Conservele de carne, un PERICOL pentru consumatori

Conservele de carne, un PERICOL pentru consumatori
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Conservele de carne, prezente pe rafturile oricărui magazin şi cumpărate adesea de români, pun în pericol sănătatea consumatorilor. Aproximativ 85 la sută dintre conservele de pe piaţă conţin nitrit de sodiu, care, în prezenţa proteinelor, se poate transforma într-o substanţă ce duce la apariţia cancerului la stomac. Totodată, 25 la sută dintre conservele de carne conţin cartilagii, vase de sânge, nervi şi ţesut conjuctiv.

Informaţiile au fost publicate de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC) din România, care a realizat un studiu privind calitatea conservelor din carne, în cadrul Campaniei Naţionale de Informare şi Educare "Hrana sănătoasă - o investiţie pe termen lung în sănătatea noastră". Inspectorii au analizat 60 de sortimente de conserve din supermaketuri şi hipermarketuri fabricate şi distribuite de către: Scandia Food SA, Hame România SRL, Tulip Food Company Danemarca, Auchan România SA, România Hypermarche SA, Rewe România SRL, Carrefour România SA, Prefera Foods SA, Animex Foods Polonia, Mega Image SRL, Vascar SA, Zone International Trading SRL, Defne Selos SRL, Orkla Foods România, Durra Diamant SRL, Garom Food SRL, Profi Rom Food SRL şi Agrico Polonia.

Ingredientele din produse

Inspectorii precizează că ingredientele regăsite în compoziţia conservelor analizate sunt următoarele: carne de pui separată mecanic, carne de porc separată mecanic, proteină animală de porc, apă, sare iodată, carne de porc, organe de porc, grăsime de porc, carne de vită, carne de pui, file de pui, piept de pui, plasmă din sânge de porc, gelatină porc, gelatină vită, şorici de porc, piele de pui/pasăre, fibre de grâu, fibre vegetale, fibre din bob de mazăre, fibră vegetală din bambus, amidon de cartof, amidon de porumb, amidon de grâu, făină de grâu, griş de grâu, zahăr, zaharuri, maltodextrină, sirop de glucoză, proteină din soia, concentrat proteic din soia, proteină din lapte, zer praf dulce, condimente, boia iute/dulce de ardei, usturoi, soia, ţelină, piper negru, extras de ardei, pastă de tomate, ulei vegetal nehidrogenat de floarea soarelui, ulei de măsline, arome, nitrit de sodiu, caragenan, monoglutamat de sodiu, carmin, 5 - ribonucleotide disodice, difosfaţi, trifosfaţi, fosfat de sodiu, eritorbat de sodiu, acid ascorbic, izoascorbat de sodiu, gumă guar, gumă Tara, gumă de xantan. Astfel, substanţele chimice şi aditivii alimentari utilizaţi în compoziţia produsului prezintă un risc de apariţie a unor afecţiuni medicale.

Ce spun specialiştii

"La alegerea unei conserve din carne trebuie să aveţi în vedere cantitatea de carne din respectivul produs şi principalii nutrienţi menţionaţi în declaraţia nutriţională, respectiv cantitatea de proteine, grăsimi/acizi graşi saturaţi, conţinutul de sare, evitându-se acele conserve care au în compoziţie aditivi alimentari, cum ar fi monoglutamatul de sodiu, caragenanul, carminul şi nitritul de sodiu. Totodată, trebuie evitate conservele din carne separată mecanic (resturile rămase după îndepărtarea manuală a cărnii de pe oase, adică ţesut muscular, cartilagii, vase de sânge, nervi şi ţesut conjunctiv) cu adaosuri de şorici, zaharuri, ulei vegetal, gelatină şi amidon, care de fapt maschează calitatea scăzută a produselor. Consumatorii nu trebuie să achiziţioneze conservele din carne care au ambalajul bombat, lovit, cu puncte sau pete de rugină, acestea reprezentând un adevărat pericol pentru sănătatea lor. Totodată, verificaţi termenul de valabilitate şi condiţiile de păstrare din spaţiul de comercializare. Din cauza conţinutului ridicat de sare şi a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, conservele din carne nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor şi a adulţilor cu afecţiuni cardiovasculare", a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte al APC România.

Citit 4286 ori Ultima modificare Duminică, 24 Ianuarie 2016 00:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.