MARTORA UNUI SECOL - O văduvă de război a împlinit 100 de ani
Foto: CEA MAI BĂTRÂNĂ FEMEIE din comuna gălățeană Gohor (Foto ”Viața liberă”, Marius Negri)

MARTORA UNUI SECOL - O văduvă de război a împlinit 100 de ani
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

O cheamă Rusanda Munteanu, şi-a pierdut primul soţ în Al Doilea Război Mondial şi anul acesta a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani. În ciuda anilor, bătrâna se ţine bine şi se bucură de fiecare dată când cineva îi calcă pragul casei. "Bolile nu m-au afectat niciodată. Acuma, doar cu bătrâneţea mă lupt, că nu mă mai mişc ca pe vremuri, dar am ajuns, totuşi, la 100 de ani. În afară de faptul că mă dor oasele, nu am nimic altceva. Mănânc orice, dinţii încă mă ajută să rod şi dulciuri, să mănânc şi carne, şi peşte, orice", ne-a explicat femeia.

Primul bărbat i-a murit în '40

"Ne-am luat în '37, am rămas gravidă şi în '40 a plecat la război, pe frontul de la Bârlad. Nu s-a mai întors şi, din ce mi-a povestit un coleg de-al lui de unitate, a murit pentru că a vrut să îşi aprindă o ţigară. A scos capul din tranşee ca să fumeze şi a fost împuşcat în gât. O moarte prostească! A apucat, totuşi, să îşi vadă fata, care acum are şi ea o vârstă înaintată", ne-a mai spus bătrâna.

Singura dată când a fost aproape de moarte a fost înainte de Revoluţia din '89, când a fost lovită de o răceală puternică. "Două zile nu am ieşit din casă şi am crezut că mor. Am sunat repede o cunoştinţă să îmi facă un sicriu, că sigur mă duc pe lumea cealaltă. Mi l-a adus şi acasă şi... m-am însănătoşit. Aşa că de atunci stau cu sicriul în casă, îl am şi acum. Mi-a dat Dumnezeu viaţă lungă", ne spune, zâmbind, Rusanda Munteanu.

Acum, la bătrâneţe, femeia este ajutată de lumea din sat, când vine vorba de mâncare. "Mai vin femeile de pe aici, din jur, dar am şi un nepot care vine să mă vadă la câteva săptămâni. Îmi aduce mâncare şi ce mai am eu nevoie. Cine ştie cât oi mai duce, că deja e mult la 100 de ani. Am avut noroc că m-au ocolit bolile, dar sunt oameni care suferă şi îi fac şi pe alţii să sufere din urma lor...", ne-a mai spus vârstnica.

La 100 de ani, Rusanda Munteanu este cea mai bătrână gohoreancă, iar casa ei este martora anilor de dinainte de Al Doilea Război Mondial. "Locuiesc aici de când m-am măritat şi nu am vrut să plec. Am prins rădăcini odată cu casa asta din lut şi lemn şi odată cu ea am să şi mor", a conchis bătrâna.

Citit 2823 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Aprilie 2016 17:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.