Somnambulismul este o tulburare de somn care a suscitat, de-a lungul timpul, atât interesul medicilor cât şi pe cel al scriitorilor sau al cineaştilor. Detalii despre această afecţiune ne-a oferit detalii dr. Sânziana Lovin (med), expert în probleme de somn.
Ce se întâmplă cu cel adormit?
„Somnambulismul este o tulburare motorie în somn care apare la trecerea dintre stadiile somnului. Se manifestă prin comportament motor, până la ridicarea din pat. Este vorba şi despre deplasarea în timpul somnului, deci în condiţiile în care pacientul e adormit. Se păstrează anumite comportamente motorii automate, aşa că pacientul poate deschide o uşă, un dulap şi poate face gesturi stereotipe. S-au raportat şi cazuri de accidente”, a precizat dr. Lovin.
Somnambulism sau epilepsie în somn?
„Diagnosticul trebuie stabilit foarte clar. Cu alte cuvinte diagnosticul diferenţial trebuie făcut cu o anumită formă de epilepsie în somn, care poate fi cauzată de modificări anatomice. În cazul epilepsiei în somn, există un focar ce descarcă nişte impulsuri electrice - poate fi o tumoare sau o cicatrice survenită în urma unui traumatism cerebral”.
„Cu ajutorul polisomografului, deci urmărind parametrii electro-fiziologici în somn, se poate pune diagnosticul diferenţial între somnambulism (care este o afecţiune relativ benignă, dacă nu se ajunge la accidente) şi epilepsia în somn - o boală mai gravă şi care beneficiază de tratament etiologic (adică se poate îndepărta chirurgical focarul de excitaţie şi se poate practic vindeca această formă de epilepsie în somn)”.
„Somnambulismul nu are un tratament etiologic, chirurgical sau medicamentos. La somnambulism, ca la toate celelalte tulburări de somn, prin perturbarea arhitecturii somnului, pacientul poate simţi o somnolenţă diurnă. Dar acest lucru se poate întâmpla în cazul tuturor tulburărilor de somn. Tot ceea ce perturbă somnul se poate manifesta ziua ca o somnolenţă sau ca o oboseală”.
Remediere, prin igiena somnului
„În toate afecţiunile somnului se începe prin corectarea problemelor de igienă a somnului, pentru că o igienă defectuoasă - un număr prea mic sau prea mare de ore de somn sau o distribuţie anormală a somnului pe cele 24 de ore sau abuzul de substanţe - alcool, cafea - pot pune probleme de igiena somnului. Toate problemele de somn se ameliorează atunci când se corectează această igienă a somnului. Aşa se începe”, a precizat dr. Sânziana Lovin.