Proiectele reciclării gunoaielor din Galaţi, BLOCATE în Primărie. VEZI din ce cauză

Proiectele reciclării gunoaielor din Galaţi, BLOCATE în Primărie. VEZI din ce cauză
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

* Proiectele de hotărâre concepute de Ecosal şi Poliţia Locală pentru confiscarea atelajelor scormonitorilor în gunoaie şi scoaterea punctelor de colectare private din intravilanul oraşului s-au blocat în Primărie


În acest moment, municipalitatea colectează şi valorifică sub cinci la sută din cantitatea totală de deşeuri produsă de gălăţeni şi depozitată la groapa de gunoi de la Tirighina. Conform OUG 196/2005, aprobată prin legea 105/2006, dacă nu reduc cu 15 la sută cantitatea de gunoi, prin reciclare, primăriile trebuie să plătească 100 de lei pe tonă nereciclată până la cuantumul stabilit. Că, potrivit Primăriei Galaţi, până acum, municipalitatea nu a plătit nici un bănuţ către Administraţia Fondului pentru Mediu, instituţie care colectează această taxă, este altceva, dar, în mod clar, dacă taxa aceasta este sau va fi plătită, va fi plătită din banii gălăţenilor. Dacă nu am plătit, vom plăti. Mai ales că, până şi Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, prezentă recent la Galaţi, a spus că sancţiunile sunt inevitabile, iar controalele se vor înmulţi.

În acest context, Ecosal şi Poliţia Locală au conlucrat la realizarea unor proiecte de hotărâre care să eficientizeze activitatea de colectare selectivă a deşeurilor. La sfârşitul anului trecut, Ecosal a depus la Primărie un proiect de hotărâre „privind interzicerea circulaţiei vehiculelor cu tracţiune animală sau umană pe drumurile publice de pe raza municipiului Galaţi, precum şi interzicerea sustragerii materialelor reciclabile şi transportul acestora”.

La începutul anului, serviciul de salubrizare a depus un alt proiect, tot la Primărie, care vizează scoaterea punctelor private de colectare în extravilan şi excluderea posibilităţii ca societăţile comerciale să încheie, în paralel cu Ecosal, contracte cu alte societăţi pentru ridicarea deşeurilor reciclabile. Ambele au înţepenit în departamentul juridic al Primăriei.

Fără concurenţă, fără scormonitori, fără atelaje

Primul proiect interzice circulaţia oricărui tip de atelaj, propriu-zis, cu excepţia zonelor cuprinse în HCL 307/2006, respectiv Barboşi, Traian Nord, Fileşti şi Bădălan, şi transportul de produse reciclabile, „neînsoţite de documente care să ateste deţinerea legală sau provenienţa acestora”. Totodată, circulaţia vehiculelor cu tracţiune animal sau umană va fi permisă doar cu ocazia activităţilor sportive, turistice sau ceremonii şi doar cu avizul Primăriei Municipiului Galaţi, emis la cerere pentru fiecare caz în parte. În acelaşi timp, celor care sunt surprinşi că transportă materiale reciclabile cu ajutorul atelajelor li se vor confisca atât produsele, cât şi vechiculele, indiferent dacă sunt trase de oameni sau de animale, până la plata amenzii.

Cel de-al doilea proiect prevede mutarea centrelor sau punctelor de colectare a deşeurilor deschise în intravilanul municipiului Galaţi, cu excepţia Serviciului Public Ecosal Galaţi, şi retragerea autorizaţiei de funcţionare celor care nu-şi vor schimba sediile în zonele periferice. Acest proiect mai prevede şi ca agenţii economici din municipiul Galaţi să predea către Serviciul Public Ecosal Galaţi (cu care au încheiat contract de prestări servicii de salubrizare) o cotă de deşeuri reciclabile tip hârtie, carton, folie, PET, HDPE, cutii aluminiu şi sticlă de minimum 15 la sută din cantitatea de deşeuri contractată. În caz contrar, aceştia vor plăti o taxă suplimentară pentru neîndeplinirea obligaţiei de predare a cotei de 15 la sută de deşeuri reciclabile şi se face venit la bugetul local, fiind destinată îndeplinirii obligaţiilor de mediu prevăzute în OUG nr.196/2005 privind Fondul pentru mediu.

Măsura a fost gândită astfel, potrivit directorului Ecosal, pentru că agenţii economici şi chiar societăţi din subordinea Primăriei preferă să dea reciclabilele unor alte societăţi care au ca activitate valorificare deşeurilor, în scopul câştigării unui venit în plus.

"Eu înţeleg că oamenii preferă să dea reciclabilele în schimbul unor bani, dar legea spune că noi suntem unic operator, iar gunoaiele este bunul municipalităţii, plus că fără acest aport toată lumea va suferi, la sfârşit de an, când va trebui să plătim obligaţiile privind fondul pentru mediu", ne-a declarat şeful Ecosal, Ionuţ Pucheanu.

Legi ignorate

În acest moment, există HCL 333/2001 care interzice circulaţia căruţelor pe drumurile publice din interiorul oraşului, singurele zone unde aceasta este posibilă fiind Barboşi, Traian Nord, Fileşti şi Bădălan. Există şi HCL 307/2006, potrivit căreia încălcarea regulilor constituie contravenţie şi se pot aplica amenzi cuprinse între 100 şi 800 de lei. De asemenea, potrivit legii salubrizării (Legea 99/2014), sustragerea de deşeuri din pubelele municipalităţii este considerată furt, pentru că autorităţile locale sunt deţinătoarele de drept ale deşeurilor populaţiei. Numai că amenzile nu prea sunt plătite, iar legile sunt ignorate. Potrivit directorului Ecosal, Ionuţ Pucheanu, potrivit memorandumului ISPA, cât şi a licenţei ANRSC, serviciul pe care îl conduce este singurul operator autorizat pentru precolectarea, colectarea şi transportul deşeurilor.

Juriştii analizează de jumătate de an

Întrebată care este motivul pentru care proiectele stau de atâta timp în departamentul juridic, fără a fi avizate, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Galaţi, Emanuela Turcu, ne-a spus că cele două proiecte sunt analizate de jurişti pentru a fi identificat temeiul legal în baza cărora ar putea fi adoptate. „După această etapă, proiectele de hotărâri vor ajunge la direcţia de resort pentru a fi întocmite documentele prevăzute de lege pentru promovarea lor în Consiliul Local. Apoi vor fi supuse dezbaterii în comisiile de specialitate ale Consiliului Local şi, dacă vor primi aviz favorabil, vor fi supuse votului în plen”, ne-a declarat purtătoarea de cuvânt.

Citit 2923 ori Ultima modificare Vineri, 29 Mai 2015 13:06

5 comentarii

 • postat de GALATEAN
  Joi, 28 Mai 2015 12:44
  78.96.253.***
  Agentii economici sa predea la Ecosal o cota de materiale reciclabile,PRIMARIA fiind unic operator, gunoaie ce apartin municipalitatii!? Fara bani,gata adunate, pomana, iar mamelucul Pucheanu, care i-a lasat pe galateni sa-si rupa picioarele pe gheata asta iarna, sa valorifice si sa-i dea lui cap de minge pentru paranghelii?Da multi prosti cred consilierii locali ca sunt in orasul asta?!Dar de ce nu ati inserat in HCL recunoasterea ca privatii care genereaza gunoaie, acestea fiind un bun al lor intrucat in pretul produsului din ambalaje este inclus insusi ambalajul, valoare ce trebuie recuperata de cel ce le-a achizitionat CL emite hotarari care sa-si scuteasca salariatii de munca, dand sarcini privatilor, care, catusi de cat, mai fac cate un loc de munca.Priviti pana unde a ajuns prostia, marlania, obraznicia, celor pe care i-am ales!
  Asteptati, asteptam si noi galatenii ca in aceste conditii, cand Primaria emite o hotarare, care din start blocheaza actiunea de strangere si valorificare a deseurilor, orasul Galati sa fie curat.In aceste conditii, draga Primar cu mintea-n par, onorati halucinati din CL, luati-va adio de la aceasta actiune de strangere si reciclare a deseurilor asa cum prevad normele de mediu, iar la urmatoare verificare a doamnei de la mediu din minister, Galatiul va fi amendat, asa cum de fapt a si promis,sigur din banii galatenilor.Da de ce sa nu platiti voi ma, nenorocitilor, ca de aceea v-am votat, sa faceti ce trebuie pentru orasul Galati, nu sa stricati aerul degeaba, facand figuratie la CL,gandindu-va la afacerile voastre....

  Politia Locala si Ecosal au incheiat un parteneriat pe doua gandiri, motiv ,care din start erau cu defecte, si nu s-au aplicat, trenand si acum pe la juridicul primariei.Unde era prevazuta sanctionarea pentru furt de la punctele de colectare, confiscarea carutelor si carucioarelor tractate de mana.Pai in tot orasul se vad carute cu cai, carucioare pline cu saci de rafie care contin exact ceea ce s-a hotarat a se pune capat:furtul de materiale reciclabile de la ghenele de gunoaie, care,da, sunt proprietatea primariei, nu cele din curtile privatilor, circulatia carutelor pe strazile principale, intrun cuvant, anarhie, cu politie locala de fata, care sta si nu-si face treaba.Cate carute si carucioare au fost confiscate, cate amenzi au fost date din aceasta cauza?!La fel intreb cate amenzi s-au dat marlanilor cu caini in parcuri care nu respecta HCL-ul cu maturica, punga?Cine ii controleaza pe acesti falsi politisti de carton,care ne sfideaza zi de zi, tolaniti prin parcuri, fara sa-si faca datoria?Unde sunt cei aproape 500 de politisti locali carora CL, la propunerea primarului, li se acorda 720 de lei lunar,spor de hrana, peste salariul de incadrare, nefiind vazuti in oras?Unde mai pui ca acum au si steag de parca ar face parte din nu stiu ce cohorte de lupta, pentru care s-au cheltuit foarte multi bani, grade, uniforme, echipamente speciale de interventie rapida.SIC!

  Din articolul mai sus prezentat se trage, fara doar si poate, concluzia ca in Primaria Galati domneste anarhia, nerespectandu-se nici macar propriile hotarari, orasul Galati, numai prin ce s-amprezentata in media in ultiul timp, cazanul pentru apa calda, trotuare incalzite, gunoaie nepuse in circuitul de mediu asa cum spune legea, si, desigur, toate cate sunt nelalocul lor, duc la credibila constatare la o bolnavicioasa gandire a primarului, a consilierilor locali, a lipsei de autoritate, toate la un loc facand viata grea locuitorilor orasului nostru care trebuie IMEDIAT sa iasa in strada si sa-i scoate de urechi pe cei ce din greseala au fost alesi.Si alegeri locale anticipate!
  0
  6
  Raportează
 • postat de Eu
  Joi, 28 Mai 2015 12:37
  109.166.143.***
  @george,

  Vorbesti ca un adevarat habarnist. Ai idee ce face Ecosalul cat are voie sa faca si ce poate sa faca?
  4
  1
  Raportează
 • postat de Robert Popescu
  Joi, 28 Mai 2015 12:29
  5.254.65.***
  +1 Ecologistul.

  Din pacate, dom primar l-a premiat pe Manoliu pentru cat de bun este. Doar ca numai dansul vede asta, noi, cetatenii, nu. Si ca Manoliu mai sunt. Oameni cu aspiratii inalte, performante minime. Oameni care totdeauna au pacalit.

  E pacat ca tocmai noi, cetatenii, cei care-i platim, avem cel mai mult de suferit de pe urma lor.
  Parca cei de la Ecosal au inceput sa se mai miste, sa fie mai vizibili. Din pacate, cred cu toata sinceritatea ca Politia Locala a fost dotata, au primit salarii, premii, sediu, sala de fitness, etc, dar din punct de vedere profesional sunt teribil de slab pregatiti.
  Parte din tot ceea ce inseamna negativ la nivel de societate in Galati, de domeniu public, se datoreaza in primul si primul rand competentei profund limitate a directorului politiei locale. Poate observati activitatea domnului Manoliu in parametri reali de performanta, domnule primar.
  V-ar parea rau ca l-ati premiat ;)
  0
  1
  Raportează
 • postat de Ecologistul
  Joi, 28 Mai 2015 12:19
  81.12.149.***
  Nici Politia Locala nu-si face treaba cum trebuie si sunt platiti degeaba din banii contribuabililor.
  Sunt convins ca nici macar acestia nu cunosc bine toata legislatia comunitara pe care trebuie sa o aplice si trec de cele mai multe ori nepasatori pe langa scormonitorii de gunoaie, pe langa detinatorii de caini care isi fac nevoile prin parcuri sau alei, pe langa gropile din asfalt, pe langa gunoaiele aruncate aiurea de la balcoane, pe langa PET-urile sau pachetele de tigari goale aruncate de anumiti indivizi pe strada, fiind mai preocupati de convorbirile la mobil sau in discutiile cu partenerul/partenera de drum!
  0
  3
  Raportează
 • postat de George
  Joi, 28 Mai 2015 09:18
  5.13.215.***
  Daca serviciul de salubritate ar fi fost atribuit prin licitatie unor operatori privati, s-ar fi atins obiectivul de reciclare si nu ar mai fi existat problema cu taxa la fondul pentru mediu. Dar asa, toti incompetentii isi iau lefuri nemeritate de la primarie, iar cand rezultatul incompetentei lor se reflecta in amenzi si sume de platit, ridica din umeri si considera ca nu ei trebuie sa plateasca ci noi, toti contribuabilii. Daca dl. Ionut Pucheanu lucra in mediu privat, probabil in momentul de fata urmarea factorul postal sa-i aduca indemnizatia de somaj. De fapt nici macar atat, pentru ca nu i se desfinta postul ci era pur si simplu dat afara.
  0
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.