Smârdanul, la umbra crizei de la Combinat

Smârdanul, la umbra crizei de la Combinat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Problemele generate de criza de la combinatul siderurgic din Galaţi îi afectează în mod serios nu doar pe gălăţeni. Satele din jur, cândva supuse expansiunii urbane, sau mai bine spus unei evoluţii fireşti, au de suferit la rândul lor.

O imagine clară a faptului că lucrurile s-au oprit din evoluţie în aceste zone, sau că ritmul a fost cu mult redus, este comuna Smârdan. Situată oarecum în coasta colosului siderurgic, comuna trăia până acum, din multe puncte de vedere, de pe urma Combinatului.

Mulţi dintre locuitorii comunei munceau acolo, alţii trăiau - trebuie spus - de pe urma furtului de fier vechi de pe platformă, şi vom pune la socoteală şi faptul că la intrarea în comună dinspre Galaţi înflorise un cartier de vile, multe dintre ele aparţinând unor angajaţi ai ArcelorMittal. Nimic din toate acestea nu mai este la fel ca acum un an.

Locuri de muncă pe cale de dispariţie

De la primarul comunei, Costică Stroea (foto 4), am aflat că dacă în urmă cu nu mai mult de un an numărul celor care plecau la muncă în oraş era destul de mare, acum lucrurile s-au schimbat.

"Majoritatea sătenilor au lucrat la Combinat. Dar după cele două ordonanţe, numărul lor s-a redus simţitor. Mai trebuie să spun şi că după această ultimă rundă de plecări voluntare,  o să mai rămână foarte puţini oameni din Smârdan care să lucreze la Combinat. În acest moment mai sunt în jur de 100-150 de oameni care mai lucrează acolo”, ne-a explicat primarul.

Acesta a continuat spunând că există o anumită categorie de localnici care îşi doresc cu tot dinadinsul să îşi părăsească locurile de muncă din Combinat, şi asta dintr-un motiv anume: „De plecat de la combinat, din câte am înţeles eu, pleacă aceia care au datorii pe la bănci şi le pot achita cu plăţile compensatorii care se dau. Se gândesc că decât să fie disponibilizaţi, mai bine încasează acei bani şi nu riscă să rămână pe drumuri sau să le pună banca sechestru pe bunuri. Ceilalţi nu sunt prea încântaţi să plece”.

Problema nu e însă numai a lucrătorilor de la combinatul ArcelorMittal. Mulţi oameni din Smârdan erau angajaţi ai firmelor subcontractoare, primele lovite de efectele crizei economice.

„Îmi amintesc de faptul că anul trecut a trebuit să suplimentez traseul Cişmele - Galaţi cu încă un autobuz ca să poată toţi oamenii să ajungă la muncă. Odată cu criza, s-a simţit imediat, iar numărul acestor persoane care făceau naveta la lucru a scăzut serios", ne-a mai spus edilul comunei.

Piaţa imobiliară – în declin

Problemele sunt mai multe aici. Nu doar dispariţia locurilor de muncă de la Combinat îi frământă pe locuitorii comunei. Dezvoltarea imobiliară a zonei s-a oprit odată cu apariţia crizei. A scăzut numărul autorizaţiilor de construcţie pentru locuinţe în cartierul de vile, iar o parte dintre cei care au început să îşi ridice case aici şi-au epuizat resursele financiare şi au oprit lucrările de construcţie.

"Am mai eliberat autorizaţii de construcţie pentru noi locuinţe, dar în comparaţie cu anul trecut sunt mai puţine cu aproximativ 25 - 30  la sută. Cei care deja au început construcţia din anii precedenţi par a continua lucrările la casele lor, dar există şi o mică parte unde putem spune că lucrul s-a oprit”, ne-a mai spus Costică Stroea.

Potrivit acestuia, dacă anul trecut, prin luna iunie o vatră de casă se vindea cu aproximativ 500 - 600 de milioane de lei vechi, acum piaţa este blocată, iar un lot de casă depăşeşte cu greu valoarea de 300 de milioane. Nici nu se vând, nici nu prea se cumpără locuri de casă.

„Cei care au cumpărat şi au început să construiască aici nu sunt localnici; foarte puţini locuitori ai comunei au cumpărat loturi de casă şi au început să construiască în acea zonă, binecunoscută. Majoritatea sunt gălăţeni, oameni din oraş care şi-au putut permite să investească în construirea unei case şi care pot face naveta la Galaţi zilnic”, a încheiat Stroea.

Citit 1645 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.