SPITALELE unde gălăţenii pot primi tichete pentru ANALIZE GRATUITE, în vederea tratamentului fără interferon al hepatitei C

SPITALELE unde gălăţenii pot primi tichete pentru ANALIZE GRATUITE, în vederea tratamentului fără interferon al hepatitei C
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* Pentru a putea afla dacă beneficiază sau nu de terapie fără interferon, bolnavii gălăţeni de hepatită C vor fi nevoiţi să facă mai multe drumuri, pe propria cheltuială, la Bucureşti, Iaşi sau Constanţa


Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat lista unităţilor sanitare în care bolnavii de hepatită C şi cei cu ciroză hepatică (fibroză F4) pot primi vouchere pentru investigaţiile necesare dosarului de aprobare a tratamentului fără interferon. Lista, care poate fi consultată pe pagina de internet a CNAS, a fost trimisă de compania medicală care a câştigat contractul pentru asigurarea terapiei fără interferon pentru bolnavii cu hepatită C în stadii avansate şi pentru pacienţii cu ciroză hepatică. Potrivit companiei, această listă va fi actualizată periodic, pe măsură ce şi alte spitale sau clinici vor primi astfel de tichete.

Galaţiul nu este prezent pe lista CNAS

Din păcate pentru gălăţeni, nici laboratoarele unde pot fi făcute analizele pentru dosar, nici medicii specialişti care pot prescrie cel mai nou tratament împotriva hepatitei C şi nici spitalele unde terapia va fi propriu-zis prescrisă nu se află în judeţul Galaţi. Din informaţiile publicate de CNAS, cele mai apropiate centre sunt la Iaşi, Constanţa sau Bucureşti. Astfel, deşi investigaţiile şi tratamentul sunt gratuite, transportul din Galaţi şi până în centrul medical ales va fi suportat de către bolnavi.

De la medicul de familie la cel specialist

Concret, pe baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie (medic care ştie evoluţia bolii fiecărui pacient cu hepatită din lista sa - n.r.), bolnavul va merge la un medic specialist din Iaşi, Bucureşti sau Constanţa. În urma consultaţiei de specialitate, medicul respectiv îi va înmâna pacientului voucherul pentru efectuarea gratuită a testărilor fibromax, viremie şi genotipare. Pacientul va merge cu respectivul tichet la unul dintre laboratoare avizate de CNAS, la îndrumarea medicului specialist. Rezultatele acestor testări vor fi ataşate la dosarul care va fi depus la casa de asigurări de sănătate din oraşul ales de pacient. Spre exemplu, dacă un gălăţean cu ciroză hepatică va alege să meargă la unul din spitalele din Iaşi, incluse în acest program de sănătate, analizele vor putea fi făcute tot în cadrul unui laborator din Iaşi, iar dosarul va trebui depus la Casa de Asigurări de Sănătate Iaşi.

18 spitale acreditate, în Bucureşti, Iaşi şi Constanţa

Odată depus, dosarul va fi verificat de o comisie a CNAS, care va decide dacă pacientul poate beneficia sau nu de tratamentul fără interferon. Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul CNAS, 11 unităţi medicale din Bucureşti, patru din Iaşi şi trei din Constanţa au fost incluse în acest program. În Bucureşti, unităţile acreditate sunt: Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila", Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, Spitalul "Sf. Ioan", Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale "Victor Babeş", Spitalul Universitar de Urgenţă, Spitalul de Urgenţă "Prof. Dr. Dumitru Gerota", Spitalul Clinic de Urgenţă "Prof. Dr. Agrippa Ionescu", Spitalul Clinic Colţea, Centrul de Diagnostic şi Tratament "V. Babeş" şi Institutul de Boli Infecţioase "Dr. Matei Balş".

Din Iaşi au fost acreditate Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Sfânta Parascheva", Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Spiridon", Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie şi Spitalul Clinic CFR. În Constanţa, tratamentul fără interferon al hepatitei C va putea fi prescris la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, la Spitalul Clinic Căi Ferate şi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase.

Lista spitalelor, disponibilă online

În cazul în care aveţi acces la internet, puteţi verifica lista completă cu toate centrele acreditate din ţară. Pentru acest lucru trebuie să intraţi pe site-ul CNAS, www.cnas.ro, mergeţi, în stânga paginii, la secţiunea "Medicamente", selectaţi butonul "Tratament fără interferon" şi vă vor apărea mai multe fişiere, printre care şi lista acestor spitale. În acelaşi mod puteţi vedea şi care sunt laboratoarele unde pot fi făcute investigaţiile gratuite, precum şi drepturile şi obligaţiile pe care fiecare pacient le va avea, odată inclus în tratament.

Cum se obţine tratamentul

Potrivit CNAS, dacă terapia durează 12 săptămâni, pacientul este nevoit să facă viremia (analiză obligatorie - n.r.) în săptămâna a 12-a de tratament, în timp ce în cazul tratamentului cu o durată de 24 de săptămâni, viremia de la sfârşitul tratamentului trebuie să fie efectuată obligatoriu în săptămâna a 24-a de tratament.

„La controlul lunar şi la sfârşitul tratamentului, pacientul va trebui să înmâneze cutiile goale ale medicamentelor, astfel încât medicul să confirme că bolnavul a luat în proporţie de 100 la sută tabletele prescrise. Ulterior, medicul curant va da cutiile goale coordonatorului de la firma ce asigură programul de monitorizare medicală”, prevede documentul de pe site-ul CNAS.

O terapie revoluţionară

Tratamentul disponibil până acum pentru românii cu hepatită C era cel cu interferon. Pe lângă efectele secundare destul de pronunţate, problema terapiei cu interferon este că dă rezultate doar într-un număr limitat de cazuri. În comparaţie, noua terapie fără interferon vindecă 98 la sută dintre cazuri, durează doar 12 săptămâni şi are mult mai puţine efecte adverse. Pentru început, autorităţile au anunţat că noul tratament va fi prescris pentru 5.000 de pacienţi, cu forme grave de hepatită C. Pentru fiecare bolnav, terapia va costa în jur de 50.000 de euro.

Citit 1686 ori Ultima modificare Marți, 03 Noiembrie 2015 03:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.