Gălăţenii ar putea avea TROTUARE ÎNCĂLZITE. Ce părere aveţi?

Gălăţenii ar putea avea TROTUARE ÎNCĂLZITE. Ce părere aveţi?
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Primăria oraşului Galaţi ia în calcul mai multe soluţii pentru a-i feri pe gălăţeni de lunecuşul trotuarelor pe timp de iarnă. Una dintre soluţii este, se pare, încălzirea trotuarelor. Vi se pare ciudat? Ei bine, nu este. Soluţii de acest fel se folosesc de ani buni în ţări dezvoltate din întreaga lume. Corect implementată, soluţia încălzirii trotuarelor previne îngheţul, îi scuteşte pe pietoni de neplăceri şi protejează asfaltul. Nu-i însă deloc ieftină şi poate fi energofagă. Americanii estimau, spre exemplu, că ar putea costa circa 10.000 de dolari (40.900 lei) să monteze un sistem de încălzire pe 300 de metri pătraţi şi între 150 de dolari (613 lei) şi 700 de dolari (2.863 lei) să îl menţină în funcţiune, pe iarnă. Diferă, însă, preţul energiei electrice, faţă de ţara noastră.

Ideea trotuarelor încălzite s-a vehiculat ieri, la Comisia de Dialog Socială, fiind discutată de mai mulţi participanţi la şedinţă. Potrivit purtătoarei de cuvânt a Primăriei Galaţi, Ema Turcu, încălzirea trotuarelor e o soluţie de principiu, pe care municipalitatea o ia în calcul. Ar trebui însă făcute studii din care să reieasă care variantă e mai rentabilă: cea a trotuarelor încălzite sau cea a deszăpezirii clasice. "De exemplu, ne gândim să testăm un astfel de pavaj anti-îngheţ pe o porţiune de trotuar, ca proiect pilot", a precizat Ema Turcu.

Sistemul se aplică deja cu succes în Norvegia, capitala Oslo având mai multe trotuare încălzite. De asemenea, în Statele Unite, în Michigan, se aplică această tehnologie, care se pare că este până şi pe gustul japonezilor. În 2014, un proiect de introducere a încălzirii trotuarelor era luat în calcul la Montreal. Ce-i drept, toate aceste oraşe au trotuare în mai bună stare decât Galaţiul.

Citit 5702 ori Ultima modificare Joi, 28 Mai 2015 00:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.