Praf în ochii a peste 4.000 de angajaţi gălăţeni din Sănătate: Salarii mărite cu 100 de lei impozabili

Praf în ochii a peste 4.000 de angajaţi gălăţeni din Sănătate: Salarii mărite cu 100 de lei impozabili
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Medicii spun că se simt luaţi în derâdere cu suma propusă de guvern * Negocierile vor continua, susţin sindicaliştii


Guvernanţii au promis, la sfârşitul săptămânii trecute, că vor majora cu 100 de lei impozabili salariile tuturor angajaţilor din sistemul public de sănătate şi din cel de asistenţă socială. Peste 4.000 de gălăţeni care lucrează în cele două sectoare urmează astfel să primească, de la începutul anului viitor, circa 80 de lei lunar.

Deşi, la o primă vedere, vestea ar putea fi luată drept un pas înapoi al autorităţilor în faţa ameninţărilor cu proteste ale sindicaliştilor din Federaţia Sanitas, la o privire mai atentă, anunţul pare mai mult o decizie luată cu scop electoral şi în derâderea angajaţilor care de ani buni cer măcar salarii decente.

Rezidenţi cu salarii mai mici decât cele ale brancardierilor

Marius Dănilă este rezident în primul an, la specializarea Chirurgie pediatrică. Salariul său ajunge, dacă punem la socoteală şi sporul de pediatrie de 15 la sută, la 1.000 de lei pe lună. Când va trece în al doilea an de rezidenţiat, Marius va mai primi cel mult 100 de lei la leafa lunară. De la începutul acestui an, ca rezident, medicul mai are şi o bursă lunară în valoare de 670 de lei. Din aceşti bani, tânărul trebuie să-şi acopere cheltuielile cu utilităţile, să mănânce, să-şi cumpere tratate medicale scumpe şi, eventual, să se şi îmbrace. După şase ani de facultate şi un an de rezidenţiat, Marius Dănilă câştigă mai puţin decât un brancardier. Astfel, nu este de mirare că vestea creşterii salariului cu 80 de lei nu îl încântă prea mult.

"O mare lipsă de respect"

"Sincer, mi se pare că suntem luaţi în bătaie de joc. Este o mare lipsă de respect pentru medici. Banii aceştia nu reprezintă mai nimic. Nouă gărzile nu ni se plătesc până în anul al III-lea, deşi sunt luni în care ajungem şi la 15 gărzi pe lună. Orele suplimentare iar nu sunt plătite, aşa cum neplătite rămân şi orele petrecute în sala de operaţie. În asemenea condiţii, nu mă miră deloc că mulţi dintre colegii mei de generaţie aleg să plece în alte ţări pentru a profesa. Şi eu am început să iau în calcul această variantă, din ce în ce mai des", ne-a spus Marius Dănilă.

Nici sindicaliştii nu sunt mulţumiţi

Preşedintele Sanitas Galaţi, Paraschiv Sălăvăstru, admite că, deşi autorităţile au răspuns solicitărilor sindicale, oferta făcută nu este deloc mulţumitoare. "Acordul a fost deja contrasemnat şi aşteptăm ca pe 6 noiembrie să vedem şi un proiect de ordonanţă pus la punct de către Guvern. Oricum, solicitările noastre nu se încheie aici. Vom merge mai departe, pentru a obţine toate drepturile salariale ale angajaţilor, pentru o reclasificare a spitalelor publice şi pentru eliminarea birocraţiei care sufocă activitatea centrelor de transfuzie. Chiar şi cu mărirea promisă de anul viitor, salariile multor angajaţi rămân sub limita decenţei", ne-a declarat liderul sindicatului gălăţean.

Vă reamintim faptul că, în urmă cu două săptămâni, Federaţie Sanitas a anunţat proteste de amploare începând cu 29 octombrie, dacă salariile din Sănătate şi din Asistenţă socială nu sunt majorate cu 100 de lei de la 1 noiembrie. Astfel, autorităţile au cedat şi nu prea presiunilor sindicale.

Revendicările din 2013

Peste 10.000 de cadre medicale, printre care s-au numărat şi renumiţii chirurgi Gheorghe Burnei şi Ioan Lascăr, au participat, în noiembrie 2013, la „Marşul tăcerii”, o manifestare fără precedent în rândul angajaţilor din sistemul de sănătate. Un lanţ uman lung de câţiva kilometri, format din medici, asistenţi medicali, farmacişti, medici stomatologi şi studenţi au protestat în urmă cu aproape un an în Bucureşti. Angajaţii din sistemul sanitar s-au aflat, în intervalul 14-16 octombrie 2013, în grevă japoneză.

În total, peste 14.000 de medici şi 50.000 de asistenţi medicali au plecat din România de când s-au deschis graniţele Uniunii Europene.

Citeşte şi: INTERVIU cu liderul FEDERAŢIEI SANITAS Galaţi, Paraschiv Sălăvăstru: "Sănătatea - prioritate nu doar ca slogan politic"

Citit 1284 ori Ultima modificare Marți, 04 Noiembrie 2014 10:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.