Medicii de familie au primit doze de VACCIN ANTIGRIPAL. Deocamdată, prea puţin

Medicii de familie au primit doze de VACCIN ANTIGRIPAL. Deocamdată, prea puţin
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* Medicii de familie spun că vaccinul primit este insuficient, dar că au primit asigurări că ministerul va mai trimite şi alte doze


Cele 10.830 de doze cu vaccin antigripal, primite săptămâna trecută de la Ministerul Sănătăţii, au fost repartizate de către Direcţia de Sănătate Publică Galaţi către medicii de familie gălăţeni. Fiecărui medic i-au revenit, în medie, în jur de 30 de doze de vaccin. "În cadrul campaniei de vaccinare antigripală de anul trecut, fiecare medic de familie a primit, într-o primă tranşă, între 30 şi 50 de doze de vaccin", a precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Numărul de vaccinuri, insuficient

Unii medici de familie din Galaţi spun însă că numărul de doze de vaccin pe care l-au primit nu este suficient. "Dacă ne referim la numărul de gălăţeni bolnavi cronic, aceste doze sunt foarte puţine. Avem însă promisiunea că ni se vor da altele după ce le terminăm. Oricum, ce e în mână nu e minciună. Anul trecut am avut 50 de doze, le-am folosit, după care au venit şi alţi pacienţi să întrebe dacă mai pot fi vaccinaţi. Am fost nevoit să le spun că nu mai am. Unii şi le cumpără, alţii nu, în funcţie de posibilităţi. Deşi anul trecut ar fi mai fost nevoie de doze de vaccin am observat că, de la an la an, avem oameni care au înţeles că vaccinare a fost benefică, aici este vorba mai ales de bolnavii cronic dar sunt şi pacienţi care au început să refuze”, a precizat dr. Dumitru Mărăşescu, medic de familie.

O zecime din necesar

"Cele 30 de doze repartizate de către Direcţia de Sănătate Publică reprezintă aproximativ zece la sută din numărul de doze care ar fi necesare pentru a vaccina toată populaţia catagrafiată. Din experienţa ultimilor ani am constatat însă că nu toate persoanele eligibile şi doresc să se vaccineze. Anul trecut am avut la dispoziţie 70 de doze şi au fost suficiente faţă de cererea populaţiei. Aceste 30 de doze primite reprezintă un fel de sondare în rândul populaţiei, să vedem dacă doresc imunizarea în număr mai mare ca anul trecut sau nu”, a spus şi dr. Valentin Boldea, un alt medic de familie.

Vaccinarea, singura cale de a ţine gripa la distanţă

În funcţie de cererea suplimentară de vaccin antigripal, Ministerul Sănătăţii a anunţat că va mai trimite încă o tranşă în teritoriu. Pentru anul acesta, România a importat 500.000 de doze de vaccin antigripal. Acestea au fost distribuite în toată ţara. În cazul în care doriţi să vă vaccinaţi, dar nu beneficiaţi de vaccin gratuit, puteţi cumpăra produsul din farmacii, la preţuri cuprinse între 20 şi 25 de lei. Medicii spun că vaccinarea este singura cale prin care organismul poate fi ferit de gripă. De vaccinare antigripală gratuită pot beneficia bolnavii cronic cu vârste cuprinse între şase luni şi 64 de ani, gravidele, personalul medical-sanitar, precum şi angajaţii din instituţiile de asistenţă socială, copiii şi adulţii din centrele de ocrotire socială şi persoanele care au împlinit deja 65 de ani.

Citit 1788 ori Ultima modificare Marți, 20 Octombrie 2015 19:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.