ALARMANT! Galaţiul, în topul judeţelor cu MINORI ABUZAŢI

ALARMANT! Galaţiul, în topul judeţelor cu MINORI ABUZAŢI
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Violenţa asupra copiilor este un subiect la ordinea zilei în România. Din cauza numărului în creştere a abuzurilor anuale asupra copiilor, violenţa este pe agenda celor mai grave probleme sociale din ţară. Potrivit datelor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, în ţara noastră, doi copii sunt, în medie, victime ale unei forme de abuz, în fiecare oră.

Doar în primele şase luni ale anului trecut au fost înregistrate 6.736 de astfel de cazuri, dintre care 1.555 s-au soluţionat  prin integrarea copiilor în sistemul de plasament de stat sau privat. Datele cresc în fiecare an, în contextul în care anul 2014 vorbeam despre 6.454 de cazuri, iar în 2013 şi 2012 numărul acestora nu trecea de 6.000. Cele mai frecvente situaţii de încălcare a dreptului copilului sunt neglijarea, abuzul emoţional, abuzul fizic, exploatarea sexuală, prin muncă sau în vederea comiterii unei infracţiuni.

Aproape 2.000 de abuzuri în Regiunea Sud-Est

În ceea ce priveşte o statistică pe zone geografice, în Regiunea Sud-Est, adică în judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea s-au înregistrat 1.710 cazuri de abuzuri asupra copiilor, în prima jumătatea a anului 2015, dintre care 322 sunt constate la Galaţi: 270 de cazuri de neglijare, 26 de abuz fizic, 16 de abuz sexual, nouă de exploatare pentru comitere de infracţiuni şi un caz de exploatare sexuală. Cei mai mulţi dintre aceşti copii au ajuns în grija statului, după ce au fost luaţi din familiile care reprezentau un pericol pentru viaţa lor. La polul opus, se situează judeţele Covasna, Bihor şi Vâlcea, unde s-au înregistrat doar opt, 16, respectiv, 20 de semnalări confirmate ale abuzurilor asupra copiilor.

Potrivit legislaţiei, dacă în urma unor verificări ale reprezentanţilor Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) se identifică cazuri de abuz asupra minorului, directorul instituţiei poate dispune plasamentul în regim de urgenţă, urmând să se apeleze la instanţa de judecată, care poate decide prin ordonanţă de preşedinte scoaterea copilului din familie.

Când părinţii îşi pot recupera copiii

Pentru recuperarea drepturilor părinteşti, părinţii trebuie să înainteze o solicitare. Astfel, reprezentanţii DGASPC vor efectua mai multe vizite la domiciliul părinţilor, care vor beneficia de asistenţă juridică gratuită. Odată ce copilul intră în sistem, direcţiile de protecţie a copilului au obligaţia ca, la o perioadă de trei luni, să reevalueze împrejurările care au stat la baza stabilirii măsurii de decădere din drepturi a părinţilor. Doar dacă în urma acestor reevaluări se constată că familia respectivă şi-a îmbunătăţit condiţiile de trai şi dacă părinţii care nu se îngrijeau de copii din cauza lipsei unu loc de muncă stabil, au acum un serviciu stabil, reprezentantul comisiei poate propune fie directorului DGASPC, fie instanţei, încetarea măsurii de decădere din drepturi şi începerea reintegrării în familie a copilului.

Citit 1383 ori Ultima modificare Duminică, 24 Ianuarie 2016 00:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.