Proiect pentru susţinerea MEDICILOR REZIDENŢI: Transport şi chirie DECONTATE de la Consiliul Local

Proiect pentru susţinerea MEDICILOR REZIDENŢI: Transport şi chirie DECONTATE de la Consiliul Local
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Consilierul local independent Mihai Alin, împreună cu Asociaţia pentru cetăţenie culturală Arca, lucrează la un proiect care să încurajeze medicii rezidenţi cu domiciliul în altă localitate să opteze să-şi facă rezidenţiatul la Galaţi. Propriu-zis, proiectul vizează gratuitatea transportului cu mijloacele de transport în comun, pentru medicii rezidenţi, în perioada instrucţiei, decontarea chiriei (parţial sau total) pentru rezidenţii cu familie, dar şi reducerea cu 50 la sută din valoarea biletelor de teatru sau alte evenimente organizate de municipalitate. Cheltuielile ar urma să fie suportate de Consiliul Local.

„Încă lucrăm la proiect. Trebuie să vedem ce disponibilitate financiară există, sunt multe lucruri pe care trebuie să le avem în vedere, dar cred că tinerii rezidenţi trebuie susţinuţi pentru a-şi putea continua studiile. Săptămâna viitoare vom depune expunerea de motive la secretariatul Primăriei, pentru avizul Direcţiei de Specialitate”, ne-a explicat consilierul Mihai Alin.

Potrivit iniţiatoarei, Dana Hâncu, din cadrul Asociaţiei Arca, un medic rezident are un venit minim net de 1.050 lei, iar statul nu decontează participarea acestora la diferite congrese sau cursuri de educaţie medicală, de altfel, obligatorii. „Medicii rezidenţi trebuie să scoată din buzunarele lor sume foarte mari de bani (de la 100 lei până la câteva sute de euro) pentru aceste cursuri. Soluţiile propuse vizează un număr de 190 de medici rezidenţi în Galaţi”, a explicat Dana Hâncu.

Criteriile pe baza cărora medicii rezidenţi ar putea beneficia de scutirile de mai sunt sunt ca salariul să fie până în 2.500 de lei, să nu deţină proprietăţi în zona în care desfăşoară rezidenţiatul, să aibă domiciliul în altă localitate, iar acest ajutor s-a acorda pentru o perioadă de maximum patru ani. Proiectul sună destul de bine pentru rezidenţii care operează pe lângă medicii de la Galaţi, având în vedere că, pentru plata chiriei, un medic rezident din altă localitate trebuie să plătească 150 - 200 de euro.

Marius Danilă este din Tulcea şi activează ca medic rezident chirurgie pediatrică la Galaţi. Potrivit acestuia, înscrierea la un congres naţional costă între 100 şi 150 de euro, nemaiţinând cont de costurile de cazare şi mâncare pentru perioada în care se desfăşoară congresul. „Decontarea chiriei ar ajuta mult, pentru că banii pe care i-am da pe chirie i-am putea folosi pentru participarea la congrese”, ne-a spus tânărul medic, care locuieşte la Brăila, pentru că acolo chiria este mai ieftină.

Citit 6133 ori Ultima modificare Sâmbătă, 31 Octombrie 2015 01:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.