Investigaţii GRATUITE pentru gălăţenii cu hepatită în stadii avansate, în vederea tratamentului fără interferon

Investigaţii GRATUITE pentru gălăţenii cu hepatită în stadii avansate, în vederea tratamentului fără interferon
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* Este neclar încă modul în care vor fi aleşi gălăţenii bolnavi de hepatita C sau de ciroză hepatică pentru efectuarea testărilor gratuite


Pacienţii cu hepatită cronică C în stadii avansate şi cei cu ciroză hepatică au dreptul, începând de luni, 26 octombrie, la vouchere care să le permită să efectueze investigaţiile necesare pentru aprobarea tratamentului fără interferon. Pe baza voucher-ului primit de la medicul specialist, bolnavul va putea face gratuit aceste investigaţii. Terapia, de care vor beneficia strict pacienţii în stare gravă şi pentru care nu mai sunt alte soluţii, este de asemenea gratuită, fiind decontată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Aceste vouchere vor fi distribuite de medicii de specialitate care vor realiza prescrierea tratamentului şi monitorizarea pacientului în centrele din Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Sibiu, Târgu Mureş, Timişoara şi Oradea.

Totuşi, CNAS nu a explicat, până în prezent (luni după-amiază - n.r.), şi care este traseul exact pe care un gălăţean bolnav de hepatită C, spre exemplu, trebuie să îl urmeze pentru a intra în posesia acestor vouchere. Cel mai probabil, înainte de a ajunge la medicii din centrele universitare amintite, bolnavii vor fi selectaţi de medicii de specialitate din judeţul respectiv.

Costurile transportului, suportate de pacient

Pentru că Galaţiul nu a fost inclus printre centrele unde se va realiza acest tratament, bolnavii gălăţeni vor fi nevoiţi să meargă până la Iaşi, Bucureşti sau Constanţa (cele mai apropiate centre de judeţul nostru - n.r.). Deşi testările vor fi gratuite, drumul trebuie plătit de către pacienţi. Acest amănunt s-ar putea să conteze, având în vedere că va fi nevoie de mai multe astfel de drumuri, pe parcursul tratamentului. Lista laboratoarelor unde se pot realiza aceste testări gratuite, pe baza voucher-ului primit de la medic, este publicată pe site-ul CNAS, la secţiunea "informaţii pentru asiguraţi - medicamente - tratament fără interferon: http://www.cnas.ro/page/tratament-fara-interferon.html. După ce bolnavul va primi rezultatele testărilor de la unul dintre laboratoarele acreditate, dosarul pentru includerea în tratament va trebui depus la Casa de Asigurări de Sănătate cu care medicul curant se află în contract.

Ce trebuie să conţină dosarul pacientul

Pe site-ul CNAS, în partea stângă a paginii, la secţiunea „Informaţii pentru asiguraţi - medicamente - tratament fără interferon”, este afişată o listă cu documentele pe care dosarul fiecărui pacient care vrea să beneficieze de noua terapie trebuie să le cuprindă în mod obligatoriu. Acestea sunt: Investigaţiile paraclinice - hemograma, INR, ALT, AST, GGT, bilirubina totală, albumina serică, AFP, care sunt valabile trei luni de la data efectuării; ARN-VHC cantitativ, fibroscan/fibromax sunt valabile 12 luni de la data efectuării; puncţia biopsie hepatică este valabilă trei ani în cazul pacienţilor cu F3/F4; ecografia abdominală este valabilă şase luni de la data efectuării; testările AgHBs, Ac anti-HIV sunt valabile 12 luni de la data efectuării.

De asemenea, pacienţii vor completa o cerere-tip prin care îşi iau angajamentul că vor lua tratamentul pe toată perioada prescrisă de medic. Odată completat, dosarul va fi trimis la casa de asigurări de sănătate cu care medicul curant se află în relaţie contractuală, în cazul de faţă Bucureşti sau Iaşi. De aici, dosarul va fi transmis către CNAS, unde dosarul va fi analizat şi va primi aviz favorabil sau de decizie de respingere.

Cum se obţine tratamentul

Potrivit CNAS, dacă terapia durează 12 săptămâni, pacientul este nevoit să facă viremia (analiză obligatorie - n.r.) în săptămâna a 12-a de tratament, în timp ce în cazul tratamentului cu o durată de 24 de săptămâni, viremia de la sfârşitul tratamentului trebuie să fie efectuată obligatoriu în săptămâna a 24-a de tratament. „La controlul lunar şi la sfârşitul tratamentului, pacientul va trebui să înmâneze cutiile goale ale medicamentelor, astfel încât medicul să confirme că bolnavul a luat în proporţie de 100 la sută tabletele prescrise. Ulterior, medicul curant va da cutiile goale coordonatorului de la firma ce asigură programul de monitorizare medicală”, prevede documentul de pe site-ul CNAS.

Citit 2926 ori Ultima modificare Luni, 26 Octombrie 2015 19:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.