La doar 13 ani, creşte fără apă curentă şi lumină, dar e CAMPIOANĂ la kaiac-canoe

La doar 13 ani, creşte fără apă curentă şi lumină, dar e CAMPIOANĂ la kaiac-canoe
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Printre zecile de copii care vin la Fundaţia „Inimă de Copil” din Galaţi am cunoscut-o, de această dată, pe Andrada Buldum, o domnişorică frumoasă, de doar 13 ani, care are o perseverenţă mai mare decât ea însăşi, putem spune. Trăieşte în Barboşi, într-o casă modestă, unde însă nu sunt nici măcar condiţiile pentru un trai decent, adică apă curentă sau electricitate. Mai are patru fraţi de 20 ani, 16 ani, 12 ani, iar cel mai mic are doar opt luni. Mama stă acasă să aibă grijă de copii şi doar tatăl munceşte. O duc greu, de pe-o zi pe alta. Însă Andrada, încercând să fugă de condiţiile de acasă, a găsit refugiu perfect, după cum spune chiar ea: de un an de zile practică kaiac – canoe la clubul sportiv Dunărea Galaţi. Nu vrea să fie privită cu milă de cei din jur, ci doar să aibă putere să-şi continue visul de a ajunge cât mai sus.

„Nu mi-a plăcut la început”

Fata recunoaşte că până să vadă cum este la kaiac-canoe nu a mai încercat să practice alt sport. Chiar dacă la început nu i-a plăcut, acum simte că şi-a găsit drumul în viaţă pe care să meargă cu fruntea sus şi mâinile puternice. „O prietenă de-a mea a fost prima dată la club, la antrenamente la balta Cătuşa. Am fost şi eu cu ea două, trei zile, dar nu mi-a plăcut. Mi s-a părut un sport foarte greu şi am spus că nu este pentru mine. După două săptămâni am revenit şi am văzut că pot să mă descurc. A început să-mi placă foarte foarte mult, nu vreau să renunţ la acest sport vreodată”, ne-a spus Andrada. Chiar dacă părinţii ei nu au fost de acord la început, susţinând că este un sport pentru băieţi, foarte obositor, ei au cedat în faţa dorinţei copilei.

Campioană din prima

La sfârşitul lunii aprilie, pe balta Cătuşa, s-a desfăşurat concursul „Cupa primăverii” la kaiac-canoe, organizat de Clubul Sportiv Municipal Brăila, la care a concurat şi Andrada. Competiţia a fost extrem de importantă pentru ea, mai ales că a fost prima la care a participat. Cu multă ambiţie, a reuşit să iasă pe locul al treilea, la categoria ei de vârstă. „Am fost pe un caiac foarte mare, mă mişcam destul de greu şi de aceea nu mă aşteptam să iau locul al treilea pe podium. Am avut foarte multe emoţii, mi-au dat lacrimile de fericire. M-am bucurat că au venit şi părinţii cu mine, m-au urmărit atenţie de pe mal”, mărturiseşte Andrada.

Sus, tot mai sus

Pentru a avea rezultate din ce în ce mai bune, sportiva se antrenează din greu. „Am antrenament în fiecare zi, de la ora 16,00, o oră şi jumătate. Iar în vacanţe, ne antrenăm de două ori pe zi: de la 9 dimineaţa până la ora 12,00. După, plecăm acasă, ne odihnim şi revenim pe apă la patru după amiaza. În timpul antrenamentului facem încălzirea, scoatem kaiacul din hangar şi ieşim pe apă. Facem câte două ture pe balta Cătuşa. După, mergem şi facem mişcare şi la sală, trebuie să lucrăm mâinile şi picioarele să avem forţă. La început nu-mi plăcea la sală, dar am înţeles că trebuie. E destul de obositor, dar îmi place. Doar duminica este zi liberă pentru noi, să putem să ne mai odihnim, să ne relaxăm”, povesteşte fata.

Chiar dacă încă este micuţă, Andrada este destul de matură pentru vârsta ei. Ştie exact ce vrea să facă: „Vreau să particip la din ce în ce mai multe concursuri, să iau premii, să am satisfacţia muncii mele. Mi-ar plăcea să-mi fac acasă un loc special unde să-mi aşez toate medaliile şi cupele pe care o să le câştig. Şi, de ce nu, într-un viitor ceva mai îndepărtat, mă văd antrenoare de kaiac – canoe”. Până atunci, ea se pregăteşte intens pentru un concurs care va avea loc în luna august, la Piteşti.

Familia de la „Inimă de Copil”

Andrada Buldum este elevă în clasa a cincea, la Şcoala Gimnazială nr. 18 din Galaţi, în cadrul programului „A doua şansă”. În ciuda greutăţilor de acasă, ea îşi doreşte mult să-şi continue studiile. A intrat în familia „Inimă de Copil” încă de anul trecut. Mărturiseşte că s-a ataşat mult de toţi de la asociaţie şi că a prins încredere în oamenii care o susţin. Vine în fiecare zi la centru, pentru că aici a găsit sprijinul de care are nevoie. „Eu vin aici dimineaţa. Îmi fac temele, mănânc o mâncare caldă şi apoi plec la şcoală. Când mai am timp, mă joc împreună cu ceilalţi copii care vin aici, facem diferite activităţi, îmi place foarte mult”, spune Andrada.

Gândurile pozitive sunt împărtăşite şi de adulţii care o supraveghează. „Ne mândrim cu campioana noastră. Andrada este o fetiţă specială, foarte ambiţioasă, muncitoare, cu bun simţ. În ciuda dificultăţilor, ea a vrut să continue să meargă la şcoală. După ce a descoperit sportul pe care îl practică acum, noi am susţinut-o mereu, chiar dacă părinţii nu au fost de acord la început. Ne bucurăm să o avem printre noi, să o vedem cum creşte, cum se dezvoltă. Îi urăm mult succes pe mai departe. Pentru că mereu, când putem, îi recompensăm pe copii pentru reuşitele lor, acum am reuşit să o trimitem pe Andrada într-o excursie la mare. A plecat cu o voluntară din Elveţia, care a fost în vizită pe la noi. Au fost în staţiunea Mamaia trei zile şi s-au distrat la maximum”, spune Sanda Docan, psihologul fundaţiei „Inimă de Copil” Galaţi.

Orice ajutor e binevenit

Din lipsă de bani, părinţii Andradei nu îşi permit să-i cumpere fetei un echipament sportiv special pentru kaiac canoe, pelerină de ploaie, cremă de protecţie şi alte obiecte necesare în practicarea acestui sport. Gălăţenii care vor să o ajute pe Andrada să-şi ducă visul mai departe, pot veni la sediul redacţiei „Viaţa liberă” (strada Domnească, nr. 68) pentru a face donaţii, sau pot merge direct la sediul Fundaţiei "Inimă de Copil" (strada Furnaliştilor, nr. 24) pentru a o cunoaşte pe această copilă ambiţioasă.

Citit 46861 ori Ultima modificare Duminică, 28 Iunie 2015 18:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.