Ministerul Educaţiei - campion la greşeli în subiectele de bac

Ministerul Educaţiei - campion la greşeli în subiectele de bac
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Modelele de subiecte publicate pe site-ul MECI conţin sute de greşeli, pentru care s-au afişat sute de erate * Nimic nu garantează că bulibăşeala de la tezele cu subiect unic nu se va extinde şi la bacalaureat, mai ales că la unele probe vor fi câteva zeci de variante de subiecte *

Pe site-ul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării sunt publicate nu mai puţin de 49 de tabele de erate care conţin zeci de corectări ale modelelor de subiecte la bacalaureat. Eratele pot fi văzute prin simpla accesare a adresei http://www.subiecte2009.edu.ro/bacalaureat/erata/.

Greşelile sunt de tot felul: gramaticale, exprimare ambiguă, dar şi erori de conţinut. La subiectele de la chimie, de exemplu, experţii de la Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare (CNCE) au încurcat permanganatul de potasiu cu permanganatul de sodiu. O altă greşeală e înlocuirea sulfatului de sodiu cu apa la rezultatul unei reacţii chimice şi tot aşa.

Cea mai hilară situaţie este la geografie unde unul dintre itemi cere elevilor să localizeze pe ce continent se află deşertul Atacama şi le dă elevilor toate variantele posibile (Africa, Australia, Asia sau Europa) mai puţin cea corectă - America de Sud.

„E greu să nu apară greşeli: sunt peste 3.000 de variante de subiecte”

De la Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi, inspectoarea general-adjunctă Laura Marin ne-a declarat: „Şi noi am primit ca sarcină detectarea greşelilor la anumite discipline. Fiecare judeţ a primit câte un set. Ştiu că s-au găsit destule erori. Probabil s-au adunat la toate disciplinele şi din toate judeţele. E bine că s-a apelat la acest sistem de corectare. Mai mulţi ochi văd mai bine. Este greu să nu apară greşeli, sunt peste 100 de discipline cu câte 100 de variante cu câte 3 subiecte. Deci sunt peste 3.000 de subiecte. Imposibil să le faci pe toate corect”, spune inspectoarea general adjunctă.

Din erată în erată

Poate cantitatea mare de subiecte de la bacalaureat explică întrucâtva numărul mare de greşeli. Însă MECI pare să-şi fi făcut un obicei din a rezolva lucrurile în ultimul moment prin erate. La tezele cu subiect unic sunt doar patru discipline şi mult mai puţine variante de subiecte şi tot au apărut două greşeli în cadrul unei singure sesiuni.

Toată povestea s-a lăsat cu demiterea unor şefi de servicii, lucru care nu oferă nicio garanţie că situaţia nu  se va mai repeta şi la bacalaureat.

Citit 835 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.