Atunci când copiii fac copii. O bunică se CHINUIE să-şi crească nepotul ABANDONAT de părinţi

Atunci când copiii fac copii. O bunică se CHINUIE să-şi crească nepotul ABANDONAT de părinţi
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

* Deşi nu are niciun venit, ea e nevoită să aibă grijă de copilul din flori al băiatului ei, care a lăsat însărcinată o minoră


Ioana C. este o bunică, ca multe altele, care îşi cresc singure nepoţii. În grija acesteia (femeia a preferat să rămână anonimă) este un băieţel de câteva luni, dar nu pentru că părinţii sunt plecaţi peste mări şi ţări ca să muncească, ci pentru că ei înşişi sunt încă nişte copii, unul după vârstă, celălalt după lipsa de maturitate. Mama băieţelului este minoră şi a refuzat orice contact cu fătul, chiar de pe patul maternităţii, iar fiul Ioanei C., adică tatăl micuţului, este major şi studiază la o şcoală postliceală din Galaţi. În timp ce o minoră îi purta în pântece copilul, acesta a reuşit să-şi pună pirostriile cu o altă femeie, care aştepta de la el o fetiţă. Ioana C. ne-a spus că actuala ei noră este majoră, pentru că împlinise 18 ani înainte de naştere.

"Povestea aceasta este o adevărată telenovelă. Mamele nepoţilor mei s-au întâlnit chiar în aceeaşi sală de spital. Cea minoră nici nu voia să audă de copil. Mi-a spus că o bate tatăl şi să facem ce vrem cu nou-născutul, pentru că ea are de gând să înveţe. Fiul meu nu are acum niciun venit şi nici eu nu am o leţcaie, dar am acceptat să cresc nepotul, iar el să crească fetiţa lângă nevastă”, ne-a povestit Ioana C.

"Cresc copilul cu ajutor de la biserici"

Bunica băieţelului are 52 de ani, este şomeră din anul 2009 şi nu beneficiază de nicio alocaţie sau sprijin financiar, deşi a activat ani buni în domeniul asistenţei sociale şi ingineriei. Femeia se află în evidenţa Asociaţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă de la începutul anului 2014. "O singură dată am primit ajutor social, acum doi ani. Ca să pot creşte acest copil mai cer ajutor de la biserici şi de la oameni. Aş vrea să fiu ajutată să-mi fac pensionarea, pentru că am mulţi ani de muncă şi, pe lângă asta, am grave probleme de sănătate", a adăugat femeia. Am întrebat-o cum s-a descurcat fără niciun venit mai bine de şase ani, însă Ioana C. s-a eschivat de la răspuns.

Protecţia Copilului oferă ajutor şi consiliere

Ioana C. ne-a spus că ultima activitate profesională a avut-o la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) şi a plecat din instituţie odată cu schimbarea conducerii. I-am comunicat, cum e şi firesc, că DGASPC i-ar putea oferi consiliere şi sprijin, însă femeie a fost categoric împotrivă. "Nu vreau să am de-a face cu Protecţia Copilului, pentru că nepotul meu nu este orfan. Ei mi l-ar lua, iar eu îi port de grijă cum pot şi îl hrănesc cu puţinul pe care îl am", a exclamat Ioana C.

În acest context, am luat legătura cu reprezentanţii DGASPC, care ne-au comunicat că instituţia susţine creştere copiilor în sânul familiei. "DGASPC nu are interesul să ia copilul, dacă acesta este îngrijit şi nu este supus riscurilor. Dacă nu există posibilitatea să stea cu părinţii, cazul acesta fiind unul ideal, atunci noi ajutăm copiii să stea în familia întregită: la bunici, la unchi, etc. Avem cazuri, în Micro 40, unde copiii locuiesc în nişte cocioabe, dar sunt îngrijiţi, spălaţi, stau la cald şi sunt trimişi la şcoală. Ar fi un abuz să luăm copiii. Mai mult, noi le oferim consiliere adulţilor care vor să-i crească. Sărăcia nu este un motiv să lăsăm familiile fără copii. Mă surprinde atitudinea aceasta şi faptul că îi este frică să vină la noi. Oricum, noi nu-i luăm copilul, decât dacă bunica are vreo boală psihică sau stă sub cerul liber. Nici într-un caz copiii nu cresc mai bine la noi decât în familie. Ca să poată beneficia de un venit cât de mic pentru creşterea copilului, ar trebui făcută o evaluare de către Serviciul de Asistenţă Socială al Primăriei, apoi să i se facă plasament social bunicii", ne-a declarat Ciprian Groza, director adjunct DGASPC Galaţi.

Potrivit unor ultime date ale Direcţiei de Sănătate Publică, în primele zece luni ale anului 2014, 179 de minore din Galaţi au devenit mame. Multe dintre acestea îşi abandonează copiii sau îi lasă în grija rudelor.

Citit 3638 ori Ultima modificare Luni, 04 Ianuarie 2016 18:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.