Cum se pregătesc gospodinele pentru Paşte (FOTO)

Cum se pregătesc gospodinele pentru Paşte (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Încă de când eram mici şi mergeam la bunici, în apropierea sărbătorilor pascale vedeam cum bătrânii scoteau covoarele din casă şi le scuturau de praf, dădeau cu var, vopseau gardul şi copacii, plantau flori noi şi le îngrijeau pe cele deja înflorite, măturau curtea de la un capăt la altul, ştergeau geamurile şi făceau tot ce trebuia pentru ca locuinţa lor să fie cât mai curată, în aşteptarea învierii Mântuitorului.

Aceste obiceiuri au fost transmise din mamă în fiică şi încă se practică, chiar dacă viaţa la oraş este complet diferită de cea de la ţară. Victoria Golat, în vârstă de 62 de ani, este o gălăţeancă originară din comuna Pechea. Născută într-o familie cu mulţi copii, femeia a fost de acord să ne împărtăşească ce trebuie să facă o gospodină adevărată pentru ca sărbătorile pascale să o găsească atât cu sufletul pur, cât şi cu casa curată.

"Primele lucruri le-am învăţat de la mama, când eram copil!"

În tinereţea Victoriei Golat, sau a Vicăi, aşa cum o ştiu toţi cunoscuţii, tradiţiile erau respectate cu sfinţenie, iar orânduirea creştină era cuvânt de lege, mai ales la sate. „Atunci, pe toată durata postului, nu se făcea deloc mâncare cu carne, brânză, ouă, lapte, etc. Noi, copiii, eram cei mai trişti, şi aşteptam paştele cum aşteaptă mortul pomana. Chiar dacă voiam noi să mâncăm de dulce, mama ne explica cu blândeţe de ce nu e bine şi de ce postul nu e doar o curăţire a trupului, ci şi a sufletului”, povesteşte femeia.

Pentru că aşa era tradiţia, Victoria Golat a fost pregătită încă din copilărie să devină o gospodină bună, aşa că a învăţat tot ce trebuie făcut în jurul casei, mai ales în perioada Sărbătorilor Pascale. „O gospodină bună trebuie să termine curăţenie de Paşte până în sâmbăta dinaintea Floriilor. În Săptămâna Mare este păcat să faci curăţenie, atunci trebuie doar să te rogi şi să te pregăteşti de pogorârea luminii în casa ta. Înainte de Florii, se pregăteşte casa pentru Paşte. Se spală geamurile, perdelele, covoarele, aşternuturile, se dă cu var. La ţară se vopsea plita, se vopsea gardul, chiar şi coloanele casei, pentru ca totul să miroasă a proaspăt, a curat!”, mai spune tanti Vica, care ne-a explicat că, de cele mai multe ori, curăţenia care se găseşte în casele oamenilor de Paşte se găseşte şi în sufletele acestora.

În ceea ce priveşte grădina, Victoria Golat este extrem de drăgăstoasă cu florile dânsei. „Aici am lalele, bujori, crizanteme, chiar şi un trandafir roşu. Când înfloreşte, e mândria mea, că ştiu că îl îngrijesc. Mai am toporaşi şi multe alte flori. Chiar şi peticul de gazon din curte trebuie îngrijit cu drag, că iarba nu creşte oriunde. În rest, mai am piersici, pruni, un vişin. Aş fi vrut să pun şi zarzavaturi în grădină, dar, din cauza copacilor, vara nu ar avea lumină şi nu ar creşte”, ne mai spune tanti Vica.

Femeia a terminat deja toate pregătirile pentru Paşte, iar acum aşteaptă, cu inima deschisă, slujba de Înviere şi sărbătorile pascale, când va aduna în jurul ei toată familia. „Eu deja am dat cu var, am terminat de vopsit plita, că stau la casă, am măturat prin curte cu mai multă sârguinţă decât în restul anului, am tăiat iarba din jurul florilor, ca ele să crească drepte şi frumoase. Geamurile sunt curate, toată casa miroase a proaspăt, iar acum trebuie să petrec ultima săptămână a postului curăţindu-mi sufletul de păcate”, conchide tanti Vica.

Femeia, acum pensionară, spune că şi familia trebuie pregătită pentru Paşte, la fel cum pregăteşti casa. „Dacă în casă aduci prospeţime, şi în familie trebuie să faci la fel. Trebuie ca toţi membri să se roage la unison, pentru armonie, pentru linişte şi bucurie. Hristos şi Duhul Sfânt veghează asupra fiecăruia şi are grijă de noi, dacă suntem cu inima deschisă”.


În ATENŢIA cititorilor "Vieţii libere". Când APARE ZIARUL şi cum se lucrează în perioada sărbătorilor pascale

Citit 1863 ori Ultima modificare Marți, 07 Aprilie 2015 10:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.