ALERTĂ MEDICALĂ/ Vaccinaţi-vă copiii, o boală cumplită ameninţă iar!

ALERTĂ MEDICALĂ/ Vaccinaţi-vă copiii, o boală cumplită ameninţă iar!
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Apariţia mai multor cazuri de poliomielită în Ucraina, dintre care două chiar la graniţa de nord cu România, a adus iar în discuţie problema părinţilor reticenţi în privinţa vaccinării copiilor lor. În judeţul Galaţi, ca de altfel şi în restul ţării, există copii care nu au fost încă imunizaţi complet împotriva poliomielitei, cu trei doze de vaccin. Pornind de la această constatare, medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi le recomandă părinţilor sau aparţinătorilor legali să colaboreze cu medicii de familie, pentru ca imunizarea copiilor împotriva poliomielitei să poată fi făcută în cât mai multe situaţii.

Rata de vaccinare din Galaţi, sub cea de siguranţă

"În momentul de faţă, avem un stoc de 1.062 de doze de vaccin antipoliomielitic, suficiente pentru a asigura imunizarea completă a copiilor, acolo unde este cazul", a precizat dr. Mariana Ioan, medic epidemiolog în cadrul DSP Galaţi. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă o rată a vaccinării de cel puţin 95 la sută (rată de siguranţă - n.r.), pentru ca pericolul răspândirii unor boli potenţial periculoase să fie mic. Potrivit medicilor, în judeţul Galaţi, peste 94 la sută dintre copii sunt imunizaţi complet împotriva acestei boli. Imunizarea antipoliomielitică începe la vârsta de două luni şi continuă până la vârsta de şase luni. Pentru că este trecut în schema naţională de vaccinare, vaccinul este administrat gratuit.

Vaccinarea, singura modalitate de prevenţie

OMS a emis o alertă, în luna septembrie, în legătură cu apariţia a două cazuri de poliomielită, în Ucraina, nu departe de frontiera cu România, în regiunea Transcarpatia. Poliomielita este una dintre cele mai grave boli ale sistemului nervos central, putând provoca paralizii, mai ales în cazul copiilor cu vârste mai mici de cinci ani. Pentru că este contagioasă, putând provoca adevărate epidemii, medicii recomandă vaccinarea tuturor copiilor. De altfel, imunizarea prin intermediul vaccinării este singura cale prin care boala poate fi prevenită.

OMS a sărbătorit, la 21 iunie 2012, la Copenhaga, zece ani de când Regiunea OMS Europa (53 de ţări) a fost certificată „liberă de poliomielită“. Ultimul caz de poliomielită din România a apărut în aprilie 1992, în judeţul Giurgiu.

Citit 3398 ori Ultima modificare Luni, 26 Octombrie 2015 01:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.