22 de gălăţeni au REFUZAT cardul de sănătate

22 de gălăţeni au REFUZAT cardul de sănătate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cei care sunt împotriva acestui document spun că el reprezintă doar o armă în mâna firmelor de asigurări


Peste 400.000 dintre locuitorii judeţului Galaţi urmează să primească până la sfârşitul acestei săptămâni cardurile naţionale de sănătate. Pe lângă cei pe care poştaşii nu i-au găsit acasă, au fost şi gălăţeni care au refuzat să primească acest document. Mai exact, 22 de persoane nu au vrut să semneze pentru primirea "buletinului de sănătate", convinşi fiind că microcipurile pe care le conţin cardurile reprezintă o ameninţare la adresa siguranţei şi a demnităţii lor.

Asiguraţi fără card

Dacă, până la sfârşitul anului, cardul de sănătate nu este obligatoriu, lucrurile se vor schimba din 2015, atunci când fiecare român asigurat în sistemul public de sănătate trebuie să prezinte cardul ori de câte ori va merge la medic. Ce se va întâmpla însă cu toţi cei care, asemenea celor 22 de gălăţeni, refuză să primească documentul? Autorităţile nu par să fi găsit încă nici ele o soluţie la această problemă.

"După ce distribuirea cardurilor se va încheia, vom putea vedea exact care este returul către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi şi câţi gălăţeni au refuzat să primească documentul. O decizie despre ce se va putea face în astfel de situaţii va fi luată la nivelul întregii ţări", ne-a spus dr. Elena Vrabie, preşedintele CJAS.

Drept garantat

Orice decizie va fi luată, însă, persoanele care vor să refuze cardul de sănătate au acest drept garantat prin Constituţie. Printre numeroşii specialişti care subliniază vulnerabilităţile şi posibilele pericole ale cardului se numără şi preşedintele Colegiului Medicilor din România, dr. Vasile Astărăstoae. Potrivit acestuia, cardul este numai aparent în favoarea românilor. Din acest motiv, este periculos să fie puse informaţiile medicale personale pe microcip, deoarece acesta nu este protejat. Oricine are un cititor de cipuri compatibil poate să afle tot. Acest lucru violează drepturile la intimitate şi la demnitate ale persoanei şi poate să aducă mari prejudicii.

"Se încurajează discriminarea"

"La Consiliul Europei există o presiune imensă din partea firmelor de asigurări pentru a deveni legal accesul la informaţiile despre sănătatea oamenilor. Forţa financiară uriaşă a acestor “rechini” face ca datele despre posibilele boli ale oamenilor să ajungă la ei pe birou pentru ca ei să ştie dacă fac sau nu poliţe de asigurare şi la ce preţ. Există riscul discriminării persoanelor, pe baza informaţiilor personale asupra stării de sănătate, atâta vreme cât acestea nu mai sunt protejate", a explicat Astărăstoae, citat de activenews.ro.

CITEŞTE ŞI: NEDUMERIRI în rândul medicilor şi al pacienţilor/ CARDURILE DE SĂNĂTATE pot fi puse la naftalină

Citit 2006 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Octombrie 2014 16:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.