli, înlocuiri de uşi, ferestre, iar, la atenanse, şi înlocuiri de duşumele. [...] Aticul (parte a unei construcţii si­tuată deasupra cornişei şi menită să mascheze acoperişul - n.r.) existent pe faţada principală a dispărut între timp, iar luminatorul, înalt, a fost uşor modificat, el existând şi astăzi. Într-unul din holuri a rămas un martor al iluminării cu gaz aerian", adaugă Marius Mitrof.

Încă o casă care moare

Clădirea de pe Domnească nr. 58 a fost sediul Prefecturii Covurlui de la sfârşitul secolului al XIX-lea, până în anul 1906. După casa doctorului Aristide Serfioti, este al doilea imobil ca vechime de pe strada Domnească. Pentru stabilirea proprietarului actual există un litigiu judecătoresc. Marius Mitrof spune că monumentul suferă de nepăsarea celor care îl au în grijă, deşi instituţia pe care o reprezintă a înaintat nu numai adrese către Primăria Galaţi şi chiriaşului, Federaţia Sindicatelor „Cartel Alfa”, în vederea respectării legii privind protejarea monumentelor istorice, ci şi sesizări la Poliţie, pentru intervenţii neavizate asupra acestuia.

 

Citit 2827 ori Ultima modificare Vineri, 17 Octombrie 2014 20:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.