AMENINŢĂRI CU PROTESTE: Sanitas Galaţi cere SALARII MĂRITE pentru angajaţii din Sănătate

AMENINŢĂRI CU PROTESTE: Sanitas Galaţi cere SALARII MĂRITE pentru angajaţii din Sănătate
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

* Sindicaliştii le solicită autorităţilor o majorare salarială cu cel puţin zece la sută, de la 1 septembrie 2015


Liderii Federaţiei Sanitas s-au întâlnit marţi la Bucureşti pentru a decide dacă revendicările făcute în ultimele luni către autorităţi au fost sau nu respectate. La Consiliul Naţional reunit cu această ocazie a luat parte şi Paraschiv Sălăvăstru, preşedintele organizaţiei Sanitas Galaţi. Prima concluzie la care au ajuns sindicaliştii a fost că autorităţile încearcă să tergiverseze adoptarea şi punerea în aplicare a solicitărilor făcute de Sanitas de-a lungul timpului. Salariile mici sunt principalul motiv de nemulţumire a angajaţilor din Sănătate.

Creştere cu zece la sută

"În urma discuţiilor pe care le-am avut în urmă cu două zile la Bucureşti, toţi liderii de organizaţii judeţene am hotărât să mandatăm Biroul Executiv al Sanitas pentru a negocia cu reprezentanţii Guvernului acordarea unei creşteri salariale de minimum zece la sută din salariul de bază pentru toţi angajaţii din Sănătate şi din Asistenţa Socială, începând cu 1 septembrie 2015", a precizat Paraschiv Sălăvăstru.

Pe listele Sanitas Galaţi sunt înscrişi peste 3.000 de medici, asistenţi medicali şi sociali, personal administrativ şi personal auxiliar din toate unităţile sanitare din judeţul Galaţi. Ultima majorare de salariu în acest sector a avut loc la începutul acestui an, atunci când fiecare angajat a primit 100 impozabili la venitul lunar. Mulţi dintre medici şi asistenţi au fost nemulţumiţi de această creştere, considerând-o "praf în ochi" şi "bătaie de joc".

Promisiuni neonorate

Ultima întâlnire dintre sindicalişti şi reprezentanţii Guvernului a avut loc pe 15 aprilie. Tot în urmă cu doar câteva săptămâni peste 500 de sindicalişti, o parte dintre ei gălăţeni, au pichetat sediile ministerelor Muncii, Sănătăţii şi Finanţelor. „Ca ministru susţin majorarea veniturilor personalului din sănătate, ca mod de a asigura o bună funcţionare a sistemului sanitar. După acordarea unei majorări de 100 de lei, încă de la începutul anului 2015, vom colabora cu Federaţia Sanitas astfel încât să reglementăm în mod pozitiv acordarea sporurilor salariale, iar din a doua jumătate a anului să putem veni şi cu o majorare a veniturilor”, declara, pe 7 aprilie, în ziua protestelor, Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.

În cazul în care negocierile dintre reprezentanţii Biroului Executiv al Sanitas şi cei al Guvernului nu vor duce la un acord între cele două părţi, sindicaliştii ameninţă că vor organiza proteste de amploare, asemenea celui din urmă cu un an şi jumătate.

Marşul tăcerii din 2013

Peste 10.000 de cadre medicale, printre care s-au numărat şi renumiţii chirurgi Gheorghe Burnei şi Ioan Lascăr, au participat, în noiembrie 2013, la „Marşul tăcerii”, o manifestare fără precedent în rândul angajaţilor din sistemul de sănătate. Formând un lanţ uman lung de câţiva kilometri, medici, asistenţi medicali, farmacişti, medici stomatologi şi studenţi au protestat, în urmă cu aproape un an, în Bucureşti. Printre revendicările Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate se numărau, pe lângă solicitările legate de salarizare, acordarea unui procent de minimum 6 la sută din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională, anularea transformării spitalelor în societăţi comerciale precum şi majorarea salariilor medicilor rezidenţi.

La începutul lui 2014, Guvernul a decis să acorde burse medicilor rezidenţi care aveau leafa de sub 3.000 de lei. Angajaţii din sistemul sanitar s-au aflat, în intervalul 14-16 octombrie 2013, în grevă japoneză. În total, peste 15.000 de medici şi 50.000 de asistenţi medicali au plecat din România de când s-au deschis graniţele Uniunii Europene.

Citit 2147 ori Ultima modificare Vineri, 29 Mai 2015 13:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.