Unde evadăm vara asta: Cât ne costă vacanţa pe litoralul românesc

Unde evadăm vara asta: Cât ne costă vacanţa pe litoralul românesc
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Unii ştiu deja unde vor să îşi petreacă concediul, alţii poate mai stau pe gânduri. Cu poftă de relaxare şi distracţie, visăm să lăsăm în spate betoanele şi noxele de Galaţi, pentru o întindere de nisip fin şi infinitul mării. Unul din paşi ar fi să ajungem în Constanţa, iar de acolo, dacă nu optăm pentru ultracunoscuta Mamaia, vedem încotro ne orientăm. Sau, în mod excepţional, putem alege o destinaţie specială, cum ar fi rezervaţia naturală Corbu. Indiferent de opţiune, iată câteva repere de care trebuie să ţineţi seama. 

Drumul, variante şi costuri

Cei care pleacă din Galaţi, pentru a merge spre Constanţa, au un singur tren direct (interegio). Acesta pleacă la 7,20, ajunge în oraşul Constanţa la 11,18 şi biletul costă 69 de lei, potrivit infofer. Mai sunt legături de interegio cu regio, dar faci cu o oră şi ceva mai mult, biletul fiind mai ieftin cu 20 de lei. Este, de asemenea, şi varianta unei legături regio cu regio, diferenţa de timp este tot cam de o oră şi jumătate, asta dacă nu se defectează vreunul dintre trenuri, iar costul unei asemenea variante este de 34 de lei. Dacă pleci cu maşina personală, combustibilul te costă, până în judeţul cu mare, cam 100 de lei, dar, dacă ţinem cont că mulţi dintre cei care se hotărăsc să plece la mare nu se duc singuri, este probabil cea mai convenabilă variantă. Dacă vrei să mergi cu maxi taxi, asta înseamnă să plăteşti 50 de lei, iar conform site-ului autogări.ro, cursele către Constanţa sunt cam din jumătate în jumătate de oră sau la interval de o oră, în funcţie de perioada zilei. Oricum, rezervarea trebuie făcută din timp.

Satul de vacanţă şi Aqua Magic

Dacă ai ales destinaţia Mamaia, din Constanţa ajungi uşor cu mijloacele de transport în comun, cu doar câţiva lei. Dacă ajungi în această staţiune turistică, sigur nu eşti zgârcit şi ai ce cheltui, pentru că aici te aşteaptă peste două hectare de piscine, tobogane şi căderi de apă, toate adunate în Aqua Magic. Mai este şi renumitul Sat de Vacanţă, care adună peste 30 de restaurante tradiţionale şi minishopuri de suveniruri cu şi din scoici. Ofertele de cazare încep aici de la 90 sau 100 de lei, camera dublă, dar asta ar putea însemna că baia este pe hol. De asemenea, poţi găsi apartamente cu două sau trei camere de închiriat, ale căror preţuri pot pleca de la 250 de lei. O cameră dublă ar putea costa 100 de lei, în timpul săptămânii, iar în weekend 120 – 130 de lei, asta dacă eşti norocos, pentru că acestea ajung şi 180 de lei camera sau la 440 de lei, pe timp de weekend. Găseşti, de asemenea, şi garsoniere la 100 – 120 de lei. Având în vedere opţiunile de distracţie, dar şi de cazare de tip familial, staţiunea ar fi o opţiune pentru cuplurile care au copii.

Gălăgie pentru petrecăreţi

Costineşti, pe vremuri, un pic mai liniştită decât alte staţiuni, chiar dacă a fost întotdeauna o destinaţie a tinerilor, acum a devenit un centru al gălăgiei. Cu toate acestea, cei care nu sunt deranjaţi de aglomeraţie, trebuie să ştie că cele mai multe oferte de cazare pornesc undeva de la 60 - 70 de lei camera dublă. Iar la preţul acesta ai şi baie în cameră, pentru cei care vor intimitate şi confort. Până la sfârşitul lunii iunie, au fost multe oferte de cazare cu 50 de lei camera dublă, dar, cine ştie, poate, dacă sunteţi destul de hotărât să daţi de un chilipir, poate chiar veţi avea succes.

Boemia luată cu asalt

Până acum câţiva ani, ultima staţiune de pe malul românesc al Mării Negre, Vama Veche, era caracterizată prin sălbăticie hipioată. Nu mai e liniştea care era cândva, nici nu a rămas o staţiune a folkiştilor sau a rockerilor. Din cauza mediatizării din ultimii ani, staţiunea este destul de plină şi în afara zilelor în care se desfăşoară Festivalul Folk You! Florian Pittiş. Cu maşina personală, te costă până acolo cam 100 de lei (dus) şi faci cam trei ore. Dacă nu ai maşină, din Constanţa trebuie să iei un autocar sau microbuz până în Mangalia, care costă 10 lei, iar din Mangalia până în Vamă mai dai 3, 5 lei. Dacă vrei să mergi cu trenul, ori trebuie să schimbi în Feteşti, pentru a ajunge la Mangalia, ori la Constanţa, ori la Mărăşeşti. Primul bilet costă 83 de lei, al doilea 68, iar al treilea 82, potrivit site-ului CFR. Comodă este închirierea unei rulote, care costă pe noapte 40 lei, plus 15 lei de persoană-utilităţile. Pentru a sta la cort ajunge pe aproape. În sensul că, ori plăteşti cortul 20 de lei şi mai plăteşti 15 lei pe zi de persoană, ori plăteşti 20 de lei de persoană şi mai plăteşti taxă de cort de 8 lei pentru cort mic, 15 lei pentru cort mediu şi 30 de lei pentru cort mare. Sigur cine are experienţă ştie şi variante mai ieftine. Te poţi caza la campinguri de tip căsuţă, cu sau fără baie proprie. Costurile pornesc de la 60 pe noapte camera dublă în timpul săptămânii şi 70 de lei pe noapte în weekend şi ajung până la 100 – 120 de lei pe timp de week-end.

Linişte la Corbu

Aflată la 8 kilometri nord de staţiunea Mamaia, învecinată la sud cu oraşul Năvodari, Plaja din Corbu a fost inclusă recent în topul celor mai frumoase plaje din lume, datorită peisajului sălbatic şi apei cristaline. Este linişte, dar poţi face şi windsurf, kitesurf, drumeţii până la Histria sau până la Lacul Sinoe. Comuna Corbu are o bună legătură rutieră judeţeană, pe DJ 226. De la Galaţi până la Corbu faci cu maşina personală aproximativ două ore şi jumătate, asta ţinând cont de o viteză medie de 58 de kilometri pe oră, iar drumul costă în jur de 74 de lei. Mai greu este dacă nu ai maşină personală, pentru că itinerariul e mai complicat. Cea mai bună variantă de a ajunge la Corbu cu maxitaxi este prin Tulcea, cursele fiind mai dese spre Năvodari. Plus că dacă microbuzele merg spre Năvodari, acestea te pot lăsa în sat Corbu. Dacă alegi un itinerariu care pleacă din Galaţi direct spre Năvodari (nu prin Tulcea), ajungi acolo abia la 20,45, iar ultima cursă Năvodari – Corbu e la 20,30. E cam dificil cu camparea pe plajă. Poţi lua amendă dacă te hotărăşti să îţi desfaci cortul acolo, pentru că se află în administraţia ARBDD Tulcea, fiind rezervaţie naturală. Cazarea la o pensiune sau vilă în sat Corbu costă de la 60 de lei camera dublă în timpul săptămânii şi 70 de lei în weekend, până la 150 de lei.

 

Citit 5684 ori Ultima modificare Joi, 02 Iulie 2015 11:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.