În ce bloc locuieşte societatea civilă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Am primit pe adresa redacţiei o scrisoare pe cât de „supărată” pe atât de înduioşătoare. Nu este prima dată când cititorul nostru Ion Corneanu ne scrie. Este una dintre persoanele care citesc ziarul din scoarţă în scoarţă, simte nevoia să comenteze, să facă tot felul de comparaţii şi să atragă atenţia asupra numeroaselor probleme pe care le au gălăţenii, lucru pentru care îi mulţumim.

De data asta, însă, pe lângă dezamăgirea sa faţă de nemişcarea autorităţilor locale, de promisiunile nerespectate ale politicienilor locului, care ne-au lăsat şi fără aeroport şi fără pod, domnul Corneanu pune o întrebare clară şi la obiect. Conţinutul ei este, cum vă spuneam, înduioşător. „Există sau nu există societate civilă în judeţul şi oraşul nostru? Vreau să ştiu şi ca mine mulţi alţii prin intermediul ziarului adresa (stradă, bloc) unde funcţionează. Poate împreună revigorăm organizaţia să funcţioneze…”

Întrebarea are o mulţime de răspunsuri sau, dimpotrivă, niciunul. Pentru că noi toţi suntem, de fapt, societatea civilă. Dacă veţi căuta o adresă la care să mergeţi sau un număr de telefon la care să sunaţi va trebui să luaţi la rând cam toate formele asociative de tip apolitic, organizaţii neguvernamentale, asociaţii şi fundaţii, sindicate şi uniuni patronale, cluburi de toate felurile, organizaţii religioase, instituţii media şi multe altele. Toate au ca scop apărarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor pe care îi reprezintă.

Şi noi, jurnaliştii, şi dumneavoastră, cititorii, suntem şi sunteţi reprezentanţi ai acestei societăţi civile. Din păcate cu toţii, se pare, o căutăm la punct fix, fără să o găsim atunci când avem nevoie de ea.

Noţiunea s-a transformat într-o generică explicaţie pentru mărunte acţiuni festiviste sau minuscule proiecte din care foarte puţini se aleg cu ceva. Sensul, spiritul apartenenţei la ceva atât de generos, dar şi de general, mai curând ne depăşeşte decât ne ajută.

Atâta vreme cât nu vom înţelege că fiecare dintre noi poate fi parte activă a acestei societăţi civile, vom tot căuta adresa cuiva care să ne ajute. În loc să ne ajutăm singuri.

Citit 994 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.