O criză care se adânceşte: LIPSĂ acută de MEDICI în spitalele gălăţene

O criză care se adânceşte: LIPSĂ acută de MEDICI în spitalele gălăţene
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

* Liderii Sindicatului Sanitas atenţionează că deficitul de medici devine tot mai mare, de la an la an


Deficitul de medici şi asistenţi medicali din spitalele gălăţene a ajuns în acest an la peste 2.500 de persoane. Plecarea personalului medical de specialitate către ţări unde salariile sunt de câteva ori mai mari decât în România îi afectează în primul rând pe bolnavi. Apar astfel liste de aşteptare de câteva luni la cabinetele medicale din policlinicile spitalelor, în timp ce multe secţii din spital sunt nevoite să funcţioneze cu un singur asistent pe tură şi cu mult prea puţini medici pentru numărul de pacienţi internaţi. În acelaşi timp, mulţi absolvenţi gălăţeni de Medicină pleacă din România fără a profesa nici măcar o zi în spitalele din ţară. Statul cheltuie anual sute de mii de lei pentru şcolarizarea şi formarea tinerilor medici, fără ca apoi să adopte şi un plan prin care să-i determine să rămână în ţară.

Zeci de ore suplimentare rămân neplătite

În mare parte, la deficitul actual de medici şi asistenţi din spitalele gălăţene a contribuit blocarea angajărilor din Sănătate, din anul 2010. Regula instituită atunci a fost că nicio angajare nu mai poate fi făcută fără ca alte şapte persoane să plece din sistem. În 2013, odată ce criza economică izbucnită în toamna lui 2008 şi-a mai temperat efectele, regula de o angajare la şapte plecări a fost înlocuită de o angajare pentru fiecare plecare. Astfel, teoretic, deficitul uriaş de medici şi asistenţi ar fi putut fi redus.

"Cu toate că angajări se pot face, lipsa personalului medical de specialitate din spitalele gălăţene, la fel ca în cele din tot restul ţării, se adânceşte de la an la an. Când spunem că în judeţul Galaţi este un deficit de cel puţin 2.500 de medici şi asistenţi ne referim la faptul că de aceştia ar fi nevoie, minimum minimorum, pentru asigurarea unui act medical în condiţii decente. Sunt secţii în care există un singur asistent pe tură, pentru câteva zeci de bolnavi. Pentru ca secţia să nu se închidă, personalul medical este astfel nevoit să lucreze zeci de ore suplimentare pe lună, ore pentru care rareori este şi plătit. Tocmai în secţii unde este nevoie de mai mult personal, cum sunt cardiologia, pneumoftiziologia sau pediatria, deficitul este şi mai accentuat", a precizat Paraschiv Sălăvăstru, preşedintele filialei Galaţi a Sindicatului Sanitas.

Solicitări ale sindicaliştilor

Deficitul de medici şi asistenţi, precum şi deblocarea posturilor din sistem au fost două dintre principalele probleme ridicate de sindicalişti în cadrul unei întâlniri pe care Federaţia Sanitas a avut-o cu noul ministru al Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, pe data de 7 decembrie. Legea salarizării unitare a personalului medical, acordarea tichetelor de masă restante, încadrarea salarială a angajaţilor din direcţiile de sănătate publică, din centrele de transfuzii, precum şi a celor din reţeaua de medicină şcolară au fost celelalte chestiuni abordate în timpul întâlnirii.

„Am găsit disponibilitate şi înţelegere din partea noului ministru, pentru a relua şi rezolva proiectele pe care le aveam din timpul fostului mandat (mandatul deţinut de social-democratul Nicolae Bănicioiu - n.r.). Au fost discutate principalele probleme ale personalului din sistemul sanitar, precum şi propunerile federaţiei privind soluţionarea acestora", a adăugat Paraschiv Sălăvăstru.

Citit 2872 ori Ultima modificare Vineri, 11 Decembrie 2015 00:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.