UTIL PENTRU GĂLĂŢENI: Cât te costă montarea centralei termice şi ce paşi trebuie urmaţi

UTIL PENTRU GĂLĂŢENI: Cât te costă montarea centralei termice şi ce paşi trebuie urmaţi
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

* Montarea unei centrale termice se face doar de către o firmă autorizată, în caz contrar Distrigaz având dreptul să întrerupă alimentarea cu gaz * Costul unei centrale termice variază între 2.000 şi 5.000 de lei, în funcţie de modalitatea de funcţionare * Punerea în funcţiune a centralei poate costa între 50 şi 200 de lei, dacă nu este inclusă în preţul de vânzare


Cum apa caldă nu a venit încă în tot oraşul, iar despre căldura pe care ar trebui să o primească gălăţenii la iarnă nu s-a stabilit încă nimic, majoritatea locuitorilor s-au îndreptat către soluţii alternative, precum boilere, calorifere electrice sau centrale termice. Dacă un boiler sau un calorifer nu presupun costuri exorbitante, ele fiind relativ ieftine şi consumând, în mare, doar curent electric şi apă rece, centrala termică presupune costuri mult mai mari, mai ales în ceea ce priveşte montarea ei.

Primul pas - debranşarea de la reţeaua de termoficare

Cum s-a mai scris în cotidianul „Viaţa liberă”, debranşarea de la sistemul public de încălzire se poate face doar până la jumătatea lunii august. Pentru obţinerea avizelor şi a celorlalte documente trebuie să achitaţi suma de 350 de lei, iar pentru fiecare calorifer sigilat din apartament trebuie să plătiţi încă 25 de lei.

Drumul este, însă, unul extrem de complicat, pentru că aveţi nevoie de foarte multe acte şi avize, iar preţurile nu sunt deloc mici. Prima dată, aveţi nevoie de o cerere de deconectare pe care trebuie să o depuneţi la sediul Calorgal. Cererea trebuie să aibă şi acordul asociaţiei de proprietari din care faceţi parte. Acesta este, însă, doar vârful icebergului, pentru că site-ul Calorgal (Apaterm) specifică nevoia unei „documentaţii tehnice întocmite de un proiectant de specialitate autorizat, dovada încălzirii apartamentului cu o sursă de căldură alternativă (ex. centrală termică), precum şi dovada montării aparatului de măsurare individual al debitului de gaze naturale pe care le consumă acea sursă alternativă”.

După obţinerea avizului de deconectare, operaţiune care îl costă pe utilizator între 350 şi 600 de lei, se trece la executarea propriu zisă a deconectării, inventarierii şi sigilării. Pentru aceasta, sunt necesare o cerere din partea proprietarului apartamentului, aprobată de către reprezentanţii legali ai asociaţiei de proprietari/locatari, precum şi o copie xerox după avizul de deconectare.

Pasul al doilea - montarea centralei

După rezolvarea debranşării de la sistemul public de termoficare, gălăţenii care vor să îşi monteze centrală termică pe gaze trebuie să obţină contorizare individuală, adică o separare de gaz. Pentru aceasta, trebuie contactată o firmă autorizată de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), care să se ocupe de lucrarea de racordare separată la instalaţia de gaze naturale. Pentru montarea unei centrale termice, pe gaz, aveţi nevoie şi de acordul pentru extindere centrală, ce se obţine prin formularea unei cereri către Distrigaz, precum şi de o dovadă a faptului că nu aveţi datorii la plata întreţinerii.

Cum alegeţi centrala

Pentru a putea alege cea mai bună centrală pentru apartamentul în care locuiţi, puteţi apela la o firmă autorizată ISCIR (Inspecţia de Stat pentru controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat) sau o puteţi alege singuri, în cazul în care sunteţi documentat în ceea ce priveşte specificaţiile tehnice ale acestor aparate, cum ar fi tipul de tiraj sau tipul de centrală.

De exemplu, o centrală cu tiraj natural funcţionează cu o cameră de ardere deschisă, astfel încât aerul necesar arderii este aspirat din încăperea unde se aşează centrala. Din acest motiv, încăperea trebuie prevăzută cu o priză de aer. Pentru apartamentele cu spaţiu redus, sunt recomandate centralele cu tiraj forţat, deoarece camera lor de ardere este etanşă, iar aerul necesar arderii este preluat din exteriorul încăperii în care e montată centrala.

Pentru apartamentele cu suprafaţă mare, recomandate de către specialişti sunt centralele care funcţionează pe principiul condensării, deoarece recuperează o bună parte din vaporii de apă din gazele de ardere într-un aşa numit „schimbător de căldură”. Principalul avantaj al acestui tip de centrală este consumul mic de combustibil gazos, comparativ cu randamentul pe care îl dă.

Dar, înainte de a monta o centrală termică într-un apartament sau într-o casă, este important de ştiut necesarul termic al locuinţei. Calculul acestui necesar se face de către un specialist în instalaţii de încălzire şi depinde de gradul de izolaţie al locuinţei, precum şi de orientarea cardinală (dacă apartamentul este situat pe partea vestică, primeşte mai multă lumină solară şi, deci, necesarul termic este mai mic decât pe partea estică a clădirii, spre exemplu). Dacă, totuşi, nu cunoaşteţi necesarul termic al locuinţei, trebuie să ştiţi că o centrală termică de 24 kW este mai mult decât suficientă pentru un apartament cu o baie şi o bucătărie şi cu o suprafaţă de cel mult 180 de metri pătraţi. Doar pentru case mari sau vile, specialiştii recomandă centrale cu puterea de 32 kW sau peste. Preţul pentru o centrală de 24 kW oscilează între 2.000 şi 3.500 de lei, în timp ce o centrală care funcţionează pe principiul condensării poate ajunge şi până la 4.500 de lei.

La costul centralei, însă, se mai adaugă şi costul instalaţiei de încălzire aferente. Spre exemplu, pentru o cameră de 20 de metri pătraţi, aveţi nevoie de un calorifer de 120 cm lungime şi 60 cm înălţime. Pentru acesta, ar trebui să plătiţi în jur de 300 de lei. Dacă mai aveţi încă o cameră, de 30 de metri pătraţi, vă trebuie un calorifer de 160 cm lungime şi 60 cm înălţime, iar costul ar fi de încă 350 de lei. Dar, cum baia şi bucătăria nu pot fi excluse, o montare completă a instalaţiei de încălzire într-un apartament poate depăşi suma de 2.000 de lei. Punerea în funcţiune a centralei termice se face, de regulă, de către firma de la care o cumpăraţi, însă există cazuri în care se poate percepe şi o taxă de punere în funcţiune, care oscilează între 50 şi 200 de lei.

Costurile se amortizează în câţiva ani

Preţul total al unei centrale de apartament, cu tot cu avize şi instalare, poate ajunge până la cel mult 7.000 de lei, însă la final mai trebuie investiţi bani şi în renovarea pereţilor găuriţi pentru a monta ţevile şi centrala propriu-zisă. Un lucru este, însă, sigur. Investiţia se amortizează în câţiva ani, dat fiind că, pe timp de iarnă, în loc să plătiţi 400 sau 500 de lei pentru a menţine o temperatură acceptabilă în apartament, achitaţi o factură în jurul a 200 de lei.

În cazul în care doriţi să evitaţi găurile prea multe prin pereţi, precum şi ţevile înşirate prin casă, puteţi opta pentru o centrală electrică, însă trebuie să ştiţi că trebuie refăcută instalaţia electrică a locuinţei, dar şi că factura la curentul electric va creşte simţitor.

La ce riscuri vă expuneţi

Chiar dacă centrala termică pe gaz este una dintre cele mai uşoare metode de a obţine confortul termic în apartament pe o perioadă nedeterminată, trebuie să aveţi mare grijă la întreţinerea ei. În general, centralele termice trebuie să treacă printr-o revizie tehnică o dată la fiecare doi ani, însă majoritatea utilizatorilor ignoră acest lucru şi stau, la propriu, cu o bombă în casă.

Printre cele mai frecvente probleme care pot apărea se numără exploziile, dar şi intoxicaţiile cu monoxid de carbon, din cauza unor scăpări de gaze. Unul dintre primele semne ale nefuncţionării în condiţii optime de siguranţă este zgomotul, care poate fi cauzat de o depunere de calcar sau de un reglaj defectuos. În aceste situaţii, nu ezitaţi să chemaţi un specialist.

Centralele termice au devenit din ce în ce mai căutate în Galaţi, odată cu întreruperea furnizării de agent termic de către falimentara Apaterm. Din partea nou-înfiinţatei Calorgal nu se ştie, încă, dacă la iarnă va fi direcţionată căldura către apartamentele gălăţenilor, din cauza datoriilor imense acumulate de multe dintre asociaţii. În mai 2015, statisticile relevau faptul că 1,5 milioane de români îşi încălzeau locuinţa cu o centrală termică. Acum, numărul lor cu siguranţă a crescut!

Citit 44659 ori Ultima modificare Sâmbătă, 08 August 2015 10:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.