Feriţi-vă copiii de bolile verii!

Feriţi-vă copiii de bolile verii!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În zilele lungi şi toride de vară, copiii dumenavoastră s-ar putea îmbolnăvi, mai ales dacă nu îi ocrotiţi îndeajuns sau dacă nu îi învăţaţi din vreme ce să facă în situaţiile care le pun sănătatea în pericol. Mai multe detalii despre simptomele şi prevenţia afecţiunilor de sezon ne-a oferit directorul medical al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfântul Ioan”, dr. Florin Iordache.

Boli diareice, botulism şi hepatite

„De obicei, temperaturile ridicate favorizează înmulţirea microbilor. În aceste condiţii, apar anumite boli, îndesebi cele de natură infecţioasă. Mai frecvente la copii sunt afecţiunile diareice acute - dintre care cele mai grave sunt toxiinfecţiile alimentare. Spre exemplu, boala diareică acută poate fi cauzată de infecţia cu salmonela. Simptomele sunt: greţuri, vărsături, scaune diareice de culoare verzuie şi febră”, a precizat dr. Iordache. Evident, în asemenea cazuri părintele trebuie să îl aducă pe cel mic la medic, nu să încerce să îl vindece cu ajutorul automedicaţiei.

Acestea nu sunt însă singurele afecţiuni care i-ar putea chinui pe copii, în vacanţa de vară. „O afecţiune gravă care ar putea apărea este botulimsul. Am avut un astfel de caz. La început apar constipaţia şi starea generală alterată, dar în ultimă instanţă boala se manifestă prin pierderea vocii, pentru că sunt afectaţi muşchii şi sistemul nervos. La început aveam de-a face cu o voce scăzută, iar starea se poate agrava până când pacientul nu poate să mai vorbească. Se poate ajunge până la insuficienţă respiratorie şi stop respirator”.

„Este o afecţiune foarte periculoasă şi survine după consumul de alimente din conserve. De aceea, conserva din care se va mânca ulterior trebuie controlată, ca să nu fie umflată. Botulismul poate apărea şi în urma consumului de cârnaţi sau carne afumată”, atenţionează  medicul pediatru.

Şi cum până la toamnă o să tot fie rost de joacă pe afară, copiii ar trebui să ştie că nu trebuie cu nici un chip să mănânce fără să se fi spălat pe mâini. „O altă afecţiune care apare este hepatita tip A, sau «boala mâinilor murdare». Preventiv, înainte de fiecare masă trebuie să ne spălăm pe mâini. Este o afecţiune relativ uşoară, care la unii se vindecă spontan, fără să îţi dai seama”.

„Dar, în momentul în care se manifestă acut hepatita virală apare cu stare de somnolenţă, tegumentele galbene - icter scleral şi tegumentar, urina se colorează în roşu şi scaunele se decolorează. Hepatita A nu se cronicizează, dar, netratată, poate deschide calea apariţiei altor tipuri de hepatite, dat fiind faptul că imunitatea pacientului scade”, a mai spus dr. Iordache.

Citit 647 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.