Ne pleacă generaţiile de aur

Ne pleacă generaţiile de aur
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Zeci de perechi de ochi încercănaţi de slovele cărţilor. Zeci de inimi rămase tinere, pentru că timp de treizeci de ani şi mai bine  şi-au avut sălaşul în mijlocul copiilor.

Zeci de profesori, educatoare şi învăţătoare care au ieşit anul acesta la pensie s-au aflat marţi, 16 iunie, în aceeaşi sală, la Colegiul „C. Negri” (Pedagogic) pentru a fi sărbătoriţi şi pentru a primi din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean mulţumiri în numele generaţiilor de  elevi cărora le-au îndrumat paşii. Printre aceştia s-au aflat dascăli cu nume sonore, care de-a lungul anilor au devenit oameni de referinţă pentru Galaţi.

Prin pensionarea lor şcoala va suferi tot atâtea pierderi:  profesorul Constantin Ursu (CNVA), Maria Brăilescu (CNVA), Mihai Brăilescu (CNVA), Mărioara Şuşnea (Şc. 11), Cecilia Solomon (Şc. 13), Maria Drăgănescu (Şc. 16), Ilie Dumanovski (Şc. 12), Rodica Nazare (Şc. 10), Dana Mitan (Şc. 40) şi mulţi alţii. 

În total 160 de cadre didactice, cărora chiar dacă nu le-am consemnat numele, zeci de generaţii de elevi au pentru ce să le mulţumească. Un profesor bun îşi pune definitiv amprenta pe viaţa elevilor săi şi se poate regăsi în fiecare zi, în gândurile şi faptele acestora.

„Aş mări salariile la toţi profesorii”

Aşa şi-a început discursul inspectorul general Doruleţ Resmeriţă, care a ţinut să le mulţumească profesorilor pensionari pentru ceea ce au înfăptuit de-a lungul carierei: „Aţi lăsat la o parte problemele personale şi faptul că aveţi salarii mici şi aţi pus pe primul loc şcoala. Ziua de astăzi nu e un sfârşit, e un început: vă rog să rămâneţi alături de şcoală”.

Preşedintele executiv al Sindicatului Învăţământului Preuniversitar, Valeriu Diculescu, a recunoscut cu tristeţe: „Ne pleacă generaţiile de aur din învăţământ. Din păcate, din cauza condiţiilor economice actuale, există din ce în ce mai puţine nume emblematice în învăţământ.”

„Întotdeauna va fi nevoie de profesori”

Din partea profesorilor pensionari a vorbit Mihai Brăilescu (fost inspector şcolar general, fost director al CNVA-ului). „Mulţumim celor de la ISJ. Este pentru prima oară când se organizează o sărbătoare pentru pensionari. Noi, profesorii, suntem sensibili la asemenea atenţii, pentru că, la fel ca şi actorii, suntem sensibili la reacţia publicului, care pentru noi  îl reprezintă elevii”.

„Întotdeauna va fi nevoie de profesori, ei reprezintă baza în învăţământ, cu toată informatizarea spre care se tinde. Nu se va ajunge niciodată ca elevul să stea conectat la calculator, ca un telefon mobil pus la încărcat şi să iasă învăţat. Pentru asta are nevoie de profesori”, a spus printre altele renumitul profesor de la CNVA.

S-au împărţit scrisori de mulţumire, s-a ciocnit o cupă de şampanie, li s-a urat o viaţă lungă şi să se bucure de pensie.

Una dintre învăţătoare, Adriana Popa, de la Şcoala Nr. 19, a recunoscut că, „la fiecare 15 septembrie ochii i se vor umple de lacrimi”, pentru că timp de 38 de ani, a ascultat chemarea clopoţelului la fiecare început de toamnă şi-i va fi greu să facă altfel de-acum încolo.

Comentarii foto:

1 - „Pentru că aţi ştiut să zâmbiţi în clasă chiar şi când sufletul v-a fost plin de lacrimi, a venit momentul să vă mulţumim” (Scrisoarea de mulţumire)

2 - Profesorul Mihai Brăilescu: „Toate experimentele din învăţământ sunt ca furtunile pentru o apă adâncă. Fac zarvă la suprafaţă. Învăţământul românesc va şti să păstreze în adânc valoarea”.

Citit 2271 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.